TOP 5 opor Norska: síla v brankovišti, zkušenost v útoku

Foto: Markéta Křížová

(RIGA, od našeho zpravodaje) Norští hokejisté zatím v Rize nevybočili ze svého dlouhodobého průměru, se záchranou by každopádně starost mít neměli. Ve čtvrtfinále si zahráli naposledy v roce 2012, takže pokud chtějí černou sérii zlomit, musí dnes porazit Česko.

Henrik Haukeland (G, 28 let)

Letošní sezona: Düsseldorf (DEL), 51 zápasů, 92,0 %, 2,17 G/Z

Je v nejlepším věku, kromě toho má dost zkušeností (mimo jiné ze šesti světových šampionátů) a navíc dlouhodobě chytá v prestižních evropských ligách. Na brankářském postu dokáže Norsko konkurovat ostatním, Haukeland svými perfektními výkony částečně tlumí ostatní norské slabiny.

Emil Martinsen Lilleberg (O, 22 let)

Letošní sezona: Oskarshamn (SWE), 49 zápasů, 3+9

Norský hokej počítá své zástupce v NHL na prstech jedné ruky, právě Lilleberg má z mladší generace solidní potenciál na to prorazit za mořem. Draftovala ho Arizona a každou sezonou se herně posouvá: ve švédském Oskarshamnu má už teď poměrně důležitou defenzivní roli a roste z něj nejlepší norský bek současnosti.

Michael Haga (Ú, 31 let)

Letošní sezona: Linec (ICE-HL), 51 zápasů, 16+34

Norsko se v Rize zmohlo za čtyři zápasy jen na pět branek, dvě z nich vstřelil právě Haga. Navázal tak na skvělé výkony z rakouského Lince, kde v základní části sbíral přes bod na zápas. V době své vrcholné formy byl schopný nasbírat přes třicet bodů i v silné švédské lize.

Mathias Trettenes (Ú, 29 let)

Letošní sezona: HPK (Finsko), 40 zápasů, 5+13

Stálice norské sestavy, účastní se už osmého mistrovství světa. Předloni se v Rize blýskl sedmi body v sedmi duelech, i letos táhne jinak slabou norskou produktivitu: zatím zapsal dvě asistence, což mu stačí na dělené první místo v týmovém bodování.

Ken Andre Olimb (Ú, 34 let)

Letošní sezona: Schwenningen (DEL), 56 zápasů, 4+17

Probíhající sezona mu úplně nevychází, v německé lize výrazně klesla jeho produktivita a na MS stále čeká na bod. Může jít o počáteční znamení zenitu Olimbovy kariéry, ale... Pořád je to hokejista, na kterého si musí dávat soupeři pozor. Hraje chytře, vždycky šlo hlavně o tvůrce hry než o střelce.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz