Plzeň sfoukla Liberec, Sparta vynulovala Hradec. Oceláři narazili ve Zlíně

Foto: Antonín Vydra

14. září 2018, 19:58

Jan Šimek

Ostrá sezona je tady, Tipsport extraliga otevřela brány a hned na úvod přinesla vynikající hokejová představení. Plzeň si doma hladce poradila s Libercem, zlínští hokejisté si vyšlápli na Oceláře. Olomouc přehrála Karlovy Vary a Litvínov vyhrál v Mladé Boleslavi. Vítkovice otočily zápas na ledě Pardubic. Sparťané pod německým koučem Uwe Kruppem bez potíží porazili Hradec Králové.

Plzeň vynulovala Liberec, Denis Kindl dal dva góly

Plzeň vyzvala Liberec a krátce poté, co Ryan Hollweg vhodil slavnostní buly, už domácí borci vedli. V čase 2:05 totiž dvojnásobnou přesilovku proměnil Němec a dvě minuty nato tentýž hráč vysunul Denise Kindla, který propálil Willa. Skvostný start indiánů pokračoval, protože po jedenácti minutách se náramně trefil šikula Kracík a plzeňský tým rázem držel luxusní tříbrankový náskok. Liberečtí se nezmohli ani na jeden gól, naopak po druhé trefě Denise Kindla inkasovali ještě počtvrté.

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Hosté nám usnadnili začátek utkání dvěma vyloučeními. Přesilovku se nám podařilo využít a prvních zhruba patnácti minut jsme dominovali. Pak už byl zápas víceméně vyrovnaný. Jsme rádi, že jsme utkání uhájili s čistým kontem. Na úspěšný start v Lize mistrů jsme navázali dobře také v extralize. Jsem rád, že jsme proti tak silnému týmu urvali tři body.“

Filip Pešán (trenér Liberce): „Přijeli jsme tady s plánem, který se nám kvůli nedisciplinovanosti zhroutil už v první minutě. Vlastní vinou jsme se dostali do tří a inkasovali jsme v oslabení, což určilo ráz první poloviny zápasu. Plzeň byla v laufu a my jsme tempo vůbec nestíhali. Pak už byl duel víceméně vyrovnaný, ale domácí těžili z náskoku. Hráli jsme moc složitý hokej, který do začátku sezony nepatří.“

HC ŠKODA PLZEŇ – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. V. Němec (Gulaš, Kratěna), 5. D. Kindl (V. Němec), 12. Kracík (Čerešňák), 52. D. Kindl (Gulaš, J. Kindl).
Rozhodčí: Mrkva, Pražák – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 27:23.
Nejlepší hráči: Denis Kindl – Martin Ševc.
Diváci: 6 777.
HC Škoda Plzeň: Frodl – J. Kindl, Čerešňák, Allen, L. Kaňák, Pulpán, Vráblík – Nedorost, Novotný, Gulaš – Stach, Kratěna, Indrák – D. Kindl, Kracík, V. Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.
Bílí Tygři Liberec: Will – Derner, Stříteský, Šmíd, Doherty, Ševc, Havlín, T. Hanousek – Ordoš, P. Jelínek, Bulíř – M. Kvapil, L. Hudáček, Lenc – Lakatoš, Redenbach, Valský – L. Krenželok, J. Vlach, Teplý. Trenéři: Pešán a Augusta.

Bukarts se vrátil do Zlína, slavili ale Berani

Zlín otevřel sezonu duelem s Třincem, v jehož sestavě nechyběl ani Roberts Bukarts. Ten ale společně s diváky jen sledoval, kterak se jeho krajan Kulda prodral před Krajíčka a zblízka poslal puk pod horní tyčku třinecké klece. O chvíli později vypálil Pavel Sedláček, Hrubec puk vyrazil jen k Popelkovi, který zblízka skóroval. V polovině utkání bylo pro Berany ještě veseleji. Herman totiž využil přesilovku a Oceláři se dostali do třígólového manka. Slezané se dostali zpátky do utkání, když se krátce za sebou trefili Adamský a Chmielewski. Poslední slovo měl ovšem Kubiš, jenž potvrdil výhru Zlína.

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Co víc si přát než vyhrát na úvod sezony doma za tři body. První dvě třetiny jsme hráli podle našeho zápasového plánu, který výborným výkonem podpořil i gólman Jakub Sedláček. Ve třetí části už hrál Třinec vabank. Napadal nás, nahoru chodili i jeho beci a měli jsme s tím problémy. O výsledek jsme se klepali, povedl se nám až brejk do prázdné brány. Ztratili jsme hodně sil, ale jsme rádi za tři body. Všem hráčům musíme poděkovat.“

Marek Zadina (asistent trenéra Ocelářů): „Na úvod sezony jsme chtěli bodeovat a vyhrát, což se nám nepodařilo. Soupeř šel v první třetině po našich chybách do vedení. Zlín hrál jednoduše, ale my jsme ve druhé třetině byli všude o krok později, a navíc nás ještě podržel gólman. Spokojeni jsme se třetí částí, kdy jsme se dostali do řady šancí. Přišly z toho dva góly, ale na dvacet minut se holt nedá hrát. Jedeme bez bodů a musíme se připravit na další zápas.“

PSG BERANI ZLÍN – HC OCELÁŘI TŘINEC 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 9. E. Kulda (Šlahař), 14. Popelka (P. Sedláček, Karafiát), 33. Herman (E. Kulda), 60. Kubiš – 47. Adamský (Svačina, D. Musil), 48. Chmielewski (Marcinko, Gernát).
Rozhodčí: Hradil, Horák – Špůr, Rampír.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 31:31.
Nejlepší hráči: Edgars Kulda – Aron Chmielewski.
Diváci: 3 674.
PSG Berani Zlín: J. Sedláček – Freibergs, Ferenc, Nosek, Žižka, Valenta, Řezníček, Gazda – Kubiš, Fořt, J. Ondráček – E. Kulda, Werbik, Poletín – Šlahař, Fryšara, Herman – Popelka, P. Sedláček, Karafiát. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.
HC Oceláři Třinec: Hrubec (33. Hamerlík) – Krajíček, M. Doudera, D. Musil, Matyáš, Gernát, Haman – Roberts Bukarts, Marcinko, Chmielewski – Adamský, R. Vlach, Svačina – Cienciala, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Dravecký, Viedenský, Hrňa – Hladoník. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Bruslaři dotahovali marně, nestačili na Litvínov

Mladoboleslavský celek doma přivítal chemiky z Litvínova a začal výtečně. Uběhlo sotva šest minut, když se trefil Žejdl. O 50 sekund poté ale bylo vyrovnáno, když Gerhát dal vzpomenout na Forsberga a famózně proměněným trestným střílením nastartoval litvínovský obrat. Těsně před koncem první části se totiž trefili Tůma a hned zkraje té druhé i Mikúš. Pak sice Kubát zvýšil na hrozivých 4:1 pro Litvínov, ale domácí po slepených gólech Němečka s Orsavou zahájili stíhací jízdu. Vyrovnávací gól Bruslaři přidat nedokázali a podlehli chemikům v poměru 3:4.

Vladimír Kýhos (trenér Mladé Boleslavi): „Myslím, že jsme začali velmi dobře. Dá se říci, že většinu první třetiny jsme soupeře tlačili, bohužel bez většího vyjádření. Dali jsme jen jeden gól. Pak jsme udělali chybu, takovou lehkovážností jsme si nechali dát další gól. V obranném pásmu jsme přestali hrát. My věděli, že to hráči Litvínova otáčejí u modré čáry a čekají na druhou vlnu, ale naši hráči na to nereagovali. Ve druhé třetině jsme si vytvořili dost šancí, jenže jsme dokázali jen snížit. V té třetí to bylo těžké, Litvínov se zatáhl. Hrál obětavě, padal do střel, výborný výkon předvedl brankář Janus. Bohužel to pro nás dopadlo takhle.“

Milan Razým (trenér Litvínova): „Do utkání jsme nevstoupili úplně dobře, domácí po nás chodili, jejich tlak jsme ale ustáli. Odpověděli jsme na jejich vedení, Ve druhé třetině se nám povedlo postupně vybudovat si třígólové vedení, ale pak jsme si to zavařili: při vlastní přesilovce jsme po naší chybě inkasovali, dvanáct vteřin před koncem jsme soupeři dovolili snížit na rozdíl jedné branky. Nechci říci, že jsme si to ve třetí třetině pohlídali, ale obětavostí se nám podařilo zápas dovést do vítězného konce.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC VERVA LITVÍNOV 3:4 (1:2, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Žejdl (Bernad, Látal), 35. Němeček (Pláněk, Klepiš), 40. Orsava (Žejdl) – 7. Gerhát, 19. D. Tůma (Kubát, Gerhát), 21. J. Mikúš (Petružálek), 35. Kubát (Petružálek).
Rozhodčí: Jeřábek, Obadal – Kajínek, Zavřel.
Vyloučení: 4:5, navíc Jurčík (Litvínov) 10 minut.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 32:20.
Nejlepší hráči: Lukáš Žejdl – Karel Kubát.
Diváci: 3 552.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Hanzlík, Bernad, Němeček, Pláněk, Kotvan, Dlapa, Kurka – Klepiš, T. Knotek, Šťastný – Látal, Žejdl, Orsava – Vondrka, Skalický, Pacovský, – P. Kousal, Najman, Martin Procházka. Trenéři: Kýhos, Čermák a Žabka.
HC VERVA Litvínov: Janus – Baránek, Hunkes, Kubát, Sörvik, Ščotka, L. Doudera – J. Černý, J. Mikúš, Petružálek – F. Lukeš, V. Hübl, Myšák – Trávníček, Gerhát, D. Tůma – Matoušek, M. Hanzl, Jurčík. Trenéři: Razým a Skuhrovec.

Nováček narazil na Hané, výhru Mory řídil Irgl

Hanáci v prvním kole narazili na staronového účastníka Tipsport extraligy z Karlových Varů a své fanoušky potěšili už v čase 10:39. Kolouch zpoza branky našel Irgla, který švihem propálil Novotného. Na startu druhé dvacetiminutovky ovšem ujel Beránek, nádherně si položil Konráda a elegantně zasunul puk do olomoucké klece. Mora má ale Irgla, jenž se probil před Novotného, kterému poslal kotouč mezi betony. Ve třetí části se pak Olomoučtí trefili ještě dvakrát a pohodlně dokráčeli k vítězství 4:1.

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Pro nás to jsou velmi důležité tři body a důležité vítězství. Na našich holích bylo až příliš nervozity. Báli jsme se hrát, nebylo to úplně optimální. První třetina byla z naší strany ustrašená, ještě horší byl vstup do třetiny druhé, kdy soupeř vyrovnal na 1:1. Důležité bylo, že jsme se dokázali otřepat a šli jsme do vedení dva jedna. Ve třetí třetině, sami jste mohli vidět, že za stavu tři jedna jsme dostali křídla. Všichni jsme chtěli kotouč, vytvářeli jsme slušné kombinace, kdy jsme soupeře přehrávali, myslím, že jsme zaslouženě zvítězili. Mrzí nás, že nedáváme góly, to je takový náš neduh. Je důležité, abychom dávali branky dříve, abychom se uklidnili, abychom vedli větším brankovým rozdílem než 1:0, nebo 2:1, v tom případě jsou všichni pod tlakem. Myslím si, že hráči si vítězství zasloužili.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Když jsme sem jeli, věděli jsme, že nás tu bude čekat velmi nepříjemný, houževnatý a těžký soupeř. Myslím si, že jsme odehráli dobře naše první extraligové utkání. Odehráli jsme třeba padesát minut dobrý výkon. Škoda, že jsme tím výkonem nedokázali dosáhnout na nějaké body. Myslím si, že úvodní tlak soupeře, který se dal očekávat, jsme přestáli dobře, ale bohužel jsme se nevyvarovali chyb v našem systému a také individuálních chyb, díky kterým jsme domácím nabídli některé vhodné příležitosti, které nekompromisně proměnili. Povedlo se nám dát pouze jednu branku a na tu se v Olomouci, ale nejen zde, vyhrává velmi těžko. Kromě jedné branky nám domácí gólman nedovolil nic jiného. Odjíždíme bez bodu, doufám, že příště budeme hrát naši kvalitní hru celý zápas a nebudeme vypadávat ze systému.“

HC OLOMOUC – HC ENERGIE KARLOVY VARY 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 11. Irgl (Kolouch, Ondrušek), 25. Irgl, 51. Kolouch (Burian, Ondrušek), 52. J. Knotek (Vyrůbalík) – 22. O. Beránek.
Rozhodčí: Šír, Lacina – Jindra, Zíka.
Vyloučení: 2:1.
Bez využití.
Střely na branku:
33:23.
Nejlepší hráči: Zbyněk Irgl – Ondřej Beránek.
Diváci: 4 723.
HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, J. Galvas, Staněk, Jaroměřský, Švrček – Laš, J. Knotek, J. Káňa – Burian, Kolouch, Irgl – Holec, Skladaný, Jergl – Ostřížek, Mráz, V. Tomeček. Trenéři: Tomajko a Moták.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – L. Vágner, Krejčí, Podlipnik, M. Rohan, Kovačevič, Šenkeřík, Šafář – T. Rachůnek, Balán, Flek – O. Beránek, Gríger, Kohout – Lapšanský, Skuhravý, Gorčík – T. Mikúš, Kverka, Stloukal. Trenéři: Pešout a Mariška.

Vítkovice otočily duel v Pardubicích, rozhodl Výtisk

Pardubičtí hokejisté se v premiéře nové sezony střetli s Vítkovicemi a více než sedm a půl tisícovek diváků se poprvé radovalo hned po 23 sekundách, když Dynamo poslal do vedení kapitán Rolinek. Pak ovšem Trončinský přišel za brankou o puk, zmocnil se ho Mahbod a hbitou otočkou překvapil Kacetla – 1:1. V závěru druhé třetiny Květoň přenechal puk Výtiskovi, který zkusil štěstí střelou od levého mantinelu, a kotouč skončil až v pardubické brance. Domácí tým navzdory výrazné střelecké převaze Bartošáka podruhé nepřekonal a prohrál fotbalově 1:2.

Miloš Holaň (trenér Pardubic): „Byl to první zápas, a hlavně na nových hráčích, kteří k nám přišli, byla vidět trochu nervozita. Start jsme ale zvládli skvěle a po 23 vteřinách jsme dali první gól. Mužstvo bylo nahoře, ale zvláštní brankou jsme pustili Vítkovice ke srovnání na 1:1 a trošku jsme se zalekli toho, co bude. Když jsme skvěle ubránili dvouminutové oslabení ve třech, věřil jsem, že půjdeme do vedení. Museli jsme pořád dotahovat. Ve třetí třetině jsme stáhli sestavu na tři pětky, ale byli jsme málo důrazní před Bartošákem. Jeden gól v zápase je strašně málo.“

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Připravovali jsme se na to, že Pardubice jsou velmi dobře organizované ve středním pásmu. Věděli jsme, že v úvodu bude z domácí strany i díky publiku aktivita, jenže náš plán se zhroutil hned v prvním střídání, kdy jsme inkasovali. Mužstvo se z toho ale otřepalo a snažili jsme se o náš celoplošný a aktivní hokej. Ve dvou třetinách jsme byli aktivnější. Byla tam hodně věcí, které od týmu chceme vidět. Ve třetí části byly Pardubice lepší.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC VÍTKOVICE RIDERA 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Rolinek (Marosz) – 8. Mahbod, 37. Výtisk (Květoň, Dej).
Rozhodčí: Petružálek, Pešina – Frodl, Ondráček.
Vyloučení: 5:4.
Bez využití.
Střely na branku: 47:28.
Nejlepší hráči: Tomáš Rolinek – Patrik Bartošák.
Diváci: 7 586.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Čáslava, Trončinský, Budík, Hrabal, Wishart, Miromanov – Rolinek, Marosz, P. Sýkora – Treille, Bubela, T. Svoboda – Perret, Poulíček, Mandát – Vondráček, Dušek, M. Kratochvíl. Trenéři: Holaň, Janecký a Marek.
HC Vítkovice Ridera: Bartošák – Hrbas, Baranka, Šidlík, de la Rose, Výtisk, Trška – Szturc, O. Roman, Tybor – Olesz, Lev, Schleiss – Dej, Mahbod, D. Květoň – Kucsera, Š. Stránský, P. Zdráhal. Trenéři: Petr a Trnka.

Krupp začal výhrou, Sparta přehrála Hradec

Německý trenér Uwe Krupp vedl pražskou Spartu v Tipsport extralize poprvé proti Hradci Králové a uvedl se vítězně. Skóre se poprvé měnilo v čase 15:48, kdy se puk po dělovce Košťálka odrazil k Jarůškovi, jenž překonal Pavelku. Pak Pražané ukázali přímočarou kombinaci, Forman přiťukl puk rozjetému Košťálkovi, jenž poslal Spartu do dvoubrankového vedení. Pražský celek kontroloval náskok a klid mu na startu třetí třetiny dodal povedenou ránou Delisle – 3:0. Rozhodnutý duel už se jen dohrával, když Kudrna čtvrtým gólem korunoval povedený sparťanský večer.

Uwe Krupp (trenér Sparty Praha): „Bylo to velmi rychlé utkání. Hradec hrál velmi tvrdě a povedl se mu začátek. Na rozdíl od přípravných duelů jsme museli hrát mnohem defenzivněji. Hráči blokovali střely a čistili prostor před brankou. Výsledek 4:0 je trochu vysoký, ale uspěli jsme, pomohli jsme brankáři a nepustili Hradec do dorážek. V útoku se nám naopak povedlo využít šance. Samozřejmě se musíme nadále zlepšovat, ale díky takovému utkání máme na čem stavět. Jsme rádi, že jsme vyhráli první domácí zápas. Mám radost za hráče a to, jak hráli.“

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Přestože výsledek vypadá jednoznačně, tak jsme byli Spartě vyrovnaným soupeřem. Domácí dokázali, že mají výborný tým a na rozdíl od nás proměnili své šance, což rozhodlo. My jsme si jich vypracovali taky spoustu, ale nedali jsme gól. Musím tým pochválit, pracoval celý zápas a do poslední minuty se snažil převrátit to na naši stranu.“

HC SPARTA PRAHA – MOUNTFIELD HK 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 16. Jarůšek (Košťálek, P. Vrána), 27. Košťálek (Forman, Pech), 43. Delisle (Piskáček, Smejkal), 59. Kudrna (Blain, Buchtele).
Rozhodčí: Kika, Hejduk – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 10:9.
Bez využití.
Střely na branku: 27:45.
Nejlepší hráči: Matěj Machovský – Jan Berger.
Diváci: 8 308.
HC Sparta Praha: Machovský – Blain, Kalina, T. Pavelka, Košťálek, Piskáček, Gregorc, Delisle – Černoch, Sill, Smejkal – Jarůšek, P. Vrána, Říčka – Forman, Pech, Kumstát – Kudrna, Klimek, Buchtele. Trenéři: Krupp a Nedvěd.
Mountfield HK: J. Pavelka – Linhart, Zámorský, Graňák, Cibulskis, Rosandić, Piché, F. Pavlík – Paulovič, Koukal, M. Chalupa – Vincour, Cingel, Bezúch – Berger, Bičevskis, Miškář – Vopelka, Kukumberg, R. Pilař. Trenéři: Martinec, Krátoška a Svoboda.

» Tabulky Tipsport extraligy

Další program Tipsport extraligy

Sobota 15. září – dohrávka 1. kola:
15:30 Piráti Chomutov – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)

Neděle 16. září – 2. kolo:
14:00 Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice
15:00 HC Oceláři Třinec – HC Olomouc
15:30 HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav
17:00 Mountfield HK – Piráti Chomutov
17:20 HC Kometa Brno – HC Škoda Plzeň (ČT sport)
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Sparta Praha
17:30 HC VERVA Litvínov – PSG Berani Zlín

Čtvrtek 20. září – předehrávka 3. kola:
17:30 PSG Berani Zlín – Mountfield HK

Pátek 21. září – 3. kolo:
17:30 Piráti Chomutov – Bílí Tygři Liberec
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC VERVA Litvínov

Sobota 22. září – dohrávka 3. kola:
17:00 HC Olomouc – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz