Šatan chválil zkušené i mladé Slováky, Ramsay mluvil o zákeřném faulu Boyla

Foto: Markéta Křížová

4. června 2021, 13:00

Dominik Dubovči

Prohrou 1:6 se Slováci rozloučili s mistrovstvím světa v Rize. Spojené státy americké totiž byly nad jejich síly, i když průběh utkání rozhodně nudný nebyl. Jaká ostrá slova použil trenér Craig Ramsay? Proč se podle něj nepovedlo vyhrát čtvrtfinále, do kterého Slováci postoupili po osmi letech? A jak vidí budoucnost slovenského hokeje manažer Miroslav Šatan?

Slováci nevstoupili do zápasu se zámořským favoritem zrovna podle představ. Byli pod tlakem, navíc už po 183 vteřinách hry fauloval Lantoši a chvíli poté šel za hákování ven i Grman.

„Myslím, že tresty nebyly úplně spravedlivé. Zahákovali našeho hráče, jenže vyloučení jsme byli my, a pak to bylo pět na tři,“ okomentoval výkon rozhodčích kanadský trenér Slováků Craig Ramsay.

V hodnocení úvodu zápasu ještě pokračoval: „Paradoxně jsme se snažili až moc.“ Jeho hráči prý byli trochu přemotivovaní. V defenzivě pak vznikaly volné prostory, a Američané jich dokázali využívat.

„Odvedli jsme však skvělou práci, brankář nám pomohl a udrželi jsme nerozhodný stav,“ rekapituloval Ramsay. První rána do slovenského plánu na semifinále pak přišla ve 14. minutě, kdy skóroval Brian Boyle.

„Bohužel, tahali jsme za kratší konec a měli problémy s vlastní koncovkou,“ přiznal Ramsay. A zklamaně dodal: „Po první třetině už to bylo celkem vyrovnané, jenže Američané v týmu měli více střelců.“ Ve zbytku utkání přidali ještě tři branky, zatímco Slováci zvládli jen jednou snížit.

Ramsay se následně musel vyjádřit ještě k jednomu momentu. Osmnáct vteřin před koncem první třetiny Brian Boyle udeřil hokejkou mezi nohy Miloše Romana, za což měl následovat trest na pět minut plus do konce utkání.

Rozhodčí ale tento moment nechali bez odezvy. „To je prostě typický americký chlap. Chce být drsný, tak si najde někoho, kdo se nebude bránit. Vybere si malého Slováka, aby se před všemi předvedl,“ kritizoval Ramsay amerického kapitána.

Boyle má za sebou 805 startů v NHL. „Tam by ale nic takového nepředvedl,“ myslí si Ramsay. „Je to nepochopitelné, zklamal mě. Bylo to opravdu ubohé,“ neskrýval rozčilení slovenský trenér. 

Podle generálního manažera Miroslava Šatana by měla následovat suspendace a jasný trest. GM slovenské reprezentace nicméně hodnotil i světlejší okamžiky turnaje, například produktivitu Petera Cehlárika, který se stal historicky šestým nejproduktivnějším Slovákem v rámci jednoho MS.

„Patřil k nejlepším hráčům na turnaji. Také ostatní zkušení hráči hráli parádně, byli lídry na ledě i v kabině,“ nešetřil chválou Šatan. Neopomněl ani všechny tři brankáře (Branislava Konráda, Júlia Hudáčka a Adama Húsku), ani úplně nejmladší členy týmu.

Těmi byli sedmnáctiletí Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a o rok starší Samuel Kňažko. „Do budoucna jsou velkým příslibem, předvedli výborné výkony. Samozřejmě i oni měli slabší momenty, patřili ale k našim nejaktivnějším a nejlepším hokejistům,“ popsal Šatan.

Šampionát tedy hodnotil poměrně pozitivně: „Měli jsme mladé a méně zkušené mužstvo. Ale myslím, že v turnaji jsme obstáli. Kluci navíc do budoucna nasbírali hodně zkušeností. Pokud se někdy do podobné situace dostanou znovu, zvládnou už ji lépe.“

Například v srpnové kvalifikaci na olympijské hry do Pekingu. „Kostra týmu bude podobná, rádi bychom ji pak ještě doplnili o hráče z NHL. Důležitá je ale především důvěra trenéra,“ uzavřel Šatan.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz