Památné bitvy mezi Čechy a Slováky: Šatan ničitel, Vlasákova nádhera i Ručinského únik

9. listopadu 2021, 9:48

hokej.cz

Zápasy mezi Českem a Slovenskem vždycky mají říz. Bez ohledu na sílu soupisek. Ve federálním derby jde vždycky o hodně. To za ty roky potvrzují aktéři z obou stran. Od rozdělení Československa v roce 1993 došlo celkem k 68 duelům.

Česká hokejová reprezentace vypjatým duelům vládne jako silný hegemon. Vyhrála v 47 případech, čtrnáctkrát odcházela jako poražená a pouze jediné utkání skončilo smírně. V této statistice ale převažují zápasy z menších turnajů a přípravných zápasů.

Na velkých šampionátech se oba celky střetly přesně dvacetkrát. K premiéře došlo na olympijských hrách v norském Lillehammeru, kdy Česko porazilo Slovensko jednoznačně 7:1. Na světovém šampionátu až v roce 1997 ve finských Helsinkách. Tam svěřenci trenéra Ivana Hlinky přetlačili své sousedy 3:1.

Ač na první pohled poměrně jednostranná bilance, tak i Slováci ve vzájemných duelech zažili řadu velkých bitev, které skončily jejich velkým vítězstvím. Pojďme se na ty nezapomenutelné podívat. A velkou většinu legendárních aktérů ze slavných bitev budete moci vidět už 10. 12. v rámci akce D+D Real Winter Hockey Games ve Špindlerově Mlýně.

Vlasákova show v Petrohradu

Nejlepšími českými střelci na mistrovství světa proti Slovensku jsou Martin Straka, Jaromír Jágr a Pavel Patera. Všechny tři legendy by neměly chybět na federálním derby ve Špindlu.

Ve finále šampionátu 2000 v ruském Petrohradu ale vládl jiný úspěšný reprezentant. Tomáš Vlasák před jednadvaceti lety zažil životní turnaj. Ten završil krásným gólem ve finále proti Slovensku. Šlo doposud o jediný finálový duel obou rivalů v historii.

První střelou v zápase otevřel skóre obránce Michal Sýkora. V desáté minutě už to bylo 2:0. Vlasák si položil obránce Podhradského a po něm i brankáře Jána Lašáka.

„Bylo tam velké hecování. Slibovali, jak to konečně zlomí a porazí nás. Byli silní, ale šlo o jejich první finále. Nám se skvěle povedla první třetina, vedli jsme 3:0 a to rozhodlo,“ vzpomíná Tomáš Vlasák, s devíti body hvězda turnaje vybraná do All Star výběru. Ani on nebude chybět na prosincové akci pod širým nebem v Krkonoších.

Bronzové Helsinky

Bylo to potvrzení slovenské úspěšné dvouletky. Po senzačním vítězství ve Švédsku, kde porazili ve finále favorizované Rusy, i na šampionátu v sousedním Finsku předváděli Slováci krásný útočný hokej. V zápase o třetí místo proti Česku zažili navíc velkou premiéru. Poprvé ve své historii zdolali svého rivala na velkém turnaji. Osmý pokus byl pro ně šťastný. Výhru režírovaly velké hvězdy slovenského hokeje. Miroslav Šatan, Josef Stümpel a Peter Bondra.

Ty všechny uvidíte znovu na ledě již brzo na prosincové velkolepé akci D+D Real Winter Hockey Games. Velké vítězství zpečetil v závěru krásnou kličkou proti brankáři Vokounovi slovenský centr Pavol Demitra. Svěřenci kouče Františka Hossy vyhráli naprosto zaslouženě a Hartwall Arenou se ozývalo mohutné „Ďakujeme“. Ve dvou letech získali dva cenné kovy a navíc zlomili prokletí v zápasech nad svým rivalem. Kapitánu Reichelovi a spol. zbyl jen pohled na radující se Slováky.

Turínské probuzení

V historii vzájemných duelů nebylo moc případů, kdy by slovenský výběr byl před zápasem za velkého favorita. Ve čtvrtfinále turínského olympijského turnaje tomu tak bylo určitě. Výběr Františka Hossy hrál pod italskými Alpami neuvěřitelný hokej. Marián Gáborík patřil k největším tvářím celého turnaje, byl nepolapitelný. Parta kolem kapitána Pavola Demitry prolétla skupinou v neskutečné pohodě. Pět zápasů, pět výher a skalpy takových týmů jako USA, Rusko a Švédsko, které nakonec celý turnaj vyhrálo.

Český výběr Aloise Hadamczika se naopak skupinou neskutečně protrápil. Prohrál s Kanadou, Finskem i Švýcarském a skončil na posledním postupovém místě do čtvrtfinále. Na Slováky navíc nastoupil třetí brankář Milan Hnilička. Obětavá obrana, zkušenost z velkých zápasů a na druhé straně nervozita na hokejkách velkého favorita vyústily v překvapivý výsledek. Slovenský výběr zápas nezvládl a prohrál 1:3. Jedna prohra na turnaji a skvělé představení slovenských hráčů bylo zapomenuto.

„Měli jsme skvěle našlápnuto. Hráli jsme ve velké pohodě, a pak přišel náraz do zdi. Musím přiznat, že z téhle prohry jsme se oklepávali hodně dlouho,“ uváděl i s odstupem let slovenský útočník Marcel Hossa, další z účastníků prosincové show na ledě ve Špindlu.

Bitev a skvělých zápasů oba soupeři svedli hodně. Slovenští příznivci z poslední dekády určitě nejraději vzpomínají na tu ze šampionátu 2012, kdy slovenský držitel mnoha rekordů Miroslav Šatan poslal Slováky dvěma góly proti Česku do finále proti Rusku. Češi zas třeba na senzační výhru 8:0 ve švýcarském Klotenu v roce 2009.

„Vzájemné zápasy mají speciální nádech. Je to vypjaté z obou stran. Kluci ze Slovenska někdy byli možná až přemotivovaní. Během finále v Petrohradu jsme z jejich kabiny slyšeli hlasitý řev. Mám na to nejkrásnější vzpomínky,“ připomíná Tomáš Vlasák, jenž společně s dalšími parťáky ze zlaté éry českého a slovenského hokeje odehraje exhibiční duel pod otevřeným nebem ve Špindlerově Mlýně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz