TOP 5 hráčů Suomi: Medailisté ze světových akcí nebo exhradecký snajpr

Foto: Twitter Leijonat

(MALMÖ, od našeho zpravodaje) Svěřenci Kariho Jalonena ve čtvrtek na větrném jihu Švédska dokonale zaskočili domácího favorita, když se precizní týmovou hrou dopracovali k výhře 2:1 po prodloužení. Na reprezentační úrovni však není jednoduchých zápasů, a tak se už v sobotu Češi vrhnou na Finy, jejichž soupiska je rovněž nabitá zvučnými jmény.

Hráči ze země tisíce jezer budou muset Beijer Hockey Games absolvovat bez svého hlavního kouče Jukky Jalonena, jenž se zotavuje po operaci kolene.

Zbytek realizačního týmu do Malmö nominoval dva brankáře, deset obránců a patnáct útočníků, mezi nimi se nachází šest nováčků.

I tak jsou ale na soupisce jména, která rozhodně stojí za zmínku.

Petteri Lindbohm (O, 29 let)

Letošní sezona: Frölunda HC (SVE), 42 zápasů, 5+8

V roce 2012 si ho v šestém kole draftu vybralo St. Louis. Chvíli se ještě vyhrával ve své rodné zemi a posléze zamířil na druhou stranu velké louže, kde se snažil prosadit do NHL. Trvalé místo v sestavě Blues však nenašel, a tak odešel do Švýcarska. Zde se dostal na radar finské reprezentace, které v roce 2019 pomohl ovládnout mistrovství světa.

Další zlato si na krk pověsil po triumfu na olympiádě v Pekingu 2022. V současné době patří k základním pilířům obrany švédské Frölundy.

Niko Ojamäki (Ú, 27 let)

Letošní sezona: Tappara Tampere (FIN), 45 zápasů, 15+16

Rodák z města Pori byl sice hokejově vychován v Ässätu, ale jeho srdcovým klubem se stala Tappara Tampere. Zde si kvalitními výkony vybojoval hned několik pozvánek do finské reprezentace. Hned ze svého prvního světového šampionátu si odvezl nejvyšší cenný kov, když roku 2019 pomohl seveřanům v Bratislavě k zisku titulu.

Po angažmá ve Švédsku a KHL se před letošní sezonou rozhodl pro návrat do milované Tappary, kde opět naplno prokazuje svůj ofenzivní potenciál.

Velli-Mati Savinainen (Ú, 37 let)

Letošní sezona: Tappara Tampere (FIN), 44 zápasů, 16+19

Velezkušený forvard je pevnou součástí reprezentace země tisíce jezer již jedenáct let. Během tohoto období bychom nalezli jen jeden ročník, ve kterém nebyl povolán do národního týmu. Podstatnou část kariéry odehrál v KHL, kde oblékal například dres Jukuritu, Kunlunu nebo Novgorodu. Jako asistent kapitána dovedl Finy k zisku trofeje IIHF pro mistra světa v roce 2019.

V posledních letech bodově strádal, a tak se rozhodl pro přestup do Tappary Tampere, ve které znovu jeho produktivita ožila.

Jere Sallinen, (Ú, 32 let)

Letošní sezona: Biel (SUI), 44 zápasů, 16+14)

Roku 2009 byl draftován Minnesotou v šestém kole, do zámoří se však neprobil. Téměř celou dosavadní kariéru, s výjimkou jednoleté epizody na farmě v Bakersfieldu, zasvětil skandinávským týmům. Je také součástí skvěle fungujícího reprezentačního programu, který jemu, ale i jeho zemi, vynesl medaili z posledních třech světových šampionátů.

Před loňskou sezonou přesídlil do švýcarské National League, kde hájí barvy tamního EHC Biel-Bienne.

Ahti Oksanen (Ú, 29 let)

Letošní sezona: IK Oskarshamn (SVE), 41 zápasů, 16+17)

Urostlý střelec se rozhodl pro netradiční cestu hokejového dospívání a stal se členem Boston University, kde si v jedné lajně zahrál s Jackem Eichlem. Do nejznámější ligy světa se však neprosadil a rozhodl se pro návrat do Finska.

Během loňské letní přípravy si ho vyhlédl Mountfield a vášnivý rybář se přesunul na východ Čech. Tam si velkým počtem vstřelených gólu získal srdce nejednoho hradeckého fanouška. Před tímto ročníkem se rozhodl pro změnu a stal se součástí kabiny švédského Oskarshamnu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz