Pilař úspěšně pomáhal v Koreji. Odvedl skvělou práci, chválí kouč Martinec

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

8. listopadu 2016, 16:10

Václav Jáchim

Během bohaté kariéry válel NHL za Toronto, Karel Pilař okusil také ruskou Kontinentální ligu či nejvyšší soutěž ve Švédsku. Koncem léta vyrazil mistr světa 2001 na hodně exotickou štaci, krátkodobě posílil korejský tým Anyang Halla. "A hrál výborně. Karel nám přišel pomoci po dobu, kdy byl na marodce místní reprezentační bek. Odvedl maximum," konstatuje kouč elitního týmu Asijské ligy Patrik Martinec.

Pilař úspěšně navázal na výsledky, které v Koreji v minulosti předváděli zmíněný Martinec nebo třeba Jaroslav Nedvěd. "Českému hokeji udělal výborné jméno. S Karlem panovala spokojenost, je to velmi zkušený hráč s parádním profesionálním přístupem," chválí krajana bývalý sportovní manažer pražské Sparty.

Pilař (na snímku) dorazil do korejského klubu v průběhu září. "Měli jsme před sebou dvanáct utkání většinou se soupeři z Japonska. Program to byl náročný, se spoustou cestování. Jelikož nám vypadl obránce základní sestavy, angažovali jsme Karla. A musím říci, že to byl vynikající krok. Pilař týmu hodně pomohl, i díky němu si držíme průběžnou první příčku," hlásí Martinec.

Za normálních okolností by bývalý zadák Litvínova, Sparty, Lva Poprad, Magnitogorsku nebo třeba ukrajinského Doněcku na exotické štaci pokračoval. Jenomže marodka se vyprázdnila a kádr Anyang Halla je obsazený. "Zmíněný obránce patří ke kmenovým členům korejského národního týmu, je jasné, že potřebuje hrát. V mužstvu máme pět Kanaďanů a jednoho Američana, sice bych Karla rád udržel, ale nebylo to možné. Každopádně nám jeho angažmá přišlo vhod a věřím, že se i Karlovi v Koreji líbilo," dodává Martinec.

Pilař se už vrátil do vlasti a čeká, kam povedou jeho další kroky. Má nadále platnou smlouvu s hradeckým Mountfieldem. Ačkoli v prosinci oslaví už 39. narozeniny, s hokejem nekončí. "Něž Karel odlétal, bavili jsme se o tom, že pokud bude možnost, třeba nás posílí pro závěr sezony. Ale uvidíme, teď nemá cenu předbíhat," připomíná Patrik Martinec.

Sám je letos hlavním koučem zmíněného celku Anyang Halla, s nímž na jaře získal mistrovský titul jiný český kouč Jiří Veber. V Koreji se všechno podřizuje přípravě na olympijské hry, které bude v roce 2018 hostit Pchjongčchang. Vedení svazu bedlivě hlídá, aby v klubech pravidelně nastupovali reprezentanti, národní tým má jednoznačně zelenou. "Teď Korejci hráli na Euro Hockey Challenge v Maďarsku, kde možná nečekaně zvítězili. Nejprve porazili Rakušany a remizovali s Itálií, ve finále pak zdolali domácí maďarský výběr," upozorňuje někdejší vynikající útočník a odchovanec hradeckého hokeje.

Martinec je teď dočasně doma v Soulu, do Čech se dostane asi až na jaře. "Mohl bych v únoru, jenže to se další Euro Hockey Challenge koná v Koreji. Nejspíš tedy zůstanu. V dubnu pak korejský národní tým čeká mistrovství světa I. divize na Ukrajině, teprve potom nám sezona skončí," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz