Riga, nebo Tampere? Čechům hrozí stěhování. Kouč: Víme vše potřebné

Foto: Jan Beneš, Český hokej

22. května 2023, 13:06

Ondřej Mach

(RIGA, od našeho zpravodaje) S blížícím se koncem základních skupin všechny zajímá hlavně rozluštění čtvrtfinálové tajenky. Na koho česká reprezentace narazí v klíčovém klání, které představuje hranici mezi úspěchem a neúspěchem?

V rámci skupiny A už je jasno o třech postupujících: do elitní osmičky pronikly Spojené státy, Švédsko i Finsko. Poslední místečko? Připadne jednomu z dvojice Německo a Dánsko. 

Dány každopádně čeká těžký dvojboj se severskými rivaly, Němci oproti tomu završí program skupiny proti Francii. Do karet jim kromě toho hraje vítězství ze vzájemného zápasu. 

TABULKY OBOU SKUPIN NALEZNETE ZDE...

Podobná situace panuje také ve druhé skupině, ze které do čtvrtfinále míří Švýcarsko, Česko a Kanada. Čtvrtou příčku aktuálně drží domácí Lotyši, kteří potřebují získat alespoň bod proti Švýcarům.

Pokud se jim to nepovede a Slováci naplno zabodují proti Norsku, tak do play off postoupí oni. Lotyšsko by v tomto případě taktéž doplatilo na prohranou vzájemnou bitvu. 

„V první řadě se musíme koncentrovat na zápas s Kanadou.“

Národní tým už ví, že ve skupinové fázi neobsadí první příčku. S největší pravděpodobností půjde do vyřazovacích bojů z druhého nebo třetího místa, navíc pořád může skončit i čtvrtý.

Na druhé pozici by se umístil, kdyby v úterý jakýmkoliv způsobem vyzrál na Kanadu. Případný krach javorových listů v pondělí proti Norsku by znamenal, že Češi potřebují jen bod. 

Když ale potvrdí roli favorita, tak se v tabulce dostanou před národní tým. K jistotě třetího místa by pak Jalonenově partě stačil bod, v případě tříbodové výhry Lotyšska nad Švýcarskem by se propadla na čtvrtou příčku.

A co možní soupeři? Z druhého místa by Česko šlo na třetí celek skupiny A, kterým nejspíš bude Finsko. Z třetího pak zřejmě na poražený tým z úterního duelu Švédska proti USA, z čtvrtého na jeho vítěze.

„Zatím je nemožné říct, kdo poletí do Tampere.“

Pro letošní MS zároveň tak úplně neplatí pravidlo, že první dva týmy každé skupiny zůstávají na místě, kde odehrály dlouhodobou část turnaje. Výjimku mají v případě postupu pořadatelské Finsko a Lotyšsko.

I přes umístění na druhé příčce se tedy národní tým může pro čtvrtfinále stěhovat do Tampere. Oproti tomu by se jako třetí mužstvo skupiny B vyhnul cestování, pakliže by Finsko skončilo třetí a Lotyšsko nepostoupilo.

„Zatím je nemožné říct, kdo poletí do Tampere. V první řadě se musíme koncentrovat na zápas s Kanadou. Pak uvidíme,“ prohodil po nedělním souboji se Švýcary trenér Kari Jalonen.

„Kdybychom se stěhovali, tak víme vše potřebné.“

Na případný přesun do druhého hostitelského města ale bude reprezentace připravená. „Informace jsme obdrželi v sobotu. Kdybychom se stěhovali, tak víme vše potřebné,“ ubezpečil novináře Jalonen.

Foto: Markéta Křížová

Program MS 2023

Základní skupiny

Pondělí 22. května:
15:20 Dánsko – Švédsko (skupina A, Tampere)
15:20 Kanada – Norsko (skupina B, Riga)
19:20 Rakousko – Maďarsko (skupina A, Tampere)
19:20 Kazachstán – Slovinsko (skupina B, Riga)

Úterý 23. května:
11:20 Německo – Francie (skupina A, Tampere)
11:20 Slovensko – Norsko (skupina B, Riga)
15:20 Švédsko – USA (skupina A, Tampere)
15:20 Kanada – Česko (skupina B, Riga)
19:20 Finsko – Dánsko (skupina A, Tampere)
19:20 Švýcarsko – Lotyšsko (skupina B, Riga)

Play off

Čtvrtek 25. května (čtvrtfinále):
15:20 ČF1 (Tampere)
15:20 ČF2 (Riga)
19:20 ČF3 (Tampere)
19:20 ČF4 (Riga)

Sobota 27. května (semifinále):
14:20 SF1 (Tampere)
18:20 SF2 (Tampere)

Neděle 28. května:
15:30 zápas o třetí místo (Tampere)
20:20 finále (Tampere)

Začátky utkání jsou uvedeny v českém čase, v Rize a Tampere bude o hodinu více. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz