Ředitel extraligy o dopingové kauze: Musíme respektovat, že... Co formát a díry v ledu?

Martin Loukota | Foto: Petr Frýba, BPA sport marketing

5. března 17:16

Ondřej Mach

Tradiční tisková konference předznamenala brzký start play off Tipsport extraligy. O jakých tématech hovořil ředitel soutěže Martin Loukota? Došlo na herní systém, disciplinární řád i dopingový průšvih Hradce Králové.

O DOPINGOVÉ KAUZE HRADCE KRÁLOVÉ. Je to velmi složité, hlavně z procesního hlediska. Momentální stav je takový, že disciplinární komise zahájila s klubem Mountfield HK řízení. To mu oznámila a zároveň ho vyzvala, aby ve lhůtě 21 dní zaslal písemné vyjádření k tomuto případu. Národní rozhodčí soud pro sport řešil vinu či nevinu hráčů, zatímco disciplinární komise má klubu udělit přiměřený trest. Podle našich informací se Antidopingový výbor ČR ve všech třech rozhodnutích odvolal a požádal ještě o odkladný účinek. Může se stát, že když odvolací senát odkladný účinek uzná, tak nebude splněna základní a nutná podmínka pro to, aby disciplinární komise měla tři pravomocné rozsudky. Trápí nás to a jsme znepokojeni, že to tak dlouho trvá. Musíme ale respektovat, že tady máme rozhodnutí, došlo k odvolání, a dokud nebude opět rozhodnuto, tak je situace taková, jaká je.

„Trápí nás to a jsme znepokojeni, že to tak dlouho trvá.“

O PRÁCI ANALYTICKÉ KOMISE. Byla založena pro to, aby videoanalytici vyhledávali zákroky, které se vymykaly charakteru utkání. V základní části řešila přibližně 180 takových situací. Nikdo z klubů nevyužil své právo předložit disciplinární komisi svůj podnět. Čísla ukázala, že komise svou funkci splnila. Ale je možné, že v play off některé kluby využijí své právo podat zpoplatněný podnět. Víte, jak to je… Každý na to kouká tak trochu svýma očima. Ale analytici zápasy kontrolují tak pečlivě, že by jim nemělo nic uniknout. 

O ROZHODČÍCH. Na play off byla zúžena nominační listina rozhodčích, není mezi nimi Daniel Pražák z důvodu zranění. Dále jsme v poslední čtvrtině soutěže využívali video pro kontrolu vyšších trestů. Emoce do sportu, na led i do hlediště patří, ale já bych byl strašně rád, kdyby měly přiměřenou míru a převládal hlavně respekt mezi hráči i jednotlivými týmy. Zároveň respekt k rozhodčím a mezi fanoušky.

O TRENÉRSKÉ VÝZVĚ NA OFSAJD. Letos to nebylo ve hře. Při finále CHL jsme viděli, že to naše dvojice čárových rozhodčích využila. Tam to mají zajímavě udělané. Je to pro nás námět, ale teď nebylo ve hře, že bychom to měli v play off. Na APK LH bylo schváleno, že by to bylo povinně od sezony 2025/26. Uvidíme, jestli bude nějaký mezikrok.

O ÚPRAVÁCH DISCIPLINÁRNÍHO ŘÁDU. Jsou možné jedině v létě, určitě ne v průběhu sezony. Ani na to teď není moc času. Ale je to jedna z věcí, kterou se budeme zabývat a řešit nějakou aktualizaci. Mluvil jsem o tom s Viktorem Ujčíkem, že by řád chtěl zlepšit. 

„Uvidíme, s kluby to řešíme. Systém na probíhající sezonu byl schválený.“

O ZMĚNĚ FORMÁTU EXTRALIGY. Když to řeknu ze svého pohledu… Ještě týden před koncem základní části nebylo rozhodnuto o tom, kdo skončí na čtvrtém místě. Na předkolo měla nakonec šanci i Mladá Boleslav, což do posledních kol přinášelo velkou diváckou i sportovní atraktivitu. Uvidíme, s kluby to řešíme. Systém na probíhající sezonu byl schválený. Na půdě valné hromady diskutujeme o různých tématech, i tohle podle mě některý z klubů nadnese. 

O SYSTÉMU BARÁŽE. Řídí se smlouvou s Českým svazem ledního hokeje, jsou tam tři varianty. Kluby rozhodly o této, i když jsme upozorňovali na to, že vznikne velmi dlouhá doba mezi tím, kdy probíhá náročné a vysilující play off Chance ligy a extraligový tým zároveň čtyřicet dní čeká. Byla to věc, která se řešila, ale je momentálně zasmluvněna. 

„Rozhoduje aktuální forma, třeba Třinec je schopný urvat zápasy o jeden gól.“

O PREDIKCÍCH DO PLAY OFF EXTRALIGY. V základní části jsem navštívil opravdu hodně utkání, ale… Víte, že v play off to může být úplně jiné. Rozhoduje aktuální forma, třeba Třinec je schopný urvat zápasy o jeden gól. Žádnou osobní predikci nemám, ale jsem zvědavý, jestli to dva nejvýše nasazené týmy zvládnou a projdou až do finále. 

O NEGATIVNÍM FENOMÉNU DĚR V LEDU. Řešili jsme to hodně přes léto. Byli jsme v kontaktu s firmou, která měla patentovat takové chladící zařízení, ale nakonec to neudělala. Zatím je to tedy ve stavu, jako to bylo loni. Ale pevně věřím, že se nám to vyhne a že to pro nás bylo loni poučení.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz