Slovan přijde o tři body. Asi někomu pořádně ležíme v žaludku, zlobí se

Foto: Facebook HC Slovan Bratislava

Slovan Bratislava přijde po skončení základní části slovenské extraligy o tři body. Rozhodla o tom Ligová rada, která klub potrestala za to, že v domácím duelu proti Trenčínu (4:1) porušil pravidlo o počtu mladých hráčů na soupisce.

Slovan měl v otevíracím zápase sezony na soupisce jedno volné místo a nejmladšího hráče ročníku 2001. Jenže podle nové směrnice, musejí mít kluby slovenské nejvyšší soutěže na soupisce pro utkání aspoň dva hráče ročníku 2002 nebo mladší, a když tak neučiní, musejí tato místa zůstat prázdná.

Klub tak porušil Soutěžní řád a budou mu odebrány tři body. „Soutěžní řád v takovém případě umožňuje zachovat výsledek, kterým zápas skončil na ledě, stejně jako osobní statistiky hráčů. Zároveň však umožňuje odečíst tři body na konci základní části,“ vysvětluje člen Ligové rady Rastislav Konečný.

S tímto řešením jsou nespokojeni jak ve Slovanu, tak i v Dukle. Bratislavský klub rozhodně podá odvolání. Brání se s tím, že o novém nařízení nevěděl a že v minulosti za podobná pochybení byla jiným extraligovým klubům uložena jen napomenutí. V Trenčíně zase neúspěšně žádali kontumaci utkání.

Stanovisko HC Slovan Bratislava

Z rozhodnutí Ligové rady extraligy jsme zklamaní a rozčarovaní. Nemůžeme se ubránit dojmu, že Slovan někomu ve slovenském hokejovém hnutí pořádně leží v žaludku. Za téměř identické pochybení v nedávné minulosti byla jiným klubům uložena jen napomenutí, Slovanu vzali sportovně vybojované tři body ze zápasu, ve kterém jasně dominoval.

Z celého případu je nad slunce jasné, že Slovan si teoretickou výhodu v podobě nasazení jednoho staršího hráče nevytvořil úmyslně. I když samotná Asociace profesionálních hokejových klubů tvrdí, že o změně příslušné směrnice rozhodla už začátkem léta, náš klub, který sice není členem APKH, ale je legitimním účastníkem extraligy, o něm ani jednou formálně, či neformálně neinformovala.

Samotný Slovenský svaz ledního hokeje oficiálně rozhodl o změně směrnice jen 48 hodin před úvodním zápasem a informoval o tom elektronickou poštou per rollam necelých 24 hodin před zápasem. Bez ohledu na to, co si myslet o úrovni komunikace svazu, je zarážející a vysoce neprofesionální, aby se o takové důležité věci, která ovlivňuje strategii tvorbu kádru každého klubu před novou sezonou, rozhodovalo pár hodin před začátkem soutěže.

„Z rozhodnutí Ligové rady extraligy jsme zklamaní a rozčarovaní. Nemůžeme se ubránit dojmu, že Slovan někomu ve slovenském hokejovém hnutí pořádně leží v žaludku.“

Když už chce svaz v takových případech zasahovat a ovlivňovat výsledky soutěže odebráním bodů, měl by co nejdřív zařídit, aby zápasové soupisky mužstev fungovaly v elektronickém režimu a automaticky zabraňovaly vložení hráčů s neoprávněným startem do soupisky, což je mimochodem úplně běžnou praxí v KHL, Lize mistrů, ale i ve většině evropských nejvyšších soutěží, kterým se chce Slovensko přiblížit.

Slovan a jeho noví majitelé před začátkem hokejové sezony příznačným způsobem prokázali svůj postoj k potřebám reprezentace, když investovali několik sto tisíc eur na vytvoření B mužstva. Jeho věkový průměr je necelých 22 let. Ve stejném čase, jako se hrál extraligový zápas s Trenčínem, nastoupilo deset hráčů se statutem hráče U20 za B tým Modré Krídla Slovan na zápas Tipos SHL v nedaleké Trnavě. Pokud by management měl vědomí o zmíněné směrnici, nebyl by absolutně žádný problém stáhnout aspoň jednoho z těchto hráčů do A mužstva.

Na závěr už jen vzkaz fanouškům Slovanu, ale i těm ostatním, kteří náš klub nemusejí: možná mnohým rozhodnutí Ligové rady udělalo předčasné Vánoce, Slovan se však z tohoto případu rychle otřese a vrátí silnější.

Stanovisko HK Dukla Trenčín

Původní záměr klubu byl vůbec se k této problematice nevyjadřovat. Bohužel, události posledních dní nás přinutily reagovat jak na rozhodnutí Ligové rady, tak i HC Slovan Bratislava.

Oficiální námitku jsme se rozhodli podat až těsně před vypršením 72hodinového limitu, když jsme získali informaci, že rozhodnutí padne zvláštně až po týdnu. Se stanoviskem Ligové rady nejsme ztotožněni už z principiálního hlediska. Když byl někdo sankciován za neoprávněné zvýhodnění, tak logicky druhá strana byla znevýhodněná. Ke složení Ligové rady jsme se vyjádřili už víckrát. S účastí jen jednoho zástupce klubů je jakékoliv rozhodnutí jen v rukách zástupců SZLH. Shodou náhod byl náš klub v krátké době objektem takových pochybení už podruhé (v minulé sezoně de facto identický problém s Michalovcemi). Netoužíme po vítězstvích za zeleným stolem, chceme vyhrávat v duchu fair play.

„Očekávali jsme chlapské přiznání chyby ve vnitřní komunikaci klubu. Naopak, stanovisko bylo plné dezifnormací.“

Ještě jedna poznámka k zasedání Ligové rady. Účastí zástupce Slovanu a jejich právníka bylo reálně ovlivňováno rozhodnutí Ligové rady. Doporučujeme, aby se do budoucna takové praktiky odstranily. Taktéž nás zaskočilo stanovisko HC Slovan Bratislava. Očekávali jsme chlapské přiznání chyby ve vnitřní komunikaci klubu. Naopak, stanovisko bylo plné dezifnormací. Na jednání všech dvanácti klubů extraligy v Modre dne 28. června 2021, kde Slovan měl zastoupení dvou akcionářů klubu, pan Šatan navrhl změnu oproti loňsku na povinnost nasazovat dva hráče v kategorii U20 na podporu reprezentačního týmu na MS do 20 let.

Jednoznačný souhlas vyjádřily všechny kluby včetně Slovanu. K formálnímu odsouhlasení došlo na výkonném výboru SZLH a následně byli informováni všichni zástupci klubů. Za Slovan bylo informováno pět zástupců klubu a navíc, trenér reprezentace do 20 let pan Podkonický je jedním z asistentů HC Slovan Bratislava. Taktéž nás mrzí, že je do problematiky neustále zatahována APKH, když extraligu řídí výhradně SZLH. Zachytili jsme informaci, že Slovan se proti rozhodnutí Ligové rady plánuje odvolat a výkonný výbor by měl následně rozhodnout. My se ptáme, o čem se má ještě rozhodovat? Pravidla jsou jasná pro všechny. Rozhodnutí Ligové rady v této podobě poskytuje precedens pro případné spekulace klubů, které mohou vyvolat absurdní situace.

Pro nás je tato kauza uzavřená a těšíme sa na dnešní zápas s HC '05 Banská Bystrica!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz