Slibujeme, že budeme lepší, říká kladenský asistent Kopecký. Chábera střídal, aby neriskoval zranění

11. března 2013, 11:00

Václav Jáchim

Překonali sami sebe, ve vypjatém předkole hokejisté Kladna vyřadili Pardubice a teď touží zaskočit také Slavii. Jenže úvodní duel čtvrtfinále se Rytířům nepovedl. Chyběla jim jiskra, postrádali důraz v koncovce. Sice měli několik solidních šancí, ale na druhý tým Tipsport extraligy po základní části jejich výkon stačit nemohl. "Tahali jsme za kratší konec, Slavia vyhrála zaslouženě. Hlavy hráčů byly jinde. Jestli chceme soupeře potrápit, musíme se vrátit k poctivému hokeji," velí asistent Jiří Kopecký.

Středočeši vstupovali do série jen po dvou dnech volna. "Předtím jsme hráli pět těžkých utkání v rychlém sledu, ale to nechceme brát jako výmluvu. Byla tam únava, ale i euforie z dá se říci nečekaného úspěchu," konstatuje Kopecký. Kladenští bojovníci prožívají povedené období. Když po Novém roce odešli do NHL Jágr, Plekanec a Tlustý, leckdo Rytířům prorokoval sérii porážek.

Jenže svěřenci trenérů Vojty, Kopeckého a Tatíčka udrželi sedmou příčku a v předkoile poslali na dovolenou obhájce titulu. Ve čtvrtfinále Kladno narazilo na Slavii, která svým způsobem předvádí podobný hokej. Červenobílí hrají hodně agresivně, vycházejí z poctivé obrany. Jsou houževnatí a soudržní. Tahle charakteristika zdobila i Rytíře, nicméně v prvním utkání to neplatilo. "Hráči si mysleli, že to za ně odehraje někdo druhý. Jak říkám, problém byl v hlavách. Slibuju, že v pondělí to bude z naší strany lepší," reaguje Jiří Kopecký.

Pokud vezmeme v úvahu vzájemné zápasy ze základní části, měla by mít navrch Slavia. Čtyřikrát vyhrála, ztratila jediný bod. Ovšem kouč Vladimír Růžička věděl, že jeho tým bude soupeřit se silným protivníkem. "Během přestávky jsme čekali, na koho půjdeme. Musím říci, že v zápasech s Pardubicemi se mi Kladno strašně líbilo. Byli nabruslení, vypadali dobře. Pět zápasů na krev ale může být znát. My se tímhle ovšem nezabývali, soustředili jsme se na vlastní přípravu," upozorňuje.

V dnešním večerním souboji může být leccos jinak. Záleží především na tom, jestli Středočeši najdou zbraně, jak červenobílé zaskočit. Slavia se totiž dostala bleskově do tempa a první utkání zvládla výborně. "Ale my jsme jim to hodně usnadňovali. Tentokrát jsme nehráli tak důrazně a obětavě jako předtím s Pardubicemi. Jestli máme uspět, musíme se vrátit k dřívějším výkonům," hlásí Jan Chábera.

Zkušený gólman znovu držel Rytíře nad vodou. Pokryl 34 střel, zlikvidoval Mickovo trestné střílení. Jenže když nikdo ze spoluhráčů netrefí do černého, na výhru tým myslet nemůže. "Musíme zlepšit pokrývání středního pásma a přechod do útočné třetiny. I důraz před bránou," tvrdí Chábera. Podle něj nebyla příčinou kladenského výkonu únava ani přehnaná euforie po postupu z předkola. "Na zápasové tempo si člověk zvykne, síly máme také. Ale musíme hrát obětavě jako v předkole, tam jsme uspěli díky tomu, že jsme byli jeden tým. Teď v tom musíme pokračovat," burcuje.

Jan Chábera (na snímku) první utkání série nedokončil, v 52. minutě za stavu 3:0 pro domácí odstoupil. "Osm minut před koncem nemělo cenu riskovat zranění," říká. Bližší podrobnosti neodhalil, bývalý gólman Českých Budějovic, Sparty, Plzně či Chomutova jen potvrdil, že v pondělí chce chytat. Za jeho odchodem z ledu ale možná byl zdravotní komplikace, podle Jiřího Kopeckého není Chábera zcela fit. "Honza měl už před zápasem lehčí problémy a my nechtěli riskovat, aby se to zhoršilo," připouští. Kdyby Chábera do další bitvy nemohl, naskočí Lukáš Cikánek. "Chábič chytá super, ale Lukáš je také výborný gólman. V tom problém nebude," ujišťuje útočník Jakub Valský. Tak uvidíme.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz