Spor o běloruskou vlajku? Starosta Rigy sundá prapory IIHF

Foto: twitter.com/GirtsRagelis

25. května 2021, 13:03

Jan Šimek

Na pozadí světového šampionátu se rozhořel politický spor. Důvod? Z míst, kde se objevují vlajky účastnických zemí, totiž Lotyši v pondělí vyměnili běloruskou státní vlajku za vlajku běloruské opozice.

Namísto vlajky s červeno-zelenými pruhy v pondělí vyvěsili starosta Rigy Martinš Stakis a ministr zahraničních věcí Edgars Rinkevičs bílo-červeno-bílý prapor, který symbolizuje odpor proti režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Do třaskavé záležitosti se následně vložila Mezinárodní hokejová federace (IIHF). Její prezident René Fasel žádal pořadatele světového šampionátu, který měla původně hostit Riga společně s Minskem, o navrácení původní vlajky.

„IIHF s opatřeními, která v pondělí přijal starosta Rigy a lotyšský ministr zahraničí pro použití vlajky zúčastněné země na mistrovství světa jakožto nástroj politického vyjádření, nesouhlasí. Akce běloruské vlády jsou odděleny od hráčů, kteří na tomto turnaji soutěží pod běloruskou vlajkou. Hráči byli v Lotyšsku přivítáni jako hosté a neměli by být svědky odstranění vlajky bez jejich souhlasu z veřejných prostranství. To je v přímém rozporu se sloganem hostitelské země – „Vášeň. Žádné hranice“,“ píše IIHF ve svém komuniké.

„IIHF zároveň požádala starostu Rigy, aby ze stejných míst neodkladně sundal vlajku IIHF, stejně jako vlajku mistrovství světa, která nese název IIHF. V souladu se stanovami IIHF jsme apolitickou sportovní organizací a požadujeme, aby IIHF byla odstraněna z jakýchkoliv asociací s politickými prohlášeními, která učinil starosta a ministr zahraničí změnou vlajky našeho člena,“ stojí dále v prohlášení Mezinárodní hokejové federace.

Obě země si navzájem vyhostily diplomaty

Z míst, kde jsou k vidění vlajky všech 16 účastníků mistrovství světa, nakonec zmizí symboly Mezinárodní hokejové federace. „Prezident IIHF nás požádal o nahrazení (bílo-červeno-bílých) vlajek symbolizující běloruskou svobodu režimními vlajkami, nebo případné odstranění vlajek IIHF. Musíme si vybrat stranu – lidi usilující o svobodu, nebo diktátora. Budeme pokračovat v odstraňování vlajek IIHF,“ píše na svém Twitteru starosta Rigy Martinš Stakis.

Politická reakce Běloruska na sebe nenechala dlouho čekat, hned v pondělí totiž vyhostilo vyjma jedné osoby všechny zaměstnance lotyšské ambasády i lotyšského velvyslance v Minsku. Lotyšsko reagovalo totožným krokem – společně s běloruským velvyslancem vypovědělo i další diplomaty.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz