Taková skupina tu dlouho nebyla, těší Nečase. Reichel nezažil větší kanonádu

Foto: Klára Petrásková

31. prosince 2017, 22:29

Václav Jáchim

(BUFFALO, od našeho zpravodaje) Švýcarům klidně mohli nasypat víc gólů, duel nemusel být dvě třetiny poměrně otevřený. Čeští junioři ovšem úkol zvládli a houževnatého soka zdolali. Znamená to, že mají devět bodů, na turnaji neuspěli jen proti silným Švédům. "Co jsem slyšel, taková základní skupina od dvacítky dlouho nebyla. Devět bodů, to je výborné. Ale ve čtvrtfinále zároveň nikterak podstatné," tvrdí Martin Nečas (na snímku).

Proti výběru Helvétského kříže sehráli junioři klidnější duel než předtím s Běloruskem. Soupeř sice vzdoroval, ale dvacítka držela vývoj utkání víceméně pod kontrolou. "Měli jsme 60 střel, myslím, že to byl z naší strany docela dobrý výkon. Samozřejmě, když jsme takhle často v útočném pásmu, svádí to k tomu, že někdy přehráváme situace. Dali jsme šest gólů, což je dobré, stejně nám vycházely přesilovky. Přidat musíme spíš v obraně," konstatuje útočník Komety.

Zlepšit oslabení a nedělat zbytečné fauly, velí Reichel

Hokejisté si nepřipouštěli, že by mohli navzdory tlaku a aktivitě dopustit nějaké komplikace. "Celou dobu jsme hráli v podstatě pořád stejně. I když pokud dá soupeř góly, vždycky mu to pomůže. Měli jsme dost šancí, mohli jsme vytěžit víc branek. Ale já bych byl spokojen," říká. Podobně viděl zápas benjamínek týmu Jakub Lauko. "Předvedli jsme lepší hokej než proti Bělorusku. Střel bylo hodně, kdybychom proměnili víc šancí, bylo by to ještě lepší. Ale jsme rádi, že se nám povedlo ten zápas zvládnout. A vyhrát," kvituje.

Ačkoli se houževnatý protivník hodně snažil a do poloviny zápasu držel vyrovnaný stav, Češi hráli lepší hokej. A také neskutečně pálili, gólman Wüthrich místy nevěděl, kde mu hlava stojí. "Říkali jsme si, že všechno musíme hrnout do branky," hlásí útočník chomutovských Pirátů. Sám se už ve třetí minutě postaral o vedoucí českou trefu. "Jeli jsme dva na dva, já zkoušel prohazovat na Dana Kurovského, ale puk se odrazil zpátky ke mně. Potáhl jsem a dával do prázdné," popisuje Lauko.

Ve čtvrtfinále bych nejraději bral Finy, říká Lauko

Dvakrát se střelecky předvedl Kristián Reichel, obě branky se hodně líbily. "U prvního gólu jsem to měl trošku těžší, protože jsem si musel puk přehodit na bekhend. A ten druhý? Dan Kurovský vystihl rozehrávku Švýcarů, hodil mi to do brejku a já si mohl s brankářem udělat, co jsem chtěl. Viděl jsem, že je vyjetý. Proto jsem zvolil blafák," reaguje. Reichel patřil k hráčům, kteří ve finální fázi předváděli jednoduchost a přímočarost. Když se řeč stočila k rezervám, zmínil útočník kanadského Red Deeru oslabení. "Ta musíme určitě zlepšit, dostali jsme dost gólů. Stejně tak je třeba vyvarovat se zbytečných faulů," upozorňuje.

Statistici utkání napočítali české reprezentaci 60 střeleckých pokusů, což je unikátní číslo. A nejen na úrovni juniorských šampionátů. "Nikdy jsem nezažil zápas s tolika střelami," přiznává Reichel. "Ono to bylo znát už na rozcvičce, kdy nám puky hodně lítaly do brány. Zápas mohl být hotový dřív, ale Švýcaři nic nezabalili, měli slušné přesilovky," uznává. Češi ovšem soka nakonec zlomili, jejich aktivita byla tak drtivá, že Švýcaři prostě neodolali. "Říkali jsme, že musíme ze všeho střílet, jinak ty góly nedáme. Přehrávání do prázdných branek, na to není čas. Pak přijdou dobré věci," doplňuje Reichel.

Hájek: Máme partu, která udělala jeden z nejlepších výsledků

Ruku k dílu přidali i čeští obránci. Dvacítka inkasovala tři góly, díky úžasné aktivitě směrem dopředu jich dala šest. "Na rozdíl od předchozích zápasů jsme tentokrát začali dobře. Šli jsme do vedení, Švýcaři odpověděli, ale my pak zase přidali další branky. Nakonec jsme jim utekli, hra už byla jasná," libuje si Libor Hájek. Směrem ke čtvrtfinále se nějaké mouchy na výkonu najdou. "Možná jsme byli místy moc odcouvaní," zmiňuje.

Soupeř hrál to, co junioři očekávali. "Snažili jsme se plnit představy trenérů a myslím, že můžeme být spokojeni." Po čtyřech utkáních má dvacítka devět bodů, což je pozitivní vysvědčení. "Jsem nadšený, že v týmu mohu být. Máme výbornou partu, která udělala jeden z nejlepších výsledků za poslední roky. Všichni ale víme, že to potřebujeme potvrdit ve čtvrtfinále," připomíná závěrem.

Výsledkově skvělá základní skupina, hlásí Pešán

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz