Ria, ria, Hungária! Maďarsko postupuje mezi elitu

Foto: Instagram hockeyhungary

7. května 2022, 21:22

Marek Hedbávný

O postupujících z Divize IA do elitní skupiny mistrovství světa 2023 je jasno: společně se Slovinskem slaví sousední Maďarsko. Stvrdila to sobotní porážka Rumunska s Litvou 4:5.

Maďarsko hrálo v nejvyšší kategorii mistrovství světa naposledy v roce 2016, předtím roku 2009. V obou případech okamžitě sestoupilo.

Hodně na sebe ale upozornili jeho fanoušci, kteří zvlášť na šampionátu ve Švýcarsku vytvořili elektrizující atmosféru. Památná je především těsná porážka 3:4 v derby se Slovenskem.

Energie z tribun pomohla maďarským reprezentantům i letos – do slovinské Lublaně totiž dorazil početný výjezd. Maďaři díky tomu zvládli klíčové utkání ve skupině s Jižní Koreou, kterou na úvod šampionátu smetli 5:1. Poté vyhráli 2:1 nad nevyzpytatelnou Litvou a navzdory následné porážce se Slovinskem slaví postup.

Nic na tom nezmění ani závěrečný nedělní program. Maďarsko má totiž lepší vzájemné zápasy jak s Jižní Koreou, tak s Litvou, na prvním místě by bylo také v případné minitabulce. Navíc se stejně očekává, že Maďarsko v závěrečném utkání s Rumunskem, už jistým sestupujícím, neklopýtne.

Postup maďarské reprezentaci vystřílel Csanád Erdely, který ve třech duelech nasázel čtyři branky. Dalším hrdinou je gólman Miklós Rajna. Vidět byli i veteráni János Hári nebo István Sofron, pod návrat mezi elitu se podepsal také českým fanouškům dobře známý János Vas

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ???????? ?é???????? (@hockeyhungary)

Maďaři tedy využili nižší konkurence (po nahrazení Ruska a Běloruska v elitní skupině Rakouskem a Francií) a po sedmi letech se budou těšit na souboj s nejlepšími.

Otázkou je, kde se za rok turnaj uskuteční. Původně se mělo hrát v Petrohradu a o náhradním řešení se stále jedná.

Tabulka mistrovství světa divize IA

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Slovinsko 3 3 0 0 0 18:4 9
2. Maďarsko 3 2 0 0 1 8:7 6
3. Litva 4 2 0 0 2

13:13

6

4. Jižní Korea 3 1 0 0 2 8:11

3

5. Rumunsko 3 0 0 0 3 6:18 0

Závěrečný program mistrovství světa divize IA

Neděle 8. května:
15:30 Maďarsko – Rumunsko
19:00 Jižní Korea – Slovinsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz