Střelnice? Opadl z nás tlak, míní autor prvního gólu Bičevskis

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

O příslovečných šest bodů bojovaly ve ŠKO-ENERGO Aréně týmy z Mladé Boleslavi a Vítkovic. Zatímco se hosté ze severu Moravy nesli na úspěšné vlně, kdy v posledních třinácti zápasech brali vždy aspoň jeden bod, Středočeši ještě vstřebávali poslední domácí nezdar s Libercem a celkově špatnou produktivitu.

A reagovali na to tím nejlepším možným způsobem, neboť se povedlo úspěšnou vítkovickou sérii ukončit. S rokem 2021 se tedy domácí tým rozloučili výhrou 5:2 a návratem na pátou pozici. Vítkovice se naopak posunuly o pozici níže pod Boleslav kvůli horšímu skóre.

S počátečním vývojem byl spokojený lotyšský útočník Maris Bičevskis, jenž v úvodu skóroval jako první: „Myslím, že ten gól byl velice důležitý pro start zápasu. Dostali jsme tím soupeře pod tlak a nikoliv sebe samé,“ narážel na problém Středočechů s produktivitou, který přetrvával celý měsíc. Vždyť Bruslaři naposledy vyhráli s výraznějším rozdílem ve skóre 10. října proti Kladnu, které tenkrát porazili 3:0.

Jenže tentokrát Bruslaři spustili brankostroj, který po skvěle sehraných útočných výpadech zúročili ještě během první třetiny. Druhý gól přidal Martin Pláněk a třetí v přesilové hře Tomáš Fořt. „Pravda, naposledy jsme takhle tři branky dali před hodně dlouhou dobou,“ připomínal Bičevskis.

„Dostali jsme tím soupeře pod tlak a nikoliv sebe samé.“

Důvod, proč to jindy nešlo a nyní ano, vidí lotyšský forvard v tom, že dal coby sváteční střelec první gól brzy: „Po něm z nás opadl tlak. Následně jsme soupeře zatlačili a vyplatilo se nám to.“

Tento přesný zásah vznikl díky spolupráci s Janem Eberlem, jenž objel branku a poslal kotouč přímo před brankoviště, kde se do brány odrazil od brusle Bičevskise, který se v daný moment musel věnovat bránícímu hráči.

Ve druhé dvacetiminutovce rozveselili Bruslaři dalšími dvěma brankami ochozy a zdálo se, že už je rozhodnuto. Jenže svěřenci Miloše Holaně nic nebalili a zkusili Boleslav znejistit. K tomu jim ale Středočeši pomohli sami tím, že přestali za stavu 5:0 předvádět to, co první dvě třetiny.

„Dovolili jsme soupeři otočit hru směrem k nám."

„Asi jsme vyřešili špatně už některé situace ve středním pásmu a pak i v obranném pásmu,“ přiznal Bičevskis. A dodal: „Dovolili jsme soupeři otočit hru směrem k nám a sami jsme jim nabídli větší prostor pro pohyb. Způsobili nám problémy s jejich protiútoky, které jsme vůbec neměli připustit.“

A zapravdu mu dal v pozápasovém rozhovoru pro klubový web i jeho spoluhráč Tomáš Fořt, který též skóroval, a také trenér Radim Rulík.

Po této facce se ale celý tým vzpamatoval, a přestože soupeř nadále kousal, když vycítil příležitost, dohrál se již zápas v klidu. „V několika zápasech se nám stalo něco podobného, kdy jsme vedli. Pak jsme dostali nějaký gól a zadělali si na velký malér před koncem, kdy jsme se strachovali o udržení vedení,“ zavzpomínal rodák z Rigy.

Po Novém roce má Boleslav nadupaný program. Hned 2. ledna jede na Spartu, za další dva dny do Budějovic a až 7. ledna hrají opět doma. „Sice si neodpočineme, ale já to tak mám rád, když hrajeme prakticky obden,“ přiznává lotyšský hokejista.

Není jediný hokejista z Lotyšska působící v české nejvyšší soutěži. Zrovna za Vítkovice nastoupil jeho krajan Roberts Burkats. Zda se někdy setkávají i mimo led, třeba při příležitosti silvestrovských oslav, Bičevskis popírá. „Je to časově náročné a nemáme teď moc volna. Hrajeme obden, takže nikdo nemůže jezdit do jiného města,“ řekl s tím, že slavit bude doma s rodinou.

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz