Sedlák opět lídrem: „Nahrávky náhodné, gól z ničeho,“ zůstává skromný...

Radost Lukáše Sedláka. | Foto: Markéta Křížová

(RIGA, od našeho zpravodaje) V pátek si proti Slovákům připsal gól i nahrávku, v neděli uzavřel premiérový víkend na mistrovství světa dalšími třemi body. Lukáš Sedlák se zatím ujal role českého ofenzivního tahouna, s výkonem proti Kazachstánu přesto moc spokojený nebyl. Vstřícně ale popsal náladu v týmu, atmosféru Rigy, zranění spoluhráčů i svůj drajv.

S pěti body je zatím druhým nejproduktivnějším hráčem turnaje. Lukáš Sedlák chodí na rozhovory často, vždycky s úsměvem, v neděli před půlnocí měl ještě pár důvodů k optimismu navíc.

Konkrétně tři body, kterými se podílel na vítězství 5:1. Kazachstán ale Čechy místy dost potrápil rychlými brejky, které musel krotit až Langhamer v brankovišti. 

I proto Sedlák spustil: „Výkon byl špatnej. V první třetině ještě tak půl na půl, nějaké dobré věci tam byly. Druhá třetina se nám ale vůbec nepovedla, musíme se z toho poučit, nikdo se tady neporazí sám.“

„Chci, abychom to byli my, kdo je rychlejší. Hrát svůj hokej a mít ten správný drajv celých 60 minut.“

„Úvodní jednoduché góly nás možná trochu uchlácholily. Nepůjde to samo, ani proti outsiderům nejde hrát až do prázdné brány. Jsem nakonec rád, že jsme to zvládli bez nějakých větších nervů, jenže ta druhá třetina byla velkým varováním do dalších zápasů,“ dodal hned vzápětí.

Když totiž v polovině utkání neproměnil nájezd Kubalík, za necelou minutu hned přišel trest v podobě snížení na 2:1. A jen o chvilku později měl na holi vyrovnání Michajlis, který pláchl českým bekům. 

„Musíme si dávat pozor na takové slabé chvilky, držet se našeho hokeje… Dělali jsme spoustu zbytečných a složitých věcí,“ hledal příčiny Sedlák.

„Už nám to začalo před první přestávkou. Chtěli jsme si zkusit lehký, pěkný hokej. Ale to dneska neplatí na nikoho. Od třetí třetiny jsme začali zase víc pracovat a bylo to lepší,“ našel třicetiletý útočník taky pozitiva do příštích dní.

Když padla otázka ještě na Kubalíkův nájezd, zazněl úsměv. „Já a nájezd? Spíš ne… Moc je nejezdím. Ale Kubalda měl brankáře pěkně položeného, stačilo trefit mezírku mezi nohama, škoda.“

Radost si nicméně Sedlák užil na ledě hned třikrát. Kromě aktivního, dravého stylu totiž ukázal i hokejovost.  

„Moje dvě druhé nahrávky ale byly náhodné. A gól? Ten jsem házel na bránu z ničeho, gólman podle mě udělal chybu,“ překvapil novináře.

„Jasně, jsem rád za body, že mi padají. Ale nepřeceňoval bych je. Jsou to jen dva zápasy, já se radši budu soustředit na svoje výkony. Myslím si, že můžu zahrát lépe.“

Lukáš Sedlák

Lukáš Sedlák | Foto: Markéta Křížová

„Chci, abychom to byli my, kdo je rychlejší. Hrát svůj hokej a mít drajv celých 60 minut. Prostě nepolevit,“ vypráví Sedlák. Vlastně tím i popisuje svoji hru – jako by mu nikdy neměla dojít energie.

„Nechci podceňovat soupeře, které jsme měli. Ale kvalita Kanady nebo Švýcarů nás teprve čeká. Bude to daleko rychlejší, přijde tam pár náročných střídání, kdy si budeme muset zvyknout na tempo. Proto se tomu musíme přizpůsobit už teď!“

Povedlo se to na mezinárodní úrovni jemu samotnému? Sedlák totiž sice odehrál už 194 utkání v NHL, reprezentoval Česko na olympiádě… Ale na mistrovství světa je až nyní vůbec poprvé v kariéře.

Nedávno navíc v Pardubicích podepsal novou pětiletou smlouvu, takže by měl v extralize bojovat až do roku 2028. Sám ale přiznal, že klauzule o případném odchodu do NHL je součástí kontraktu. Kdyby na MS ještě jednou zaujal zámořské skauty…

„Nemám to moc v hlavě, od podpisu už pár týdnů uběhlo. Radost mám každopádně velkou, je to závazek vůči týmu i fanouškům. Těším se, co přijde, protože taková smlouva je pro mě i super výzva,“ vzkázal na východ Čech.

A stejně jako si mohl užívat extraligovou atmosféru, baví ho i ta mezinárodní. „Čeští fanoušci jsou prostě super, ale v pondělí to s domácími Lotyši bude ještě něco jiného. I nás to vtáhne víc do zápasu, trochu víc si to užijeme. A doufám, že předvedeme dobrý výkon.“

Lukáš Sedlák

Lukáš Sedlák | Foto: Markéta Křížová

Proti Kazachstáncům byl ale Sedlák v zápase dostatečně. Emoce ukázal třeba po sporných zákrocích soupeřů. „Jenže teď nevím, jestli to tady můžu komentovat,“ zasmál se nejdřív v mixzóně.

„Za mě dva jasné fauly. Hodil jsem si puk za obránce, ale on ví, že by mě nestíhal, tak mi vlastně skočí pod nohy, nebo mě stáhne za ruku…“

Emoce do hry? „Já to tak mám vždycky, hned jsem to dal sudím najevo. Asi už jiný nebudu. Ale samozřejmě se to snažím krotit, abych nedostal nějaký zbytečný trest.“

„Já to tak mám vždycky, asi už jiný nebudu.“

Možná i kvůli dalšímu zranění v českém týmu, které se přihodilo Filipu Chytilovi. 

„Je to samozřejmě nepříjemná situace. Bohužel to ale patří ke sportu, musíme se s tím vyrovnat. Doufám, že to bude v pohodě, že se všichni kluci vrátí zdraví. Na druhou stranu každý tým, který se dostane do potíží, to semkne. Možná i proto pak mívají vítězné týmy ze základní části trochu těžší play off,“ vzpomenul Sedlák tým Bostonu, nebo právě jeho Pardubic.

„Nás tohle může jen zocelit. Určitě držíme při sobě jako jeden tým,“ hlásí teď přímo z Rigy, v českém dresu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz