Statistiky po USA: Červenka má rekord, Sklenička sbíral plusy

Foto: Jakub Pláteník, Český hokej

29. května 2022, 17:42

Marek Hedbávný

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Deset zápasů, pět gólů a dvanáct asistencí. Roman Červenka překonal český rekord v počtu bodů za jedno mistrovství světa. Jaké další statistické zajímavosti přineslo utkání o bronz s USA?

Langhamer nechyboval. Marek Langhamer na startu druhé třetiny vystřídal v brance Karla Vejmelku. Z následujících šestnácti střel inkasoval pouze jednou a výrazně tedy přispěl k velkolepému obratu.

Střelecký koncert ve třetí třetině. V prvních dvou třetinách dohromady Češi vypálili na branku patnáctkrát, v závěrečné dvacetiminutovce přidali osmnáct ran a v gól proměnili šest z nich!

Pastrňákův hattrick. V prvních dvou třetinách se David Pastrňák trápil – kazil přihrávky, přicházel o kotouče. Ve třetí části si ale na ledě dělal, co chtěl. Stihl hattrick za jednu třetinu! V sedmi zápasech na turnaji tak nasázel stejný počet branek.

Červenka má rekord. Ještě nikdo v historii samostatné české reprezentace nezískal na jednom mistrovství světa tolik bodů, jako se letos povedlo kapitánovi Romanu Červenkovi. K výhře nad Amerikou přispěl gólem a asistencí, celkově pak získal sedmnáct bodů. Překonal tím počin Jakuba Voráčka z Bratislavy v roce 2019.

Hertl sbíral asistence. Tomáš Hertl asistoval u tří z osmi českých branek. Za jedno odpoledne tak získal víc bodů než za celý předchozí průběh turnaje dohromady.

Body sbíraly všechny lajny. Klíčem k úspěchu bylo, že k produktivitě tentokrát přispěly všechny čtyři útočné formace. Hodně důležitá byla především trefa na 1:2 od Jiřího Černocha, člena čtvrté lajny.

Nejpilnějším střelcem zase Pastrňák. Jak bylo po jeho příletu z Bostonu zvykem, nejvíc střel na branku opět zaznamenal David Pastrňák (konkrétně pět). Hodně aktivní byl i Jakub Vrána, jenž ovšem ze čtyř ran neproměnil v gól ani jednu. Mistrovství světa tak zakončí pouze s jednou brankou.

Buly pro Česko. V semifinále s Kanadou se Čechům na vhazování nedařilo, proti Američanům už to bylo lepší: vyhráli ho 36x, kdežto soupeř 33x. Českou úspěšnost vytáhl hlavně David Krejčí (v utkání měl 68,18% úspěšnost).

Kempný z ledu neslezl. Suverénně nejvyšší ice time měl z českých hokejistů obránce Michal Kempný, na ledě stihl 25 minut a 37 vteřin. Hned za ním skončil Filip Hronek (23:08), přes dvacet minut se dostal i forvard Tomáš Hertl (20:47).

Sklenička měl +4. Skvělý výkon předvedl obránce David Sklenička. Spolehlivě bránil a pomáhal s rozehrávkou. Získal jednu asistenci a ve statistice +/- skončil na +4!

Hronek sbíral minusy. Na rozdíl od Skleničky se v bilanci +/- po zápase s Američany výrazně propadl Filip Hronek. Utkání totiž zakončil s minus třemi body.

Oba týmy udeřily v oslabení. Nestává se moc často, aby v jednom utkání skórovala ve vlastním oslabení obě mužstva. Americký brejk ještě v první třetině proměnil Karson Kuhlman, za Čechy v 55. minutě udeřil defenzivní specialista David Kämpf.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz