Pod Tatrami startuje MS osmnáctek, lační Češi se chtějí probít k medaili

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

13. dubna 2017, 15:50

Václav Jáchim

Porcí čtyř utkání dnes startuje mistrovství světa hráčů do 18 let. Tradiční přehlídku dospívajících talentů hostí Poprad a Spišská Nová Ves, města pod Tatrami uvidí příští hvězdy NHL, jako jsou Hischier, Nečas, Svěčnikov, Liljegren, Mishmash nebo třeba Chytil. Čeští mladíci si ale na první duel musejí počkat, do boje půjdou až v pátek od 19:30 hodin, kdy vyzvou nováčka elitní skupiny z Běloruska.

Česká výprava už je ve Spišské Nové Vsi, kde dnes absolvovala poslední plnohodnotný trénink před startem turnaje. Po pátečním dopoledním rozbruslení vypukne turnaj bitvou s Běloruskem, v utkání potřebuje národní tým plný zisk, aby posílil sebevědomí a do základní skupiny vykročil pravou nohou.

"Víme, že to bude soupeř z ruské školy, která je hodně o bruslení a dovednostech. Nesmíme nic podcenit, kluci dobře vědí, že na šampionátu potřebujeme jet pořád naplno. Se všemi soupeři nás čekají náročné zápasy," řekl hlavní trenér Václav Varaďa. Český výběr se před cestou na turnaj sešel v Třinci, během středy proběhl přesun autobusem do Spišské Nové Vsi. Mužstvo bydlí stranou hlavního dění, v malém hotelu zhruba sedm kilometrů za městem.

Ubytování před časem osobně vybrali hlavní kouč Václav Varaďa a manažer týmu Petr Studnička, jenž je společně s Patrikem Augustou také asistentem. Oba tehdy viděli i zázemí v hale a kabinu. Češi dopředu věděli, co je čeká.  V pondělí byla oznámena konečná nominace, záhy padly otazníky o (ne)účasti Martina Nečase. Majitel brněnského klubu Libor Zábranský nejlepšího útočníka osmnáctky uvolnil, Nečas přijde o finále play off, ovšem zároveň stihne druhý mládežnický šampionát během čtyř měsíců.

Osmnáctka je tedy kompletní, kvalitu zvedá spolehlivý brankář Jakub Škarek, k dispozici jsou vedle Nečase extraligou dospělých ošlehaní David Kvasnička, Jakub Galvas, Filip Král, Filip Chytil, Martin Kaut, Filip Zadina a další. "Naší hlavní předností ale musí být týmový výkon. Máme dobrou partu, kluci i my trenéři jsme se na šampionát těšili celou sezonu," připomíná Václav Varaďa. "Pokusíme se uhrát nejlepší možný výsledek, ale jdeme do toho s obrovskou pokorou. Během sezony jsme hráli proti všem soupeřům dobré partie, většinu zápasů jsme zvládli. Což je pro nás výzva, abychom to teď zopakovali."

České reprezentanty požene touha po medaili, tu zatím poslední vybojoval na MS osmnáctek ročník 1996 ve Finsku před třemi lety. Letošní bojovníky zdobí prvenství na loňském Memoriálu Ivana Hlinky, ovšem teď je tady světový šampionát, který se počítá především. Odhadovat favority turnaje není snadné. Na mistrovství světa se tradičně umějí připravit Američané, silný ročník mají Švédové i Rusové. Loňský titul z Grand Forks obhajují Finové, nebezpečná bude Kanada, byť vzhledem k play off CHL nemá kouč Rumble k dispozici ty nejlepší.

Rysem letošního klání může být velká vyrovnanost a z toho plynoucí překvapivé výsledky. Leccos naznačila už příprava, kdy Slováci zdolali Švédy a Švýcaři sehráli dramatický duel proti Kanadě. Základní skupiny končí v úterý po Velikonocích, z každé postoupí čtyři nejlepší týmy do play off. Nový mistr světa bude znám v neděli 23. dubna.

Program MS do 18 let 2017

Čtvrtek 13. dubna:
15:30 Lotyšsko – Kanada (Poprad), Bělorusko – USA (Sp. N. Ves)
19:30 Slovensko – Finsko (Poprad), Rusko – Švédsko (Sp. N. Ves) 

Pátek 14. dubna:
19:30 Švýcarsko – Lotyšsko (Poprad), Česko – Bělorusko (Sp. N. Ves) 

Sobota 15. dubna:
15:30 Finsko – Švýcarsko (Poprad), USA – Rusko (Sp. N. Ves)
19:30 Kanada – Slovensko (Poprad), Švédsko – Česko (Sp. N. Ves) 

Neděle 16. dubna:
19:30 Lotyšsko – Finsko (Poprad), Bělorusko – Švédsko (Sp. N. Ves) 

Pondělí 17. dubna:
15:30 Kanada – Švýcarsko (Poprad), USA – Česko (Sp. N. Ves)
19:30 Slovensko – Lotyšsko (Poprad), Rusko – Bělorusko (Sp. N. Ves) 

Úterý 18. dubna:
15:30 Finsko – Kanada (Poprad), Švédsko – USA (Sp. N. Ves)
19:30 Švýcarsko – Slovensko (Poprad), Česko – Rusko (Sp. N. Ves) 

Čtvrtek 20. dubna:
11:30 1. zápas o udržení (Sp. N. Ves)
15:30 1. čtvrtfinále (Poprad), 2. čtvrtfinále (Sp. N. Ves)
19:30  3. čtvrtfinále (Poprad), 4. čtvrtfinále (Sp. N. Ves)

Pátek 21. dubna:
17:30 2. zápas o udržení (Sp. N. Ves) 

Sobota 22. dubna: 
15:30 1. semifinále (Poprad)
19:30 2. semifinále (Poprad) 

Neděle 23. dubna:
13:30 případný 3. zápas o udržení (Sp. N. Ves)
15:30 o třetí místo (Poprad)
19:30 finále (Poprad) 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz