Olympijský bizár v maskách? Pokyn přišel seshora, brání se kanadský kouč

Foto: iihf.com

(PEKING, od našeho zpravodaje) Kdo už si myslel, že olympijská absurdita dosáhla vrcholu, neviděl v pondělí zápas ženských výběrů Kanaďanek a Rusek.

Začátek utkání se nejdřív o hodinu zpozdil a nikdo pořádně nevěděl proč. Nakonec se ukázalo, že ruský tým nedodal před zápasem výsledky testů na covid, a proto kanadská generální manažerka týmu Gina Kingsburyová donesla do kabiny pokyn: Nechoďte na led!

Přitom Rusky už byly dávno na ledě a bezradně čekaly na kanadský tým. „Byly jsme v šoku. Nic jsme nevěděly, rozhodčí nám řekli, že máme počkat, nic víc,“ popisovala situaci útočnice Alexandra Vafinová.

Když se ale dozvěděla, proč Kanaďanky nenastoupily, uznala: „V téhle době je to pochopitelné. Musíme být všichni opatrní.“

„Výsledky jejich testů nepřišly. Víme, že v minulých dnech měly nějaké pozitivní případy a náš tým si chtěl být jistý, že je bezpečné k zápasu nastoupit,“ vysvětlovala z druhé strany kanadská hráčka Natalie Spoonerová.

Je na vině téhle olympijské frašky tým Ruska, Kanady, anebo někdo úplně jiný? Posuďte sami. Hodinovým zdržením totiž celý příběh nekončí.

Po dlouhém čekání se nakonec kanadský tým na led dostavil. Jenže (nejspíš) IIHF vydala kvůli pochybám nařízení, že se bude hrát v respirátorech. Výsledky testů Rusek totiž stále nedorazily.

To Kanaďanky i Rusky akceptovaly a zápas v bizarních podmínkách tak mohl začít.

„Bylo nám prostě řečeno, že musíme se začátkem počkat. A nakonec přišla zpráva od IIHF, že během zápasu je nutné mít masky. Nevím, kde byl problém. Z IIHF nám řekli, že je to kvůli bezpečnosti,“ bránil se kouč Troy Ryan, že tento nápad nepřišel z kanadské strany. 

„V téhle době je to pochopitelné. Musíme být všichni opatrní.“

Rozhodnutí nenastoupit do zápasu bez výsledků testů Rusek tak pravděpodobně přišlo od generální manažerky Kanady. Odehrát zápas v maskách i bez covid testů ruského týmu pak bylo možná dohodou mezi kanadskou stranou, ruskou stranou a IIHF.

Jasno možná nikdy nebude. IIHF situaci příliš nevysvětlila, vydala jen velice krátké stanovisko, které vysvětlovalo celou prazvláštní situaci „bezpečnostními důvody“.

Bizarní zápas v respirátorech nakonec vyhrála Kanada 6:1.

„V Kanadě s rouškami trénujeme poměrně často. Je trochu těžší sledovat puk, ale jinak je to spíš o komunikaci na ledě, je potřeba mluvit mnohem víc nahlas. Ale jinak jsme zvyklé,“ nestěžovala si Kanaďanka Spoonerová.

„Je to samozřejmě trochu zvláštní, ale s holkama v kabině jsme se tomu zasmály. Bude to dobrý příběh pro naše děti za deset, dvacet let,“ dodávala.

„V Kanadě s rouškami trénujeme poměrně často. Je trochu těžší sledovat puk."

Pro Rusky to byla nová zkušenost, ale vzaly to sportovně.

„Nakonec nám bylo řečeno, že budeme hrát… ale s respirátory. Řekly jsme si, že se nedá nic dělat a že se přizpůsobíme,“ říkala po zápase Ruska Vafinová. „Bylo to těžké, mnohem těžší než hrát bez masek. Snažily jsme se do toho i tak dát všechno. Nakonec to pro nás nebyl tak špatný zápas.“

Ruský tým si po druhé třetině (stav byl 1:4) respirátory sundal – konečně totiž přišly výsledky testů, které byly všechny negativní.

Kanaďanky hrály s maskami až do konce. „Pro jistotu jsme si je nechaly. Když už jsme s nimi odehrály 40 minut, tak co, dohrajeme to s nimi, řekly jsme si,“ vysvětlovala Spoonerová.

„Pro jistotu jsme si je nechaly. Když už jsme s nimi odehrály 40 minut, tak co, dohrajeme to s nimi, řekly jsme si.“

Podivný hokejový zápas provázely ještě další komplikace. Kanaďanka Emily Clarková se zúčastnila rozbruslení, ale do zápasu už nenastoupila. Měla totiž hraniční test. Výsledek přišel jen těsně před zápasem. To se ale podle kanadského kouče tým dozvěděl až potom, co bylo rozhodnuto o zdržení zápasu a povinnosti hrát s respirátory. 

A mnoho zůstává dál nejasného – proč nepřišly výsledky testů, co se v takovém případě má správně dělat, kdo přesně vydal pokyn z kanadské strany do zápasu nenastoupit a kdo jakým způsobem určil povinnost hrát v respirátorech.

Stejně jako proč přišly všechny testy tak pozdě. Kdyby totiž dorazily výsledky zavčas, celá pondělní hokejová tragikomedie by se nekonala.

Foto: iihf.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz