TOP 5 hvězd Švýcarska. Tohle je tým, co může získat zlato!

Foto: Markéta Křížová

21. května 2023, 12:29

Marek Hedbávný

(RIGA, od našeho zpravodaje) O síle švýcarského týmu asi nejlépe svědčí to, že se nám do výběru TOP 5 hvězd nevešel šikula Denis Malgin. Ano, Švýcarsko letos není v žádném případě černým koněm turnaje, už je totiž jeho hlavním favoritem.

Jonas Siegenthaler (O, 26 let)

Letošní sezona: New Jersey (NHL), 91 zápasů, 3+19

Pořád jde o velmi nedoceněného hokejistu, odborníci a analytici ho nicméně v NHL považují za jednoho z nejlepších defenzivních beků. Na mistrovství světa, kde se letos neobjevilo tolik hokejistů ze zámoří, může vynikat i v produktivitě. Ostatně hned při svém prvním startu po příletu skóroval.

Janis Moser (O, 22 let)

Letošní sezona: Arizona (NHL), 82 zápasů, 7+24

Vycházející hvězdička švýcarského hokeje snese přirovnání s legendárním Markem Streitem. Při pohledu na Moserovy výkony byste mu určitě nehádali, že je mu teprve 22 let – už teď totiž hraje jako ostřílený veterán a hloupě nechybuje. Je stejně tak dobrý směrem dopředu (v NHL se letos přehoupl přes hranici třiceti bodů), jako dozadu. 

Kevin Fiala (Ú, 26 let)

Letošní sezona: Los Angeles (NHL), 72 zápasů, 24+54

Útočník s českými předky dorazil do Rigy i přesto, že se nedávno potýkal se zdravotními problémy, kvůli nimž dokonce vynechal část play off. Dobře ale věděl, že letošní švýcarský tým může udělat historický úspěch a klidně dojít až ke zlatu. On toho hodlal být součástí, podstoupil tedy léčbu a v průběhu turnaje skutečně přiletěl. Ve třech duelech získal jenom jednu asistenci a pomáhá k suverénní jízdě Švýcarů, kteří ještě neztratili ani bod.

Nico Hischier (Ú, 24 let)

Letošní sezona: New Jersey (NHL), 93 zápasů, 32+55

O Švýcarech se mluví jako o spolufavoritech na zlato. Ohromnou sílu ukázali třeba při včerejším zápase s Kanadou, kterou herně předčili. Respekt budí hlavně první lajna, kterou z pozice centra vede právě Nico Hischier (na křídlech má Kevina Fialu s Denisem Malginem). Hischier letos udělal další kariérní skok, v New Jersey sbíral bod na zápas a navrch pokračoval ve svých tradičně zodpovědných a vyspělých defenzivních výkonech.

Nino Niederreiter (Ú, 30 let)

Letošní sezona: Nashville a Winnipeg (NHL), 83 zápasů, 25+20

Někdejší pětka draftu v NHL pravidelně střílí okolo dvaceti gólů za sezonu, čuch na góly prokazuje Niederreiter i v Rize: v pěti zápasech skóroval čtyřikrát. Náramně mu sedí spolupráce s veteránem Andresem Ambühlem, tihle dva umí soupeřovu obranu rychlým ťukesem rozebrat. Navíc je pravým lídrem, nosí kapitánské céčko. Svoji vyspělost ukázal třeba v sobotním zápase s Kanadou, kdy ho chtěl brutálně zranit Joe Veleno, Niederreiter ale v rámci mezí udržel nervy na uzdě a směrem k soupeři ani k rozhodčím nevybouchl.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz