Odvedli jsme dobrý výkon, věří Plos. Schnattinger chválí bojovné beky

Foto: Jakub Homoľa, hockeyslovakia.sk

3. dubna 2022, 11:28

Martin Voltr

(PIEŠŤANY, od našeho zpravodaje) První duel rozhodla česká osmnáctka minutu před koncem v oslabení, ale v tom druhém už tlačila do kopce. K dispozici měla jen šestnáct hráčů do pole, takže ti, kteří nastoupili, si „užili“ velkou šichtu. A Slovákům nestačili.

„Já myslím, že jsme odvedli dobrý výkon. Bylo to o něco náročnější. Přece jenom jsme hráli na pět beků, kluci vzadu to měli těžké,“ uvědomuje si útočník Lukáš Plos po porážce 1:3.

Česká defenziva nicméně nepracovala zle, s úbytkem sil se popasovala a od energičtějších Slováků inkasovala jen třikrát. „Je tady strašně náročný program, což jde na klucích vidět. Na to, že jich bylo pět, odvedli obránci super výkon. Musím jim poděkovat, protože s tím moc nejde hrát,“ hlásí brankář Michael Schnattinger.

Pokud by se udělovaly ceny pro nejlepší hráče zápasu, pak by právě on byl horkým adeptem na tu z české strany. Pochytal ještě řadu šancí.

„Myslím, že tyhle zápasy jsou dost srovnatelné s naší juniorskou soutěží, kde bylo taky dost kvalitních zápasů. I tenhle mě posunul dál. Zachytal jsem si, gólman je vždycky rád, když na něj jde víc střel a může být zahřátý,“ pokyvuje.

Slováci měli tentokrát dvojnásobnou střeleckou převahu. Hlavně v první a třetí třetině byly k vidění dlouhé pasáže, kdy se Češi nedostali ani na dohled k bráně domácích a mysleli jenom na zadní vrátka.

„Do útoku to jde vždycky, ale bohužel jsme neproměnili šance, které jsme měli. Gólman je dobře podržel a chybělo trochu štěstíčka,“ myslí si i přesto Plos. „Slováci byli lepší v předbrankových prostorech, kde nám dali dva góly z dorážek, zatímco my jsme nedali ani jeden.“

Česká osmnáctka má za sebou první dva kempy ve Zlíně, nicméně až ten druhý absolvovala v širším složení. Do začátku mistrovství světa jí zbývají tři týdny a kupa práce. Hráči se v reprezentaci dlouho neviděli, což je hodně znát, a do toho samozřejmě silně zasáhly zmiňované problémy s marodkou.

„Je to něco jiného než hrát extraligu juniorů. Slováci hráli tvrdě a bylo to o tom, kdo bude víc bruslit. Musíme hrát lépe s kotoučem, neztrácet tolik puků a zlepšit zakončení a předbrankový prostor,“ velí Lukáš Plos do dalšího průběhu přípravy.

Liberecký útočník patří v reprezentaci k málo zkušeným hráčům, ale teď přijel na soustředění v dobrém rozmaru. Jeho klubová forma gradovala. V juniorce Bílých Tygrů už během posledních týdnů zastínil i řadu starších a zkušenějších hráčů, na postupu z prvního místa nadstavby i následném vyřazení Karlových Varů ve čtvrtfinále měl obrovskou zásluhu.

Také v národním dresu byl nyní docela vidět. „Měl jsem herní pohodu, ale reprezentovat Česko je něco úplně jiného než hrát za klub,“ podotýká. V prvním zápase skóroval, ve druhém už nikoli. „Měl jsem pár šancí, řekl bych až gólových, ale bohužel jsem neproměnil ani jednu, což mě mrzí,“ hlásí smutně.

Drobný impuls v boji o českou sestavu na šampionátu mu možná dala i jeho sestra Tereza. Před týdnem přivezla z Evropského olympijského festivalu mládeže ve Finsku zlatou medaili.

„Nestihli jsme to oslavit, protože jsme oba nebyli doma. Se ségrou se ale hodně podporujeme. Já jí to přeju a ona mně. Určitě se jí chci vyrovnat, co se týče těch hokejových úspěchů,“ usmívá se Lukáš Plos.

Další kemp ve Zlíně odstartuje osmnáctka už v úterý. Mistrovství světa v Německu zahájí v sobotu 23. dubna utkáním proti domácímu výběru.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz