Roušky pro amatéry od čtvrtka platí, potvrdila vláda

Foto: hc-vitkovice.cz

1. prosince 2020, 11:01

Martin Voltr

Naděje na zmírnění podmínek návratu amatérského sportu zřejmě definitivně padla. Od čtvrtka bude ve vnitřních prostorech skutečně umožněn pouze v rouškách.

Změny v krizových opatřeních ohlásila vláda v neděli dopoledne. Na pondělním jednání pak schválila konkrétní podobu pravidel pro dílčí rozvolnění protiepidemických opatření, a to i ve sportu.

Roušky tak budou pro amatérské sportovce povinné ve všech vnitřních prostorech po celou dobu trvání aktivity. Na jedné ploše může trénovat jeden tým nebo jedna skupina dlouhodobě se společně připravujících sportovců, nejvýše však deset osob (včetně trenéra).

Šatny, sprchy i toalety je možné využívat.

Povolené jsou také soutěže bez přítomnosti diváků. Matice opatření, kterou najdete níže, přitom u nich nezmiňuje omezení počtu osob. Můžeme tak pouze tušit, že i pro zápasy v kolektivních sportech zřejmě platí limit deseti lidí na celou sportovní plochu, což by odpovídalo obecnému omezení shromažďování.

Nejasný výklad se dotýká i profesionálních sportovců. Jejich aktivity bez roušek v neděli vázal ministr zdravotnictví na pokračující nutnost testování na covid-19, jenže to už podle matice není ve třetím stupni povinné, ale jen doporučené. Stejně jako pro amatéry.

Na absurditu restrikcí pro amatérské sportovce upozornil v pondělí i šéftrenér Českého hokeje a kouč národního mužstva Filip Pešán. „To je přece úplný nesmysl,“ napsal na Twitteru.

„Uvědomujeme si, že zvlhlá rouška není ničím optimální. Smyslem opatření ale je, aby maximum sportovních aktivit probíhalo venku a minimum vevnitř,“ uvedl po pondělním jednání ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Opatření prozatím platí do 12. prosince, kdy má skončit nouzový stav. „Do té doby budeme moudřejší, a třeba to bude jedno z opatření, které budeme moci zrušit,“ řekl Blatný. Jenže k uvedenému datu se nemá smysl upínat, nouzový stav chce vláda stejně prodloužit do konce roku.

Druhou nadějí je pokles indexu rizika protiepidemického systému PES. Ten se ale stále drží na 57 bodech. Až pokud by klesnul pod 41, umožnil by přechod do druhého stupně pohotovosti, kdy už by povinnost nošení roušek i omezení počtu osob odpadly. Na hokej by navíc mohlo 250 diváků.

Náhled ve větším rozlišení zde.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz