PREVIEW: Jasný otloukánek. Ale pozor! Itálie má hráče i z nejlepších lig

Foto: Facebook FISG

4. května 2019, 12:48

Marek Hedbávný

Jedním ze dvou nováčků na mistrovství světa je Itálie. Hrát bude ve skupině B, čeká ji tedy i souboj s českou reprezentací.

Italský nároďák je jednoduše řečeno týmem, který po postupu do elitní skupiny hned následující rok sestoupí. Stalo se to už pětkrát za sebou. 

A papírové předpoklady naznačují, že se na tom nic nezmění ani letos. Ostatně v přípravě prohrávali Italové i s týmy z nižší skupiny: Slovinskem a Maďarskem. 

Minulý rok pod sebe každopádně Itálie v Divizi IA dostala Kazachstán či Slovinsko, takže je jasné, že nějakou kvalitu její kádr má. Letos pak pod sebe musí dostat Norsko, Lotyšsko nebo Rakousko, což jsou nejhratelnější soupeři v boji o záchranu. Souboj s Rakušany je na programu jako poslední, závěr skupiny by tedy mohl být hodně zajímavý.

Zastaví se konečně italská jízda na horské dráze a usadí se Jihoevropané alespoň na chvíli v elitní skupině?

Osobnost týmu – Andreas Bernard

Zářil už na MS 2017, kdy sice Itálie sestoupila, ale on měl 92% úspěšnost zákroků a průměr inkasovaných gólů na zápas stlačil na 2,59. Bernard byl letos jedničkou ve finské nejvyšší soutěži, chytal za Ässät, takže právě na něj se bude Itálie nejvíc spoléhat. 

Andreas Bernard.

Andreas Bernard. | Foto: Facebook FISG

Pohled hokej.cz

Brankáři: Pokud v očekávané záchranářské bitvě proti Rakousku postaví Andreas Bernard v bráně zeď, šance na záchranu nebudou až tak malé. Gólmanský post má Itálie asi nejkonkurenceschopnější. Třeba v zápase proti Rusku by ale asi Italům moc nepomohl ani Dominik Hašek v nejlepší formě.

Obránci: No, co si budeme povídat, není to dobré. Hned čtyři obránci přijedou na MS z Alpské hokejové ligy, což není zrovna soutěž, která vás dobře připraví na MS. Klíčovým obráncem bude naturalizovaný Kanaďan Sean McMonagle, který dřív nastupoval i za Znojmo. Během své štace v EBEL pravidelně sbíral přes dvacet bodů. Letos vyhrál norský titul a byl nejproduktivnějším obráncem tamějšího play off. Důležitou postavou je Alex Trivellato, který má za sebou už šest sezon v DEL. V EBEL pak působí Stefano Marchetti, ale žádnou hvězdou rozhodně není. Luca Zanatta hraje druhou ligu ve Švýcarsku a Jan Pavlu nižší soutěž v Německu. 

Útočníci: Útok už vypadá zajímavěji. Čtyři reprezentanti hrají v EBEL, dvakrát má zastoupení nejvyšší švýcarská liga a jednou DEL. Největší hvězdou je Giovanni Morini: v Luganu dal letos čtrnáct gólů! V nejvyšší švýcarské lize působí také (a to už osmou sezonu) Diego Kostner. Hodně zajímavou minulost má za sebou 37letý Marco Rosa. Nejstarší hráč na soupisce kdysi válel v AHL, Finsku či v Německu. Naturalizovaného Kanaďana nyní čeká první akce s italskou reprezentací. Kanadskou posilou je i Angelo Miceli: ten má zkušenosti ze zámořské AHL a letos se blýskl 44 body v 57 zápasech EBEL. Za Bolzano hraje i jednadvacetiletý Ivan Deluca, který byl loni nejproduktivnějším hráčem Itálie v cestě za postupem. Dalším zajímavým jménem je Marco Insam, forvard se zkušenostmi z juniorské OHL či z Finska. V německé lize působí Joachim Ramoser, byť v ní nepatří zrovna k výrazným hráčům. Dalším krajánkem je Peter Hochkofer, jenž prošel akademií Salcburku a teď je v tamějším áčku. Nejvýraznější postavou z domácí Alpské hokejové ligy je Anthony Bardalo, druhý nejproduktivnější hráč této soutěže.

Ostatní: Koučem je Clayton Beddoes, který v minulosti býval hlavním trenérem v DEL a jako hráč to dotáhl až do NHL. Výhodou může být, že má Itálie mladé mužstvo: na soupisce je jen pět třicátníků. Tým by se tak mohl prezentovat rychlým bruslením a bojovností. Chybět budou stálice z předcházejících šampionátů Giulio Scandella nebo Alexander Egger. Na Slovensko nepřijede ani českým fanouškům dobře známý Brian Ihnačák.

Soupiska

Brankáři: Andreas Bernard, Marco De Filippo, Gianluca Vallini.

Obránci: Armin Helfer, Armin Hofer, Roland Hofer, Stefano Marchetti, Sean McMonagle, Jan Pavlu, Ivan Tauferer, Alex Trivellato, Luca Zanatta.

Útočníci: Raphael Andergassen, Anthony Bardaro, Ivan Deluca, Markus Gander, Peter Hochkofler, Marco Insam, Diego Kostner, Simon Kostner, Alex Lambacher, Angelo Miceli, Giovanni Morini, Joachim Ramoser, Marco Rosa.

Koho sledovat? 

Jak napovídá příjmení, rodina Jana Pavlu pochází z Česka. Děda Jaroslav hrával za Plzeň, táta Martin pak bojoval v italských barvách na několika velkých akcích. Jan Pavlu letos působil ve druhé nejvyšší německé soutěži (55 utkání, 3+14). Ve 24 letech ho čeká první start v elitní skupině MS. 

Jan Pavlu.

Jan Pavlu. | Foto: heilbronner-falken.de

Přípravné zápasy

Velká Británie 2:5 Itálie
Itálie 1:6 Maďarsko
Slovinsko 2:3 Itálie
Slovinsko 3:2 Itálie
Francie 6:2 Itálie 

Chronologická umístění na předchozích MS

2012 – 15. místo (sestup)
2013 – Divize IA (postup)
2014 – 15. místo (sestup)
2015 – Divize IA
2016 – Divize IA (postup)
2017 – 16. místo (sestup)
2018 – Divize IA (postup)

Rozpis zápasů na MS

11. května: Itálie – Švýcarsko
12. května: Itálie – Švédsko
14. května: Itálie – Lotyšsko
15. května: Itálie – Rusko
17. května: Itálie – Česko
18. května: Itálie – Norsko
20. května: Itálie – Rakousko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz