To je povzbuzení: Osmnáctka v generálce skolila domácí Kanadu!

Foto: Hockey Canada

5. srpna 2018, 7:46

Martin Voltr

Bez aklimatizace, na úzkém ledě, proti domácímu týmu a jasnému vládci historie turnaje. Přes to všechno se čeští hokejisté do 18 let přenesli a v generálce na Hlinka Gretzky Cup zapsali parádní úspěch – favorizovanou Kanadu porazili 4:3!

Teprve v pátek večer dorazili čeští reprezentanti do Red Deeru. V sobotu si stihli jednou zatrénovat a hned šli na věc. A stejně složili hlavního favorita turnaje na lopatky!

„V některých fázích zápasu jsme Kanadu jasně převyšovali.“

Svěřenci Aloise Hadamczika byli napřed po většinu zápasu, sami ani jednou neprohrávali. V deváté minutě otevřel skóre Marcel Barinka, za Kanadu brzy odpověděl Dylan Cozens, ale Radek Mužík pak vstřelil gól do šatny. Po vyrovnání Jakoba Pelletiera v polovině duelu nicméně musela rozhodnout třetí třetina.

A s tou si lépe poradili Češi. Nejdřív se znovu prosadil Barinka a přesně v čase 50:00 jako první využil přesilovku obránce Martin Hugo Haš. Právě jeho branka byla vítězná, neboť tři minuty před koncem ještě snížil Pelletier. Závěrečnou power-play javorové listy nevyužily.

Foto: Hockey Canada

„Po dlouhé cestě jsme odehráli kvalitní utkání proti těžkému soupeři. V některých fázích zápasu jsme Kanadu jasně převyšovali. Hráči velice dobře pracovali, celé utkání odehráli ve vysokém tempu, dobře rozlišovali situace a reagovali na ně. Vstřelené branky vyplynuly z naší dobré kombinace,“ chválí Alois Hadamczik, jenž má u osmnáctky zatím tři výhry ze tří duelů.

Ale ta třetí je jasně nejcennější! „Kluci hráli jako tým, dobře pospolu a obětavě. Jednalo se o přípravu, turnaj teprve začne, ale jsme rádi za vítězství. Porazit Kanadu na jejím ledě se nepodaří každý den,“ dodává hlavní kouč.

Střelecky byla partie prakticky vyrovnaná. Nick Malík pochytal 28 z 31 kanadských ran, zatímco Češi vyslali o jednu víc.

Foto: Hockey Canada

Přípravné zápasy odehráli i všichni ostatní účastníci turnaje. A potvrdilo se, že česká skupina B v Red Deeru bude mnohem silnější než „áčko“ v Edmontonu. Američané porazili Slováky 10:4, Rusové 7:0 Švýcary. Jen Finové těsně padli, v severském derby nestačili na Švédy 3:4 v nájezdech.

Hlinka Gretzky Cup otevře česká osmnáctka proti Spojeným státům, hraje se v noci z pondělí na úterý ve 3 hodiny SELČ.

KANADA – ČESKO 3:4 (1:2, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 13. Cozens (Korczak), 32. Pelletier (Byram), 58. Pelletier (Byram, Cozens) – 9. Barinka (Žůrek), 20. Mužík, 44. Barinka (Teplý), 50. Haš (Teplý, Barinka).
Vyloučení: 6:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 31:32 (9:12, 10:9, 12:11).
Kanada: Gauthier – Byram, Korczak, Vukojevic, Barron, Robertson, Guenette, Schneider – Poulin, Suzuki, Williams – Lafrenière, Krebs, Dach – Pelletier, Cozens, Mutala – Parent, Rees, Clarke – Holloway. Trenér: Tourigny.
Česko: Malík – Haš, Suhrada, Tureček, Poizl, Kubíček, Mlčák, Žůrek, Homola – Teplý, Barinka, Toman – Mužík, Přikryl, Lang – Beránek, Peterek, Pytlík – Raška, Najman, Čermák – Novák, Koffer. Trenéři: Hadamczik, Bělohlav a Židlický.

Další přípravné zápasy:

USA – Slovensko 10:4 (2:1, 5:2, 3:1)

Finsko – Švédsko 3:4 po nájezech (0:0, 1:1, 2:2 – 0:0)

Rusko – Švýcarsko 7:0 (2:0, 4:0, 1:0)

Foto: Hockey Canada

Nominace na Hlinka Gretzky Cup 2018

Brankáři:
Jan Škorpík (Sparta Praha), Nick Malík (Vítkovice).

Obránci:
Jan Mlčák (Kometa Brno), David Tureček (Karlovy Vary), David Homola (Třinec), Jakub Žůrek (Liberec), Martin Hugo Haš (Tampere, Finsko), Jiří Suhrada (Zlín), Šimon Kubíček (České Budějovice), Daniel Poizl (Žďár nad Sázavou).

Útočníci:
Jaromír Pytlík (Žďár nad Sázavou), Jonáš Peterek, Adam Raška (oba Třinec), Martin Lang, Radek Mužík, Filip Přikryl (všichni Plzeň), Michal Teplý (Liberec), Marcel Barinka, Erik Čermák (oba Salcburk), Filip Koffer (Pardubice), Adam Najman (Jihlava), Martin Beránek, Matěj Toman, Pavel Novák (všichni České Budějovice).

Realizační tým:

Manažer: Petr Studnička
Hlavní trenér: Alois Hadamczik
Asistenti trenéra: Radek Bělohlav a Marek Židlický
Trenér brankářů: David Kovářík
Videotrenér: Jan Procházka
Lékař: MUDr. Jaroslav Budín
Fyzioterapeut: Lukáš Helm
Kustodi: Oldřich Kopecký a Petr Ondráček

Rozpis Hlinka Gretzky Cupu 2018

Pondělí 6. srpna:
23:00 Švédsko – Slovensko (sk. A, Edmonton)
23:00 Finsko – Rusko (sk. B, Red Deer)

Úterý 7. srpna:
3:00 Kanada – Švédsko (sk. A, Edmonton)
3:00 USA – Česko (sk. B, Red Deer)
23:00 Švýcarsko – Švédsko (sk. A, Edmonton)
23:00 Česko – Rusko (sk. B, Red Deer)

Středa 8. srpna:
3:00 Kanada – Slovensko (sk. A, Edmonton)
3:00 USA – Finsko (sk. B, Red Deer)
23:00 Slovensko – Švýcarsko (sk. A, Edmonton)
23:00 Finsko – Česko (sk. B, Red Deer)

Čtvrtek 9. srpna:
3:00 Švédsko – Kanada (sk. A, Edmonton)
3:00 Rusko – USA (sk. B, Red Deer)

Pátek 10. srpna:
20:00 zápas o 7. místo (Edmonton – malá hala)
23:00 1. semifinále (Edmonton)

Sobota 11. srpna:
0:00 zápas o 5. místo (Edmonton – malá hala)
3:00 2. semifinále (Edmonton)
23:00 zápas o 3. místo (Edmonton)

Neděle 12. srpna:
3:00 finále (Edmonton)

Začátky utkání jsou uvedeny v českém čase, v Kanadě je o 8 hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz