Tahle prohra bolí! Blíž do semifinále mají Finové

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Česká osmnáctka nezvládla klíčový zápas základní skupiny – s Finskem prohrála 3:4 po nájezdech. Skórovali Šimon Slavíček, Dominik Rymon a Eduard Šalé.

Po výborném výkonu se Švýcarskem, kdy pochytal všech dvacet střel, se do české branky opět postavil Jan Špunar.

A jeho vysoká postava znovu strašila soupeře. 

Špunar si v první třetině poradil se všemi osmi finskými pokusy, poprvé na turnaji inkasoval až po 85 minutách. A to ještě smolně: po zbytečně komplikované rozehrávce Čechů v obranném pásmu se k puku dostal Jani Nyman – ten zkoušel nahodit na branku, ale minul.

Jenže právě to se nakonec z pohledu Finů ukázalo jako šťastná shoda náhod. Puk se totiž od zadního mantinelu příhodně odrazil na hokejku Aleksanteriho Kaskimäkiho, který se rychle zorientoval a bekhendem skóroval do poodkryté branky – 0:1.

O chvíli později dostali Finové příležitost, jak skóre navýšit – hráli dlouhou přesilovku 5 na 3. Nevyužili ji.

A znáte to, jak se říká, že kdo nedá přesilovku 5 na 3, nezaslouží si vyhrát? Jak se později ukázalo, tentokrát tohle prastaré hokejové pravidlo neplatilo.

Naopak to skončilo úplně obráceně.

Na konci druhé třetiny se totiž do početní výhody 5 na 3 dostali Češi. A ti ukázali, jak se to má dělat – kapitán Jiří Kulich křižným pasem přes osu hřiště našel napřaženého Matyáše Šapovaliva, který vypálil z první. Jeho rychlou ránu stihl Niklas Kokko pouze vyrazit, čehož využil skvěle připravený Šimon Slavíček a dorážkou vyrovnal utkání na 1:1.  

A znáte ještě další poučku? Že gól do šaten ohromně pomůže?

No...

Ani tohle se v úterním zápase neukázalo jako pravdivé. Byli to totiž právě Češi, kteří po začátku třetí třetiny inkasovali jako první. V čase 41:06 vrátil Finsku vedení Jani Nyman, jenž krásnou střelou po ještě hezčím křižném pasu od Topiho Rönniho využil početní výhodu – 1:2.  

Zvratům v utkání ale nebylo zdaleka konec!

Ve 46. minutě se po obrovské chybě Otta Heinonena dostal do samostatného úniku Dominik Rymon, jenž situaci vyřešil pověstnou českou chytrostí: prostě to finskému gólmanovi poslal mezi nohy – 2:2.

A pak přišel velký moment Eduarda Šalého!

Kdo viděl první utkání základní skupiny, tak ví, jakou měl proti Švýcarům smůlu. Dvakrát trefil tyčku, vytvořil si i několik dalších šancí. 

Teď si spravil chuť! 

Ve 48. minutě se podobně jako před ním Rymon dostal do úniku sám proti brankáři. Ani Šalé nezkoušel kličku, protože finští beci se ho na poslední chvíli snažili hákováním a sekerami rozhodit, a tak se rozhodl puk procpat do branky střelou pod ruku. Povedlo se! 3:2 pro Česko.

Jo, jenže hokej je bláznivý sport.

Když už se zdálo, že Češi hnaní hlučnými fanoušky dovedou utkání do vítězného konce, přišla facka. V 54. minutě dal svůj druhý gól v zápase Aleksanteri Kaskimäki. Opět s přívlastkem šťastný. Předchozí střelu Kaspera Lundella zblokoval Marek Alscher, jenže k odraženému puku se dostal právě Kaskimäki a tomu už stačilo "pouze" trefit poloprázdnou branku – 3:3.

Divoké (a taky pořádně strhující) utkání symbolicky rozhodly až samostatné nájezdy. V nich se hrdinou stal obránce Otto Salin.

Co prohra 3:4 po nájezdech znamená pro českou osmnáctku?

No, je to pořádná komplikace v boji o postup do semifinále. Dá se totiž čekat, že Finové ve středečním odpoledním zápase porazí Švýcary. V tom případě budou Češi muset obrat o body dosud suverénní Rusy.

Na Hlinka Gretzky Cupu ovšem předvádějí výborné výkony, takže naděje na postup do bojů o medaile zůstává. Rozhodne se v Břeclavi ve středu v 19:00.

ČESKO – FINSKO 3:4 po samostatných nájezdech (0:0, 1:1, 2:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 39. Slavíček (Šapovaliv, Kulich), 47. Rymon, 48. Šalé (Prčík) – 26. Kaskimäki (Nyman, Rönni), 42. Nyman (Rönni, Salin), 54. Kaskimäki (Lundell), rozhodující nájezd Salin.
Rozhodčí: Pilný, Pražák – Zíka, Bohuněk.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 38:35 (14:8, 8:11, 13:11 – 3:5).
Diváci: 1 061.
Nejlepší hráči: Jiří Kulich – Otto Salin.
Česko: Špunar – Prčík, Čech, Němec, Alscher, Cibulka, Puchala – Rymon, Šapovaliv, Kulich – Slavíček, Sapoušek, Hujer – Jecho, D. Petr, Šalé – Formánek, Soukup, Bareš. Trenér: J. Petr.
Finsko: Kokko – Heinonen, Kulonummi, Vuorinen, Salin, Grönlund, Laakso, Vesala – Kemell, Lassila, Hokkanen – Vuorio, Rönni, Nyman – Kaskimäki, Bau, Lundell – Männisto, Raiman, Halttunen – Järventie. Trenér: Marttila.

Další program Hlinka Gretzky Cupu 2021

Středa 4. srpna:
15:30 Finsko – Švýcarsko (sk. A, Břeclav)
15:30 USA – Německo (sk. B, Piešťany)
19:00 Česko – Rusko (sk. A, Břeclav)
19:00 Slovensko – Švédsko (sk. B, Piešťany)

Pátek 6. srpna:
15:30 zápas o 5./7. místo (Břeclav)
15:30 zápas o 5./7. místo (Piešťany)
19:00 1. semifinále (Břeclav)
19:00 2. semifinále (Piešťany)

Sobota 7. srpna:
17:00 finále / zápas o 3. místo (Břeclav)
17:00 finále / zápas o 3. místo (Piešťany)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz