Pomůže klesající rubl NHL? V zámoří chtějí Tichonova s Panarinem

11. února 2015, 11:30

Václav Jáchim

Ještě nedávno si ruská KHL činila ambice vyrovnat se slavné NHL. Tedy, ona tahle verze platí možná pořád, ale okolnosti jsou docela proti. Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině čelí Ruská federace sankcím ze strany Spojených států a Evropské unie, řada klubů má finanční trable, některé dokonce opustí startovní pole KHL. Dopad ekonomických potíží a kolísající kurs rublu může navíc znamenat odliv některých hvězd ruského hokeje, což by si ještě nedávno dokázal představit málokdo.

Přední ruská esa se těší štědré podpoře svých zaměstnavatelů. Klubů spousta, špičkových hráčů méně - z toho vyplývá skutečnost, že ti nejlepší z nejlepších mají možnost vybírat. A mnohdy jsou přepláceni jen proto, aby týmy udržely potřebnou kvalitu a mohly posléze naplnit nemalé ambice. Ovšem možná ani to nebude stačit.

V zákulisí se proslýchá, že po sezoně může odejít několik elitních hokejistů do NHL. Prozatím tímhle směrem mířili jen ti, které žene touha hrát nejlepší ligu planety, ačkoli by doma byli možná lépe finančně ohodnoceni. Situace se však lehce mění. Mnozí hráči dosud odkláněli boj o NHL s ohledem na skvělý plat v rodné zemi, teď budoucnost vidí trochu jinak. Aktuální problémy ve velké východní zemi mají dopad i na ně.

Esa typu Kovalčuka nebo Radulova patrně zůstanou, pro ně si ješitní Rusové rubly (nebo spíš dolary či eura) vždycky najdou. Hráči dalšího sledu už ale možná nedostanou to, na co byli dosud zvyklí. V tomto ohledu spočívá výhoda NHL, kde se poslední dobou výborně uplatnili Nikita Kučerov, Vladimír Tarasenko, Jevgenij Kuzněcov a další Rusové. Podle uznávaného magazíne The Hockey News je aktuálně zájem především o Viktora Tichonova (na snímku) a Artěmije Panarina.

Oba útočníci září v SKA Petrohrad, hrají v ruské reprezentaci a mají značný potenciál. Tichonov už zámořskou soutěž okusil, vnuk legendárního kouče Viktora Tichonova staršího nastoupil během ročníku 2008-09 k 61 utkání za Phoenix. Posléze se vrátil domů a podepsal lukrativní kontrakt s Petrohradem, nicméně stávající smlouva vyprší 30. dubna. A Panarin je na tom úplně stejně.

Představitelé SKA naznačili, že chtějí oba útočné talenty udržet, leč zatím se tak nestalo. Tohle dobře vědí v NHL, kam z Ruska loni v létě přešel Fin Jori Lehterä. A dneska je hvězdou St. Louis. Tichonov už dřív vyhlásil, že ho NHL stále láká, jeho práva nadále patří Arizoně. U Panarina je situace jiná - postavou malý technik a úžasný bruslař nikdy neprošel draftem a pro NHL je volným hráčem. Čili podepsat může s kýmkoli.

Spekuluje se, že o oba hokejisty by stál jeden tým. Že by právě Arizona? Ale možné jsou další varianty. Tichonova za Atlantikem dobře znají, Panarina až tolik ne. Jenže tenhle nenápadný dravec letos neskutečně válí: v 53 utkáních Kontinentální ligy vstřelil 26 branek a nasbíral 62 bodů. Mimochodem, kluby NHL údajně sondují situaci také u dalších produktivních špiček KHL, byť ty jsou většinou pod kontrakty. V tomto ohledu se mluví zejména o Janu Kovářovi a Francouzi Stephanu Da Costovi.

Je docela možné, že letní odliv hráčů z východních končin do zámoří bude výraznější než v minulých letech. "Tichonov je na NHL připravený, Panarin sice nemá takové fyzické parametry, ale je neskutečně šikovný," píše Matt Larkin z The Hockey News. Jisté je, že kluby NHL poslední dobou trošku mění pohled na věc. Vzhledem k finančním podmínkám v Kontinentální lize se zámořské kluby většinou hodně rozmýšlely, jestli draftovat ruské talenty, natož jednat s jejich staršími krajany. Doma je zaplatili, zámořské organizace pak utřely nos. Ovšem tohle už neplatí. Uvidíme po sezoně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz