Repre? Radost umocňuje výhra nad Třincem, který válcuje extraligu, září Pýcha

Foto: Petr Tibi, hcmotor.cz

Motor z pozice posledního celku extraligové tabulky ztrácel před utkáním s Třincem na svého soupeře 35 bodů, přesto sehrál proti lídrovi soutěže vyrovnanou partii, navíc se šťastným koncem v prodloužení. Jihočeši po výsledku 2:1 zakusili první domácí vítězství v sezoně.

Českobudějovičtí vstoupili do utkání podle zvyku naprosto zbytečným vyloučením, když obránce Jakub Suchánek v roli útočníka čtvrté řady srazil protihráče v jeho pásmu. „Je blbé to říct, ale skoro se z toho stala tradice, že se takhle dostáváme do oslabení. Naštěstí jsme se ubránili, což nás uklidnilo. Pochopili jsme, že nemáme co ztratit a šli za tím, že chceme uhrát body,“ líčí motorácký kapitán Pavel Pýcha.

Další nováčkovskou nerozvážností bylo pětiminutové vyloučení Romana Přikryla za píchnutí špičkou hole při druhém odchodu do šaten. Domácí vedli 1:0 a pět minut v úvodu třetí periody se museli bránit ve čtyřech. Proti handicapu se postavili směle a Matouš Venkrbec, po něm i Albert Michnáč, mohli v oslabení dokonce navýšit skóre.

Jenže Prospalův tým nedokázal úplně vybrzdit třinecký stroj a Tomáš Marcinko po spolupráci s Martinem Růžičkou a Erikem Hrňou ve výhodě srovnal stav. „Když hokejisté, které má Třinec na přesilovku, dostanou tolik času, vždycky si vytvoří alespoň jednu dvě šance. Neměli jsme to pokryté úplně špatně, ale ukázala se kvalita toho hráče. Dal to milimetrově do brány,“ uznává hvězda Motoru.

Zážitkovým bonusem pro hrstku diváků, kteří směli přijít do hlediště s prokázanými antivirovými testy, byla tři trestná střílení. Ve druhém dějství neuspěl v dovednostní disciplíně Roman Přikryl, v prodloužení ho napodobili třinecký snajpr Matěj Stránský a domácí Ondřej Slováček.

Hosté měli v rukách mocnou zbraň už po patnácti vteřinách nastaveného času, kdy Pavel Pýcha skolil protihráče v jasné střelecké pozici. „Prohráli jsme buly, Třinečtí si zajeli za nás a šli sami na bránu. Udělali to dobře. Nebyla jiná možnost, než faulovat. Ale gólman nám dal šanci ještě zvrátit výsledek,“ oceňuje čtyřiadvacetiletý bek.

Rozhodnutí vzal na sebe hbitý obránce Ondřej Slováček. Nezlomila ho nezdařená exekuce a vyrazil znovu na sólo proti brankáři Jakubu Štěpánkovi. Tentokrát rozjásal celé jižní Čechy. Mužstvo Motoru bralo prémii v prodloužení na šestý pokus a zaknihovalo si první vítězství na domácím ledě.

„Máme velikou radost, že jsme porazili lídra tabulky a ještě v nastavení, které nám příliš nesvědčí. Potřebovali jsme urvat takový vyrovnaný zápas. Zvládli jsme to, přestože jsme v podstatě měli tři lajny a beka v útoku. Stálo při nás i štěstí, před koncem základní doby dal soupeř tyčku. Tím je to cennější, že jsme se semkli a uhráli dva body,“ vyzdvihuje Pýcha.

Kapitán staronového účastníka extraligové soutěže nezapomněl na podíl mladého brankáře Jiřího Patery. „Patýz nám pomohl, ale je třeba říct, že chytá výborně celou dobu od chvíle, kdy se k nám připojil,“ oceňuje dočasného strážce budějovického brankoviště, který figuruje na listině Vegas Golden Knights a čeká na povel k zahájení kempu v NHL, kde by měl debutovat.

Také Pavel Pýcha činí ve své kariéře kroky vzhůru. V minulých dnech se dočkal nominace do národního týmu, s nímž se jako jeden z devíti debutantů vypraví na Channel One Cup do Moskvy. „Je to super pocit dostat se do nároďáku. Přeci jen jsem ještě nedávno hrál první ligu a teď mám pozvánku do reprezentace. Moji radost umocňuje vítězství nad Třincem, který válcuje celou extraligu,“ usmívá se držitel Ceny Tomáše Zelenky pro nejlepšího hokejistu Chance ligy za uplynulý ročník.

Českobudějovický rodák navazuje na rodinnou tradici. Jeho tatínek Pavel Pýcha starší odehrál za reprezentační áčko dvanáct zápasů a dal v nich dva góly z pozice bránícího levého křídla. V roce 1995 byl dokonce kapitánem na moskevské Ceně Izvestijí, která předcházela Channel One Cupu.

„Táta mi samozřejmě gratuloval, stejně jako celá rodina a všichni kamarádi. Ještě jsem nenastoupil, tak zatím nemůžu přemýšlet o tom, jestli ho překonám v počtu startů. Ale je to asi jedno. Skvělý je už jenom ten pocit, že jsem byl nominovaný. Radit mi táta nejspíš nebude. Možná mi nějakou radu přidá pan Prospal, který trenérsky působil u nároďáku,“ usmívá se pokračovatel Pýchovské dynastie.

Sestřih utkání

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz