Rusko, Bělorusko ani Finsko. Varianta s přesunem MS padla, řekl činovník IIHF

Foto: iihf.com

9. března 2020, 13:22

Václav Jáchim

Situace se mění každým dnem, otazníky kolem letošního mistrovství světa přetrvávají. Epidemie koronaviru může mít za následek zrušení šampionátu, podle informací z minulého týdne byla ve hře i možnost, že by turnaj proběhl jinde. Teď se ale zdá, že na tuhle variantu nejspíš nedojde.

Prezident IIHF René Fasel připustil, že s nabídkou uspořádat mistrovství světa přišli zástupci ruského a běloruského hokeje. Akce by se mohla konat v Soči a snad i v Minsku, nicméně podle čerstvých informací je tenhle scénář u ledu.

„Pokud šampionát nebude moci uspořádat Švýcarsko, nemůžeme jít do Ruska nebo do jiné země. Stále věříme, že se všechno vyřeší pozitivně," uvedl pro finský web is.fi zkušený činovník Kalervo Kummola, viceprezident Mezinárodní hokejové federace.

Foto: Filip Kortus

Podle jeho vyjádření by teoreticky mohl přicházet v úvahu také přesun turnaje do Finska. „I tuhle verzi jsme zvažovali. Ale Finsko bude mistrovství světa hostit v roce 2022 a my nechceme ovlivňovat probíhající přípravy na turnaj, jenž proběhne v Helsinkách a novém stadionu v Tampere."

Z jeho vyjádření je patrné, že bossové IIHF vidí jen dvě řešení: buď situace s koronavirem umožní pořádání akce a ta proběhne podle původního záměru v Curychu a Lausanne, nebo bude šampionát zrušen. „Pro Švýcarsko je to velmi těžké, uvidíme, jaký bude další vývoj. Čekáme do 15. března, kdy má v zemi padnout verdikt o zrušení či naopak prodloužení zákazu veřejných akcí," řekl Kummola.

Foto: Michal Eger

René Fasel několikrát zopakoval, že vedení Mezinárodní hokejové federace počká s konečným rozhodnutím, jak to jen bude možné. „Dohodli jsme se, že nejzazším termínem bude 20. duben," potvrdil Kalervo Kummola.

Situace je nečitelná, ovlivňují ji také opatření jednotlivých zemí. Kupříkladu příslušné orgány Kazachstánu vyzvaly své občany, aby s ohledem na hrozbu epidemie koronaviru neopouštěli zemi. Zákaz platí až do začátku června. Pokud by MS proběhlo podle plánu, bylo by nejspíš bez Kazachů.

Vedení IIHF o víkendu zrušilo letošní mistrovství světa žen, které měla hostit Kanada. Podobně tomu bylo v případě dalších březnových turnajů. Podle Kummoly může koronavirus ohrozit dokonce i šampionát dvacetiletých, jenž se má konat v kanadských městech Edmonton a Red Deer od 26. prosince.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz