Slovenský úkaz! 15letá Lopušanová je ve finále ankety o nejlepší hráčku světa

Nela Lopušanová | Foto: Chris Tanouye / IIHF

Mezinárodní hokejová federace zakládá novou tradici: V letošním roce bude vůbec poprvé vyhlašovat nejlepšího hokejistu i hokejistku za uplynulou sezonu. Nyní zveřejnila sedmičku finalistek v ženské kategorii. Překvapení? Česká republika v ní navzdory posledním úspěchům zastoupení nemá, zato Slovensko ano.

Češky během uplynulých dvanácti měsíců získaly historicky první dva bronzy na mistrovství světa a naprostým právem se teď můžou titulovat jako třetí tým světa a první tým Evropy.

Ano, to zní nádherně.

Přesto ovšem po individuální stránce žádná z nich nezaujala natolik, aby se dostala do finálové sedmičky v hlasování o nejlepší hokejistku sezony. To je novinkou z dílny Mezinárodní hokejové federace, která bude nově oceňovat největší osobnost daného ročníku v celosvětovém mužském i ženském hokeji.

Originální trofeje budou instalovány do expozice Hokejové síně slávy v kanadském Torontu, vítěz a vítězka vždy obdrží jejich repliky.

Právo hlasovat mají členové IIHF a vybraní zástupci médií z elitních hokejových zemí, jejichž hlas bude mít výraznější, 70procentní váhu.

Hlasovat mohou pro kteréhokoli hráče či hráčku, kteří se v daném ročníku zúčastnili vrcholné světové akce pod hlavičkou IIHF a rovněž působili v některé z elitních dlouhodobých soutěží. Excelovat by měli na obou scénách.

Anketa o nejlepšího hráče vypukne až po mistrovství světa. Historický výbor IIHF, jehož členem je i Jiří Šlégr, nyní oznámil finálovou sedmičku kandidátek v ženské kategorii. Hlasující se ale nemusí omezit pouze na těchto sedm hráček, nominovat mohou i kteroukoli jinou.

Přesto můžeme považovat za velké překvapení, že se do výběru dostala i patnáctiletá slovenská útočnice Nela Lopušanová.

Za sebou má ohromující představení na šampionátu do 18 let, kde ještě před 15. narozeninami vstřelila devět gólů v pěti zápasech, vyhrála kanadské bodování a získala cenu pro nejužitečnější hráčku turnaje. Její gól lakrosovým zakončením zpoza branky ve čtvrtfinále proti Švédsku obletěl svět.

Proti Češkám v zápase o páté místo přidala další krásnou trefu, tentokrát s hokejkou mezi nohama.

Na domácí scéně zářila v ženské soutěži za Žilinu, kde nasbírala v osmi zápasech neskutečných 49 bodů (28+21). Nicméně... Pořád je to jen slovenská ženská soutěž, která ani z obrovské dálky nedosahuje kvalit elitních světových lig.

Je fakt, že Lopušanová se skvěle prosazuje i mezi chlapci; v dorostenecké kategorii U16 sbírala průměrně tři body na zápas. Roste z ní výjimečná hokejistka.

Teď to ale na tak prestižní ocenění pravděpodobně stačit nemůže.

Nominace se nepozdává ani asistentovi trenéra české reprezentace Jakubu Peslarovi. „Tohle je naprosté fiasko!!! Tady je vidět, jak ženský hokej potřebuje pomoc, a to i na té nejvyšší úrovni!“ napsal na Twitter.

Ve finálové sedmičce figurují kromě Lopušanové dvě Američanky, dvě Kanaďanky, jedna Finka a jedna Švédka. Ze zástupkyň severoamerického hokeje si v kariéře udělaly nejzvučnější jméno Hilary Knightová a Marie-Philip Poulinová.

Lopušanová byla vyhlášena nejlepší mladou sportovkyní Evropy v zimních sportech:

Knightová v uplynulé sezoně dovedla USA k dalším zlatým medailím a jako první hokejistka v historii překonala na světových šampionátech metu stovky nasbíraných bodů. Ve výběru ji doplňuje krajanka Caroline Harveyová, bodová rekordmanka mezi obránkyněmi v rámci jednoho MS a čerstvá vítězka NCAA.

Kanaďanka Poulinová, kapitánka stříbrných medailistek, ovládla bodování zámořské soutěže PWHPA. Nominaci si vysloužila i nejužitečnější hráčka šampionátu Sarah Fillierová.

Evropskou stopu pak reprezentují finská legenda z obrany Jenni Hiirikoskiová a mladá švédská brankářka Emma Söderbergová. Mistryně švédské ligy Hiirikoskiová se bleskově zotavila z vážného zranění, kdy ji v play off řízla brusle do krku; Söderbergová zase na mistrovství málem vychytala Kanadu a v NCAA zaznamenala dvanáct nul ze 33 startů.

Vítězku ankety, v níž hlasuje i zástupce hokej.cz, vyhlásí Mezinárodní hokejová federace 1. června.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz