Petr Adler: NHL kvůli koronaviru uzavřela kabiny

Foto: media.zenfs.com

8. března 2020, 9:05

Petr Adler

Dveře kabin NHL jsou od soboty zavřeny všem kromě hráčů a přímých zaměstnanců mužstev, kteří v nich mají co dělat.

Novináři se budou muset spokojit s rozhovory s hráči v místnostech určených pro tiskové konference, kde si jsou zpovídající a zpovídaní navzájem vzdáleni vždy nejméně tři metry.

Liga k tomuto kroku přistoupila na doporučení amerického Střediska pro dohled a prevenci chorob (Center for Disease Control and Prevention, čili CDC).

Středisko tento krok doporučilo jako reakci na šíření víru Covid-19 (tzv. koronaviru).

Americké státy Kalifornie, Florida a Washington již oznámily stav nouze (state of emergency) poté, kdy byly zaznamenány první případy úmrtí, o nichž se lékaři domnívají, že k ním došlo následkem působení právě totoho víru.

NHL má v Kalifornii tři mužstva (San Jose Sharks, Los Angeles Kings a Anaheim Ducks), zatímco na Floridě má dvě mužstva (Tampa Bay Lightning a Florida Panthers).

Zatím není známo, zda se k doporučení amerických zdravotních úřadů připojilo i kanadské ministerstvo zdravotnictví (Health Canada), avšak rozhodnutí NHL se týká všech jedenatřiceti mužstev soutěže bez výjimek, tedy i těch sedmi kanadských.

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) již zrušila několik mezinárodních soutěží, včetně mistrovství světa žen ve všech třech výkonnostních skupinách (v kanadské provincii Nové Skotsko, v polských Katovicích a ve španělském městě Jaca), podobně jako březnová mistrovství světa osmnáctiletých ve všech třech výkonnostních skupinách (Tallin v Estonsku, Sofie v Bulharsku a v tureckém Istanbulu).

Osud květnového mistrovství světa (má se konat ve Švýcarsku) bude rozhodnut v půli března.

President IIHF René Fasel se již vyjádřil, že si nedovede představit, že by se hrálo před uzavřenými halami, a podobně se vyjadřují i hráči NHL, když reagují na zmínku, že něco takového může potkat i jejich soutěž.

Hráčské odbory NHLPA mezitím zrušily pravidelnou dubnovou schůzku s hráčskými zástupci, aniž by oznámily náhradní datum.

NHL zapověděla svým zaměstnancům služební cesty mimo území Severní Ameriky. Pakliže někdo uskuteční podobnou cestu soukromě, nebo učiní-li tak někdo z jejich blízkých, liga nařídila, že se její zaměstnanci budou muset podrobit dvoutýdenní karanténě pod lékařským dozorem.

Vedení NHL seznámilo se svým postupem svá členská mužstva, avšak prozatím ponechalo rozhodnutí o podobných cestách jejich zaměstnanců na nich. Není známo, jak bude NHL reagovat na to, že San Jose Sharks nezrušili zápasy ani po doporučení místních zdravotnických úřadů, které zjistily v oblasti své působnosti výskyt choroby způsobené koronavirem.

Podle zákulisních zpráv se očekává, že hráčské kabiny novinářům uzavřou v nejbližších dnech i ostatní špičkové profesionální sportovní soutěže Severní Ameriky: košíkářská NBA, baseballová MLB, a fotbalová MLS (tady jde o klasickou kopanou, severoamerický fotbal, NFL, i jeho kanadský bratranec CFL se na své sezóny teprve chystají).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz