TOP 5 hvězd Švédska. Češi se musí probít přes výjimečnou obranu

Foto: Karel Švec, Český hokej

Vybrat ze švédského týmu jenom pět hvězd? Tak to je opravdu těžký úkol. Češi ve čtvrtfinále narazí na kompaktní celek s výborným brankářem, neskutečnou obranu a talentovaným útokem.

Victor SÖDERSTRÖM (O, Brynäs, SHL)
Už letos byl na hraně základní sestavy Arizony, Coyotes ho z kempu vyřadili na poslední chvíli. Jako osmého beka ho raději poslali do švédské ligy – tam se Söderström okamžitě ujal role týmového tahouna a v patnácti zápasech za Brynäs získal devět bodů. Skvěle si zatím vede i na MSJ, na jeho defenzivní hru je slyšet obrovská chvála. Navíc je dost produktivní, za čtyři zápasy stihl pět bodů a k tomu má skvělou hodnotu +/- (+5).

Nils LUNDKVIST (O, Luleå, SHL)
Šikovný pravák, který ve švédské lize prožívá úžasnou sezonu: ve 24 zápasech získal sedmnáct bodů (4+13), ve statistice +/- je pak na +15. V Lize mistrů sbíral skoro bod na zápas a základní skupinu na MSJ uzavřel čtyřmi asistencemi ve čtyřech zápasech. New York Rangers, kteří Lundkvista draftovali v prvním kole, si výskají radostí.

Rasmus SANDIN (O, Toronto, AHL)
Švédové mají jednoznačně nejzvučnější obranu na turnaji. Sandin už nakoukl i do NHL, šestkrát nastoupil za slavné Maple Leafs a získal dva body. Na farmě v AHL pak má bilanci 2+10 z devatenácti utkání. A na šampionátu v Třinci a Ostravě? Čtyři utkání, tři body (0+3). Úterní utkání proti Slovensku ovšem nedohrál. Bude na Čechy fit?

Samuel FAGEMO (Ú, Frölunda, SHL)
V Třinci si udělal skvělé jméno. Skauti mu vyčítali, že je jeho hra až příliš jednostranná a že jeho přínos je jen v koncovce, i proto šel v červnu na draftu až jako 50. v pořadí. Přitom jeho statistiky vždy byly ohromující. Los Angeles dost možná vyhráli jackpot: Fagemo na MSJ září, ve čtyřech zápasech v základní skupině nasázel šest gólů.

Lucas RAYMOND (Ú, Frölunda, SHL)
Švédové budou mít na příštím draftu do NHL možná hned dva hráče v elitní pětce: Raymonda a Alexandra Holtze. Oba byli v základní skupině hodně vidět, Raymond získal čtyři body (2+2), Holtz dokonce pět (3+2). Alespoň zmínit pak v článku musíme Davida Gustafssona, který už pravidelně hraje v NHL za Winnipeg. Je to defenzivní útočník, který asi nikdy nebude sbírat moc bodů, jeho přínos pro mužstvo je ale obrovský. Jak jsme psali na začátku, vybrat jen pět hvězd, to je vzhledem k hráčům, na které nezbyl prostor, až skoro nedůstojné. O jménech to ale není, Češi určitě mohou překvapit.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz