Silný tým! Eliáš o MS i Zachovi: Věřím, že bude jezdit. Co ve světě ho mrzí?

Patrik Eliáš | Foto: hc-slavia.cz a Jakub Knap

Sám zažil čtyři světové šampionáty nebo stejný počet olympijských her. Patrik Eliáš nyní v roli pozorovatele nasává atmosféru MS v Praze. „Je na nás tlak, ale správně, protože my fakt máme hodně dobrý tým,“ líčí.

Na letošní šampionát přiletěl z Bostonu i Pavel Zacha, který dříve pozvánky na MS odmítal. 

„Jsem rád, že přijel. Poslední dva tři roky jsem s ním komunikoval před mistrovstvím světa, aby jel. Za mě to je hráč, který patří k české špičce,“ ví Eliáš, který pracuje pro Jersey už řadu let jako konzultant. Právě v Devils hrál Zacha téměř sedm let.

„Znám ho podrobně. Je to celoplošný hráč a hraje skvěle dozadu. To lidi možná tolik nevidí a koukají se jen na body. Proti Kanadě v první třetině mu dvakrát nebo třikrát ujela noha, nějaká nahrávka skákala. Tak to je, přijel před chvíli a podle mě bude lepší,“ myslí si Eliáš. 

„Zacha? Trenéři se k tomu správně postavili, nemůžeme si dovolit takového hráče nevzít. Věřím tomu, že ho to nasaje, chytne a bude jezdit nadále rád.“

Podle něj se udělala tlustá čára za jeho reprezentační minulostí. „Myslím, že to dobře uchopily i média a manažeři. Trenéři se k tomu správně postavili, nemůžeme si dovolit takového hráče nevzít. Věřím tomu, že ho to nasaje, chytne a bude jezdit rád nadále.“ 

Patrik Eliáš ale mluvil také o dalších zajímavých tématech ↓

O PRVNÍM DOJMU Z ČESKÝCH VÝKONŮ. „Myslím, že dobrý. Vše musíme brát pozitivně. Před mistrovstvím nebyla taková očekávání, turnaj v Brně se nám nepovedl. Měli jsme problémy s proměňováním šancí. Tým se ale semkl a zvládli jsme vstup do turnaje. Tím jsme si zvýšili sebevědomí, kluci na mě působí jako jeden tým, vzali své role. Kádr má neskutečnou kvalitu, vše se bude odvíjet od toho, jak to dopadne ve čtvrtek nebo dalších dnech.“ 

O ROLÍCH V NÁRODNÍM TÝMU. „Trošku se to teď proměnilo s příchodem kluků z NHL. Tak to je, je to přirozený, že takhle realizační tým zareagoval. Nemůžete si dovolit kluky nevzít. Zas takovou kvalitu ve světě nemáme… Sami jsme viděli Nečase a jeho dvě luxusní nahrávky proti Kanadě, to je fantastický. Věřím tomu, že kluci z Bostonu budou zase lepší, zadaptují se. Zase ale aby to do týmu a rolí tolik nezasáhlo. Někteří by jinak hráli první dvě lajny a teď jsou ve čtvrté. Jsou to těžká rozhodnutí."

„Věřím tomu, že kluci z Bostonu budou zase lepší, zadaptují se."

O ČTVRTFINÁLE PROTI USA. „Asi tým, který jsme si možná nejméně přáli, máme tam nějakou historii s nimi. Oni tu mají kvalitu a letos řekli veřejně před turnajem, že se budou snažit poskládat dobrý tým z kluků, kteří pak budou jezdit na olympiádu nebo Světový pohár. Všichni jsou velmi brusliví, bude to asi podobný zápas jako s Kanadou. Mají také hodně urostlých a fyzických hráčů. Velkou roli bude hrát disciplína a rozhodčí.“

O ZÁMOŘSKÝCH TÝMECH NA MISTROVSTVÍ. „Že přiklání MS už větší váhu? Nebo mají větší kvalitu. Větší škálu kvality. Říkal jsem to už kamarádovi, že Kanada podle mě budou mít z tohoto výběru tři až pět hráčů maximálně na olympiádě nebo Světovém poháru. Možná ani ne. Tak to je, my máme další dva hráče, co můžeme z NHL vzít… Hronek a Hertl. Jinak tam nikdo moc není, aby tým měl ještě jinou úroveň.“

Patrik Eliáš

Patrik Eliáš | Foto: nhl.com

O TOM, ŽE SE ČECHŮM SEŠEL JEDEN Z NEJLEPŠÍCH KÁDRŮ ZA POSLEDNÍ ROKY. „Určitě souhlasím. Je to realita. Je na nás tlak, ale správně, protože my fakt máme hodně dobrý tým. Dokázali jsme si, že umíme hrát hokej a umíme přizpůsobit styl. Máme kvalitní brankáře, přijeli nám pomoci kluci… Byla by škoda, kdyby to dopadlo jinak než medailí. Třeba v Bratislavě v roce 2011 jsme prohráli jediný zápas. Bohužel jsme nešli do finále. Hráli jsme ale skvělý hokej, užívali jsme si to. Hodně mi to připomíná právě tento šampionát."

„Byla by škoda, kdyby to dopadlo jinak než medailí. Třeba v Bratislavě v roce 2011 jsme prohráli jediný zápas. Hráli jsme ale skvělý hokej, užívali jsme si to. Hodně mi to připomíná právě tento šampionát."

O ADAPTACI Z NHL NA EVROPSKÝ HOKEJ. „Mrzí mě, že na celém světe nejsou stejné rozměry hřišť. Pro hokej to je lepší a atraktivnější. Někde jsem slyšel opačný názor, že se na menším rozměru vytrácí dovednost… Nechápu. Možná se to vytrácí u nás. Největší nedostatek vidím v rozhodčích, vím, že to jsou lidi. I v utkání s Kanadou jsme viděli dalších deset nebo patnáct faulů, které měly být písknutý na obou stranách. Práce rozhodčích hodně ovlivňuje úroveň hokejistů. Američané nebo Kanaďané ví, že si můžou něco zkusit nějakou dovednost a nehrozí jim nějaké držení nebo sekání… Nedovolí si to k sobě, i proto jsou na jiné úrovni."

O ZKUŠENOSTI ZE SLAVIE. „V Evropě se furt někdo drží a někdo si nějak pomáhá. Je to také o výkonnosti. Tohle je potřeba změnit, dát všude stejný hřiště a kluci si na to zvyknou. Jak jsem například v první lize u Slavie, tak tam to vidím. Každý je jak chobotnice, snažím se klukům ukázat, že tohle nechceme. Oni třeba říkají: Ale oni nám to nepísknou… To je reakce. Což je za mě špatně."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz