Starší dorost ovládly Vítkovice. Psychiku týmu nakopla úvodní série výher, říká kouč Hulva

28. března 2012, 3:45

Libor Kult

Druhá polovina března se nese v znamení finiše jednotlivých soutěží. Zatímco tuzemský seniorský hokej pozná mistra až v dubnu, v mládežnických kategoriích bude jasno ještě před začátkem čtvrtého měsíce tohoto kalendářního roku. Jako první doběhla do konce extraliga staršího dorostu, v níž jasně kralovali mladíci z Vítkovic. Ostravské naděje vstupovali do play off z nejvyšší pozice po dlouhodobé části, ve vyřazovacích bojích ani jednou neprohráli a dokonce neztratili ani bod, aby v rozhodující sérii o zisk trofeje přestříleli pražskou Spartu. „Klíčový byl zápas na Spartě, kde jsme prohrávali 0:2 a 2:4, ale dokázali jsme ho otočit a vyhrát,“ míní pár hodin po triumfu trenér Pavel Hulva (na snímku), jenž mužstvo vedl společně s Petrem Bolkem.

Vítkovice tak v nejlepší možný okamžik oplatily finálovému protivníkovi dvě porážky z nadstavbové části. Pavel Hulva však o poučení z předešlých zápasů příliš mluvit nechce. „Samozřejmě jsme znali styl Sparty, ale ty zápasy v nadstavbě byly o úplně jiných týmech,“ upozorňuje.

„My jsme dávali prostor řadě obránců z mladšího dorostu, protože naši stabilní beci pomáhali juniorce,“ vysvětluje a následně přitakává, že zkušenosti z Noen extraligy juniorů věkem stále ještě starší dorostenci plně zužitkovali právě v play off. „Řada z nich navíc reprezentuje, takže pomohli celému týmu,“ kvituje osmačtyřicetiletý trenér.

Jeho svěřenci sice prosvištěli vyřazovacími boji bez zaváhání, přesto si někdejší extraligový útočník vybavuje okamžik, kdy úplně klidný nebyl. „V osmifinále panovala kvůli systému určitá nervozita,“ přibližuje úvodní kolo play off, kde rozhodoval ve dvou hraných zápasech poměr bodů případně branek.

„Jet do Kladna s dvougólovým náskokem nemuselo stačit, protože soupeř předváděl velmi dobré výkony. Kluci tam ale zabrali a tenhle dvojzápas vidím jako jeden z klíčů k titulu,“ ohlíží se Pavel Hulva.

My jsme ani nemohli hrát defenzivně, protože i naši obránci jsou ofenzivně ladění

Jako prvotní impuls k dobytí velkého úspěchu však trenér vítkovických starších dorostenců zmiňuje už rok starou zkušenost ze závěrečného turnaje ve Velkých Popovicích. „Tehdy nám utekl titul mezi prsty, Zlín jsme měli dobře načatý,“ vybavuje si ve vedení 2:0 po první třetině a konečnou porážku 2:3 ve druhém klání s pozdějšími mistry.

„Tam jsme položili základ. Já už tehdy prohlásil, že za rok to zvládneme a celou soutěže vyhrajeme,“ prozrazuje své téměř prorocké schopnosti. Ty však podkládají neoddiskutovatelná fakta. Vítkovičtí starší dorostenci skončili loni druzí, stejně dopadl i mladší dorost, z nějž přišla řada letošních opor.

„Jsou to šikovní útočníci, kteří nám zůstanou i pro příští rok. Jakmile jsme měli jisté play off, dávali jsme šanci i letošním mladším dorostencům, kteří přejdou o kategorii výš v příští sezoně,“ naznačuje, že i v dalším ročníku bude mužstvo silné.

„Kromě toho psychice mužstva ohromně pomohla série výher v úvodu sezony,“ připomíná šňůru osmnácti vítězství bez přerušení, kterou v 19. kole přerušila až Kometa Brno. „Prospěl nám i turnaje ve švédské Moře na přelomu roku, kde kluci poznali jiný styl hokeje a zase se posunuli kousek dál,“ doplňuje ještě.

Pavel Hulva zmínil mimo jiné šikovné útočníky. Právě ofenziva patřila mezi hlavní vítkovické zbraně na cestě za titulem. V dlouhodobé části se severomoravský soubor ve 44 duelech přehoupl o jedinou trefu přes 200 vstřelených gólů a skončil v této statistice za Spartou (216 gólů) a Plzní (210 gólů).

„Neustále kluky nutíme, aby forčekovali, snažíme se hrát dopředu,“ přikyvuje kouč. „My bychom ani nemohli hrát defenzivně, protože i naši obránci jsou ladění ofenzivně,“ líčí dále. „Sparta razí podobný styl, takže finále se muselo všem líbil. Třeba Pavel Geffert byl po něm nadšený, i když prohráli,“ jmenuje svůj protějšek ze střídačce holešovické družiny. Výsledky 6:5 a 8:5 ve prospěch Ostravanů budiž jasným důkazem.

S brankářem Svobodou jsme šli trochu do rizika, ale věřili jsme mu

Kouč vítězné party nechce vyzdvihovat žádnou ze svých oveček, některá jména však zaznít musí. Tím prvním je brankář René Svoboda, který měl před sezonou ve starším dorostu na kontě všehovšudy 114 odchytaných minut, neboť do léta patřil věkově mezi mladší dorostence. „Jednoho staršího brankáře jsme pustili a vsadili jsme na Rendu,“ konstatuje Pavel Hulva.

„Šli jsme trochu do rizika, ale věřili jsme mu,“ připojuje ještě na adresu reprezentanta do sedmnácti let. Druhým hráčem, který si zaslouží pozornost je australský mladíček Nathan Walker, který v závěru letošní sezony naskočil do play off čtyř soutěží – Tipsport extraligy, první ligy, Noen extraligy juniorů i extraligy staršího dorostu – a v obou finálových duelech vstřelil dva góly.

„Pomohl nám nejen body, ale i samotnou přítomností v kabině,“ hlásí vítkovický trenér. „Kluci ho mají rádi, znají se od nějakých třinácti let a byli nadšení, že on sám chce hrát,“ popisuje. „Pořád za mnou chodil, jestli může naskočit, pokud by Olomouc i áčko vypadly. Já mu říkal, že samozřejmě, ale že by bylo lepší, kdyby postoupily týmy v dospělých,“ přidává vše říkající příhodu. „Ale jen o něm to nebylo. Kluci odvedli perfektní týmovou práci,“ říká Pavel Hulva jedním dechem.

První část oslav už má úspěšný tým za sebou, další ještě přijdou. „Po zápase jsme si sedli ke guláši a popovídali si,“ hlásí šéf realizačního týmu. „Na začátku dubna jedeme na turnaj do Prahy s hráči, kteří nebudou reprezentovat, pak bychom rádi uspořádali bowling, kde bychom zároveň zhodnotili sezonu,“ plánuje.

Bývalý útočník Vítkovic či Košic staví letošní titul na téměř stejnou úroveň jako seniorský úspěch s východoslovenským týmem ještě ve federálních časech. „Maličko výš je ten košický, ale velký rozdíl v nich dělat nebudu,“ usmívá se Pavel Hulva, který se nebrání slovům o obhajobě.

„Zůstane nám polovina týmu, navíc noví kluci už si soutěž vyzkoušeli. Nicméně musíme dobře začít a dostat se do lepší skupiny v nadstavbě, abychom nemuseli bojovat o play off. Pokud se to povede, může se stát všechno včetně obhajoby,“ uzavírá.

Mistrovská sestava Vítkovic z play off extraligy staršího dorostu:

René Svoboda – Marek Bail, Tomáš Cabák, Vojtěch Černín, Adam Hawlík, Marek Charvát, Marek Kubis, David Pop, Ivan Puzič, Dominik Rudl, Jan Štencel – David Ballner, Martin Blahuta, Petr Česlík, Jan Hudeček, Radomír Churý, Dominik Kafka, Lukáš Klapetek, Tomáš Kovář, Samuel Ollender, Mikuláš Rimmel, Ondřej Slováček, Šimon Stránský, David Sysala, Adam Škutchan, Vojtěch Tomi, Nathan Walker, Patrik Zdráhal.

Výsledky staršího dorostu Vítkovic v play off:

Osmifinále:

HC Vítkovice Steel – HC Kladno 4:2 (Sysala 2, Kovář, Tomi)
HC Kladno – HC Vítkovice Steel 3:5 (Tomi 2, Černín, Churý, Ballner)

Čtvrtfinále:

HC Olomouc – HC Vítkovice Steel 3:6 (Tomi 2, Ballner, Rimmel, Štencel, Kubis)
HC Vítkovice Steel – HC Olomouc 7:3 (Tomi 2, Rimmel, Cabák, Ballner, Česlík, Kubis)

Semifinále:

HC VCES Hradec Králové – HC Vítkovice Steel 1:2 (Churý, Černín)
HC Vítkovice Steel – HC VCES Hradec Králové 4:2 (Zdráhal 2, Kubis, Tomi)

Finále:

HC Sparta Praha – HC Vítkovice Steel 5:6 (2:2, 2:1, 1:3)
Branky:
4. a 55. Pokorný, 8. Matějček, 22. Réway, 31. Procházka – 10. a 41. Walker, 44. a 49. Hudeček, 15. Slováček, 37. Zdráhal.

HC Vítkovice Steel – HC Sparta Praha 8:5 (4:2, 3:1, 1:2)
Branky:
4. a 58. Walker, 20. a 39. Hudeček, 1. Tomi, 13. Zdráhal, 33. Česlík, 38. Slováček – 6. Preševa, 11. Košťálek, 36. Procházka, 46. Simon, 51. Réway.

Foto: Lubomír Mazoch

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz