Syn Milana Hejduka si zahraje na MS! Ale ne za Česko

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

25. dubna 2021, 12:57

Martin Voltr

Jedna ze změn na soupiskách účastníků šampionátu do 18 let je víc než zajímavá i z českého pohledu. Na turnaji si totiž nakonec zahraje Marek Hejduk, syn legendárního útočníka Milana Hejduka.

Spojené státy budou do turnaje osmnáctek vstupovat jako nejúspěšnější tým historie. Před startem se jim ale nevyhnuly (pravděpodobně) zdravotní komplikace u některých hráčů.

Oficiálně o tom Američané vůbec neinformovali, patrně aby nevzbudili pozornost. Podle experta Chrise Peterse nicméně na MS nebude moci nastoupit zejména útočník Chaz Lucius, jemuž se předpovídá umístění v první či druhé desítce letošního draftu NHL.

Podobně prý z týmu vypadli ještě obránce Jacob Martin a forvard Andre Gasseau. Už na soupisce pro sobotní přípravný duel se Švédy (5:1) je nahradili Ryan Chesley a Marek Hejduk.

Ano, ten Hejduk. Jedno z dvojčat Milana Hejduka, majitele 1020 startů v NHL a legendy, jejíž dres visí pod stropem arény hokejistů Colorado Avalanche.

Marek před rokem nastoupil do amerického rozvojového programu (NTDP), za místní tým U17 odehrál v letošní sezoně 37 zápasů s bilancí sedmi branek a 17 asistencí.

A jako talent ročníku 2004 se teď nečekaně probojoval až na finální soupisku Američanů pro domácí šampionát!

Útočník Marek i jeho dvojče, obránce David, mají dvojí občanství a v červnu 2019 se zúčastnili úvodního kempu české reprezentace do 16 let v Porubě. Pochopitelně, že národní tým by měl o jejich „služby“ zájem. Jenže to by oba mladíci museli splnit zásadní podmínku: Působit dva roky v českých soutěžích.

Marek (vlevo) a David Hejdukovi

Marek (vlevo) a David Hejdukovi | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

A to pro ně nedává smysl. Narodili se před sedmnácti lety v Coloradu, kde také celý život vyrůstali. Do Česka sice každý rok létají za příbuznými, ale domov mají napevno za mořem.

Marka Hejduka tedy příští čtvrtek čeká velmi speciální večer. Za americkou reprezentaci nastoupí proti té české v rámci základní skupiny mistrovství světa.

Pravděpodobná soupiska USA na MS do 18 let

Brankáři (3):
Braden Holt, Gibson Himer, Kaidan Mbereko.

Obránci (8):
Sean Behrens, Ty Murchison, Ethan Straky, Aidan Hreschuk, Lane Hutson, Ty Gallagher, Roman Schmidt, Ryan Chesley.

Útočníci (13):
Jack Hughes, Jack Devine, Justin Janicke, Liam Gilmartin, Sasha Pastujov, Rutger McGroarty, Ryan St. Louis, Red Savage, Isaac Howard, Logan Cooley, Dylan Duke, Charile Stramel, Marek Hejduk.

Trenéři: Dan Muse, Keith Allain, Mike Leone, Nick Fohr a David Lassonde.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz