Pardubická série je u konce! Sparta – Třinec 1:0, derby pro Kometu

Smutek hokejistů HC Dynamo Pardubice. | Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

29. listopadu 2022, 19:41

Marek Hedbávný

Pardubice po třinácti výhrách za sebou klopýtly, doma prohrály s Libercem. Šlágr 24. kola mezi Kometou a Olomoucí dospěl do nájezdů, bitvu Sparty s Třincem pak rozhodl až gól z 59. minuty. A co další výsledky z Tipsport extraligy?

Spartě stačil gól z 59. minuty

Efekt Miloslav Hořava. Sparta po návratu respektovaného kouče neztratila ani bod, tentokrát si poradila s obhájcem titulu Třince. Pod Hořavou zlepšili Pražané především defenzivu, během čtyřech zápasů totiž inkasovali pouze třikrát. V duelu s Oceláři dokonce udrželi čisté konto (Jakub Kovář zapsal 23 zákroků). Reprízu finále rozhodl jediný gól, navíc až v 59. minutě – z hole Romana Horáka.

HC SPARTA PRAHA – HC OCELÁŘI TŘINEC 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 59. Horák (Tomášek).
Rozhodčí: Hejduk, Šindel – Brejcha, Malý.
Vyloučení: 2:2.
Bez využití.
Střely na branku: 19:23.
Diváci: 10 319.
Nejlepší hráči: Martin Jandus – Ondřej Kacetl
HC Sparta Praha: Kovář – Polášek, Kempný, Moravčík, Krejčík, Jandus, Němeček, Mikliš – Řepík, Sobotka, Forman – Tomášek, Horák, E. Thorell – Dvořáček, D. Vitouch, Buchtele – Safin, G. Thorell, Konečný. Trenéři: Hořava a Wallson.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – M. Doudera, Marinčin, J. Jeřábek, Čukste, Adámek, Jaroměřský, Zahradníček – M. Růžička, Voženílek, Daňo – Kurovský, Hudáček, Buček – Hrehorčák, Roman, Chmielewski – Hrňa, Haas, Lyszczarczyk. Trenéři: Moták a Országh.

V derby se na gól čekalo až do nájezdů

Druhé derby v sezoně přineslo netradiční výsledek – diváci si na gól museli počkat až do nájezdů. V předešlých tří třetinách i v následném pětiminutovém prodloužení totiž Dominik Furch i jeho protějšek Jan Lukáš čarovali a nedovolili soupeři ani gól. V nájezdech rozhodl jako jediný úspěšný exekutor Radek Koblížek. Brno tedy porazilo Olomouc i podruhé v probíhajícím ročníku a utnulo čtyřzápasovou sérii proher.

Jiří Horáček (asistent trenéra Brna): „Stejně jako soupeř jsme nedali gól, ale zaplaťpánbůh jsme to urvali v nájezdech. Dva body bereme, Olomouc byla těžký soupeř. Z naší strany to bylo odpracované a odbojované, akorát nám ještě váznou určité fáze hry. Jak jdou zápasy rychle po sobě, je to pro kluky náročné. My musíme pracovat, abychom se dostali do herní pohody, od reprepauzy jsme neodehráli úplně ideální utkání. V Pardubicích jsme bohužel prohráli v poslední minutě, takže ta nervozita se možná promítla i do tohoto utkání. O to víc jsme rádi, že jsme urvali alespoň dva body v nájezdech."

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Musím říct, že jsme odehráli dobrý zápas. Pokračovali jsme v dobrých výkonech z minulých utkání. Samozřejmě, nedali jsme gól, ale nějaké šance jsme si vytvořili. Hráli jsme i dobře na puku. Někdy to tak je, my bereme i bod."

HC KOMETA BRNO – HC OLOMOUC 1:0 po samostatných nájezdech (0:0, 0:0, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: Rozhodující nájezd Koblížek.
Rozhodčí: Kubičík, Stano – Rampír, Synek.
Vyloučení: 1:3.
Bez využití.
Střely na branku: 26:28.
Diváci: 5 956.
Nejlepší hráči: Dominik Furch – Jan Lukáš.
HC Kometa Brno: Furch – Ščotka, Kundrátek, Hrbas, Kučeřík, Gulaši, Holland, Forman – Flek, Holík, Horký – Zaťovič, Strömberg, Koblížek – Šalé, Zbořil, Kollár – Kratochvíl, Süss, Vincour. Trenéři: Pešout, Horáček a Otoupalík.
HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek, Dujsík, Mareš, Škůrek, Rašner, T. Černý, Řezníček – J. Káňa, Knotek, Bambula – Olesz, Nahodil, P. Musil – Plášek ml., Kusko, Navrátil – Menšík, Anděl, Kucsera. Trenéři: Tomajko a Žabka.

Pardubická série je u konce

Pardubice po třinácti výhrách po sobě našly přemožitele. Extraligový rekord Třince ze základní části 2014/2015 tak nepřekonají, v uvozovkách ho pouze dorovnaly. 

Proti Liberci přitom měly ke 14. výhře v řadě slušně nakročeno, do vedení je poslal Lukáš Radil. Jenže Dynamo nezvládlo pasáž v rozmezí 34. až 50. minuty, kdy Bílí Tygři skóre obrátili. Tentokrát už Pardubice dvougólové manko smazat nedokázaly. Jejich náskok před druhými Vítkovicemi se proto po úterním kole ztenčil na tři body.

Richard Král (asistent trenéra Pardubic): „Liberec podal kvalitní výkon. Nám trošku chyběla lehkost, asi jsme měli v hlavách to, o co jsme hráli. To, co se nám v minulých zápasech odrazilo nebo se nám povedlo, tak šlo teď bohužel proti nám. Kluci se snažili, makali a dřeli, bohužel to však nešlo. Chtěl bych klukům poděkovat za tu parádní sérii a za celou dosavadní sezónu."

HC DYNAMO PARDUBICE – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 23. Radil (Zohorna, R. Kousal) – 34. Rychlovský (Melancon, Balinskis), 45. A. Najman (Bulíř, Ordoš), 50. Faško-Rudáš (Flynn, Kolmann).
Rozhodčí: Mrkva, Cabák – Lučan, Kis.
Vyloučení: 4:4.
Bez využití.
Střely na branku: 26:24.
Diváci: 8 250.
Nejlepší hráči: Lukáš Radil – Adam Najman.
HC Dynamo Pardubice: Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Bučko – R. Kousal, Zohorna, Radil – Říčka, A. Musil, Cienciala – Paulovič, Poulíček, Matýs – Rouha, Rákos, Koffer. Trenéři: Rulík, Zadina a Král.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Balinskis, Nedomlel, Ivan, Melancon, Kolmann, J. Dvořák, Aubrecht – Birner, Filippi, Ordoš – A. Najman, Bulíř, Frolík – Flynn, Šír, Faško-Rudáš – Jiruš, Dlouhý, Rychlovský. Trenéři: Augusta, Kudrna a Jiruš.

Novotný vynuloval Hradec

V Lize mistrů se Hradec Králové probojoval do čtvrtfinále, na domácí scéně se ale marně snaží rozpomenout na loňské výkony. Tentokrát nezvládl duel s Mladou Boleslaví a prohrál počtvrté za sebou.

Navíc...

V oněch čtyřech zápasech se zmohl jenom na dva góly! V tabulce se proto Mountfield dál propadá, po úterním kole je až jedenáctý. Před vlastními fanoušky dosud získal jen sedmnáct bodů ze třiatřiceti možných.

Bruslaři naopak bodovali popáté za sebou, z toho počtvrté vyhráli. Děkovat mohou především brankáři Filipu Novotnému, který v Hradci Králové pochytal všech 50 střel!

Petr Svoboda (asistent trenéra Hradce Králové): „Začátek jsme měli pomalejší, Boleslav si vytvořila pár šancí a jenom díky výbornému výkonu Kiviaha to bylo 0:0. Od té doby jsme měli slušné pasáže, bohužel beci měli ve druhé třetině jedno dlouhé střídání a soupeř odskočil. Dělali jsme všechno možné, abychom ten gól dali, ale naše bilance je tristní. Nešli jsme tomu tolik naproti, gólman všechny střely viděl. Pokud tam nebudeme dělat pořádek a nenajdeme jednoho hráče, který tam bude ochotný stát, clonit a dělat černou práci pro mančaft, nemáme šanci pomýšlet na body. Nehráli jsme špatně, ale je potřeba opravdu dělat ty malé věci lépe."

Ladislav Čihák (trenér Mladé Boleslavi): „Hradci se sice nepovedlo pár zápasů, ale to neznamená, že hrál špatně. Tým má silný, rychlý a bruslivý, hraje hodně agresivně. Přečkali jsme první třetinu, která byla od nás asi nejvyrovnanější. Ve druhé jsme se trochu dostali pod tlak, z jedné šance jsme dali gól, ale hra se pořád přelévala. Ve třetí nás Hradec vysloveně zatlačil. Snažili jsme se to odbránit, vyblokovat a jednoduše se dostávat ven z pásma. Jsem rád, že jsme to i proti tak silnému soupeři zvládli. Hradec byl možná lepší, ale do kabiny míří pochvala za bojovnost."

MOUNTFIELD HK – BK MLADÁ BOLESLAV 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 32. Åberg (O. Najman, Pýcha), 60. J. Stránský.
Rozhodčí: Jeřábek, Úlehla – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 50:15.
Diváci: 2 715.
Nejlepší hráči: Henri Kiviaho – Filip Novotný.
Mountfield HK: Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík, Marcel – Lev, Cingel, Jergl – R. Pavlík, Zachar, Okuliar – Kev. Klíma, Lalancette, Kel. Klíma – Pajer, Štohanzl, Doležal. Trenéři: T. Martinec, P. Svoboda a Hamara.
BK Mladá Boleslav: Novotný – Pýcha, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi, R. Jeřábek, Stříteský, Štich – Lantoši, O. Najman, Åberg – Kantner, Závora, P. Kousal – M. Beránek, Fořt, J. Stránský – Kotala, Bičevskis, Šťastný. Trenéři: Čihák a Haken.

Motor je v krizi, nezmohl se ani na gól

Ne, ani návrat brankáře Dominika Hrachoviny z marodky zatím Českým Budějovicím nepomohl ke zlepšeným výkonům. Aby taky jo, když se tentokrát nezmohl ani na jediný gól... Štěpán Lukeš si poradil se všemi 22 střelami domácích.

O trápení Motoru, který prohrál počtvrté za posledních pět kol, svědčí i to, že vítěznou branku Energie dal Tomáš Redlich ve vlastním oslabení. Teprve podruhé v sezoně se stalo, že České Budějovice doma nezískaly ani bod. Od pádu na poslední místo je zachránila jen podobná mizérie konkurentů v boji o záchranu Litvínova a Kladna.

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Hned v úvodu zápasu jsme hráli přesilovku, ve které jsme mohli dostat momentum zápasu na naši stranu. To se nám nepovedlo a naopak jsme sami dostali gól. To se může stát. Ale chyběla mi z naší strany větší hladovost a víra, že zápas otočíme. Vytvořili jsme si několik šancí, hráli přesilovku pět na tři, ale soupeře podržel gólman a můžeme mu jen poblahopřát k vítězství.“

Vojtěch Šik (asistent trenéra Karlových Varů): „Chtěli jsme se co nejvíc udržet na puku, což se nám v minulých zápasech nedařilo, a nebýt vylučováni. To první se nám podařilo, to druhé ne. Naši hráči ale zaslouží kredit za to, jak zvládli hru v oslabení. Mužstvo prokázalo velkou soudržnost, ale naše výkony musí být stabilnější. Za tři body jsme rádi.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC ENERGIE KARLOVY VARY 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Redlich (Havlín, Jiskra), 29. Bernad, 31. Koblasa (Černoch, Plutnar).
Rozhodčí: Hribik, Veselý – Lhotský, Hnát.
Vyloučení: 7:9.
Využití: 0:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 22:30.
Diváci: 5 173.
Nejlepší hráči: Roman Vráblík – Tomáš Redlich.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Šenkeřík, Gazda, Šedivý, Hovorka – Strnad, Pech, Gulaš – Karabáček, Hanzl, Tomeček – Čachotský, M. Toman, Přikryl – Dzierkals, Vopelka, Valský. Trenéři: Modrý, Čermák a Fousek.
HC Energie Karlovy Vary: Lukeš – Huttula, Plutnar, Dlapa, Bernad, Pulpán, Bartejs, Havlín – Rachůnek, Gríger, Kružík – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Jiskra, O. Beránek – Rulík, Sapoušek, Chalupa. Trenéři: Bruk, Skuhravý a Šik.

Plzeň se zvedá

Po mizerném začátku sezony se indiáni vrací do míst, na kterých byli zvyklí se pohybovat v minulosti. Tentokrát porazili Litvínov, zvítězili potřetí za sebou a upevnili si pozici ve středu tabulky. Hostům se povedla především první třetina, v níž odskočili do dvoubrankového trháku a vyhnali Denise Godlu z branky. Po dvou bodech zapsali kapitán Jan Schleiss, urostlý Kryštof Hrabík a navrch i Filip Suchý.

Zatímco Plzeň se zvedá, Litvínov nyní prožívá slabší období: padl potřetí za sebou a uzavírá tabulku společně s Českými Budějovicemi a Kladnem. Všechny tři týmy mají po 25 bodech.

HC VERVA LITVÍNOV – HC ŠKODA PLZEŇ 2:4 (1:3, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 15. Jaks (Estephan), 55. Jaks (Abdul, Sukeľ) – 15. Hrabík (Suchý), 17. Schleiss (Kodýtek, Hrabík), 20. Rekonen (Malát, Suchý), 60. Holešinský (Schleiss, Zámorský).
Rozhodčí: Kika, Pilný – Ondráček, Zíka.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 35:22.
Diváci: 3 011.
Nejlepší hráči: Janis Jaks – Kryštof Hrabík.
HC VERVA Litvínov: Godla (od 21. Zajíček) – Zile, Zeman, Freibergs, Jaks, Demel, Wesley, Šalda – Kudrna, Sukeľ, Abdul – Š. Stránský, Estephan, Zdráhal – Straka, Gut, Hlava – Zygmunt, Berka, Havelka. Trenéři: Mlejnek, Reichel a Kočí.
HC Škoda Plzeň: Svoboda – Kaňák, Piskáček, Zámorský, Baránek, Kvasnička, Houdek – Holešinský, Malát, Suchý – Hrabík, Kodýtek, Schleiss – Rekonen, Mertl, Lang – Adamec, Bitten, A. Dvořák. Trenéři: Kořínek a Bombic.

Kladno přišlo o bod(y) v čase 59:12

Ach, ty závěry... Kladno už poněkolikáté ztratilo výhru, či alespoň nějaký ten bod, na konci třetí třetiny. V konečném zúčtování přitom mohou poztrácené bodíky klidně rozhodnout o sestupu.

V tabulce poslední Rytíři svedli s druhými Vítkovicemi vyrovnaný souboj, dokonce dvakrát vedli. V čase 59:12 ovšem zpražil domácí hokejisty (a potrestal jejich vyloučení) svým desátým gólem v sezoně Peter Krieger. Ostravané tedy bodovali už podvanácté za sebou a dál se drží na dohled vedoucích Pardubic.

Otakar Vejvoda (trenér Kladna): „Po první třetině jsme sice vedli, ale nebyli jsme spokojení s výkonem. Ve druhé jsme začali dobře, měli jsme tam několik šancí, kdy jsme mohli jít na 2:0. Nestalo se tak. Ve třetí třetině byla nějaká vyloučení, ale neměli jsme žádné velké šance. Chvilku před koncem jsme dostali gól."

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Bylo to těžké a vyrovnané utkání. Přijeli jsme sem s jasnou taktikou uhrát první třetinu na 0:0. Měli jsme tam daleko více jasných šancí, přečíslení dva na jednoho a měli jsme udeřit. Paradoxně jsme v poslední minutě dostali gól na 0:1 a museli jsme to trošku otevřít. Vstup do druhé třetiny nebyl moc dobrý, tam nás podržel Stezka. Nakonec se nám ale třetinu podařilo vyhrát. Ve třetí třetině musím před kluky smeknout, co dokázali ubránit. Trošku jsme si za to mohli sami. Špatné prostřídání, vyhozený kotouč, trošku smolné okamžiky. Urputnou obětavostí hráčů, kteří hráli oslabení, jsme to ale zvládli a závěrečnou přesilovku jsme využili ve svůj prospěch. Je to pro nás hrozně cenné vítězství venku. Je to za námi, zápasy jdou v rychlém sledu a čeká nás další práce. Jsme šťastní, že odtud odjíždíme s tolika body."

RYTÍŘI KLADNO – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 19. Brodecki (Indrák, Klepiš), 28. Babka (Cibulskis, Plekanec) – 24. Marosz (Mikuš), 31. Chlán (Raskob, Lakatoš), 60. Krieger (Bukarts, Lakatoš).
Rozhodčí: Pražák, Sýkora – Svoboda, Gerát.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 31:38.
Diváci: 1 552.
Nejlepší hráči: Jakub Babka – Juraj Mikuš.
Rytíři Kladno: Brízgala – Slováček, Dotchin, Ticháček, Sotnieks, Cibulskis, Babka – M. Procházka, Plekanec, Kubík – Brodecki, Klepiš, Indrák – Melka, Zikmund, Pytlík – Bláha, Filip, Michnáč – Beran. Trenéři: Vejvoda, Skrbek a Mach.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Koch, Raskob, Mikuš, Grman, J. Stehlík, Gewiese – Fridrich, Chlán, Lakatoš – Bukarts, Krieger, Mueller – Dej, Lindberg, Kalus – L. Krenželok, Marosz, Bernovský. Trenéři: Holaň a Philipp.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 24 13 6 3 2 79:48 54
2. HC VÍTKOVICE RIDERA 24 14 2 5 3 81:60 51
3. HC Olomouc 24 12 3 1 8 61:48 43
4. HC Oceláři Třinec 23 10 2 4 7 64:47 38
5. HC Kometa Brno 23 9 5 1 8 62:62 38
6. BK Mladá Boleslav 23 8 4 4 7

52:50

36
7. HC Škoda Plzeň 24 8 3 5 8 67:66 35
8. HC Sparta Praha 24 8 4 1 11 61:62 35
9. HC Energie Karlovy Vary 24 8 3 2 11 62:79 32
10. Bílí Tygři Liberec 23 5 5 6 7 65:64 31
11. Mountfield HK 23 8 2 1 12 53:63 29
12. HC VERVA Litvínov 24 6 1 5 12 64:76 25
13. HC Motor České Budějovice 23 6 2 3 12 52:68 25
14. Rytíři Kladno 24 5 3 4 12 51:81 25

Další program Tipsport extraligy

Čtvrtek 1. prosince – předehrávka 25. kola:
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Škoda Plzeň (O2 TV Sport)

Pátek 2. prosince – 25. kolo:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)
17:30 HC Energie Karlovy Vary – Bílí Tygři Liberec
18:00 Rytíři Kladno – HC Motor České Budějovice
18:00 HC Olomouc – HC Oceláři Třinec
18:30 HC Sparta Praha – Mountfield HK

Neděle 4. prosince – 26. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav
15:00 Bílí Tygři Liberec – HC VÍTKOVICE RIDERA
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Olomouc
16:00 Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Motor České Budějovice
17:00 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha
17:10 Mountfield HK – HC Dynamo Pardubice (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz