Třetí titul v řadě! Třinec dál vládne českému hokeji

Foto: Facebook Tipsport extraligy

Třinečtí hokejisté potřetí za sebou získávají extraligový titul. V šestém utkání udolali Spartu, a finálovou sérii Generali Česká pojišťovna play off tak vyhráli 4:2 na zápasy.

Po divokém průběhu předešlého utkání sáhl loučící se třinecký kouč Václav Varaďa k odvážnému kroku: dosavadního fantoma vyřazovacích bojů Ondřeje Kacetla nechal sedět na střídačce a do branky od začátku poslal Marka Mazance.

Vyšlo to!

Mazanec předvedl perfektní výkon, pomohl Ocelářům k vítězství, ke zlatému hattricku a napsal další příběh, který se bude v budoucnu často připomínat.

Další příběh napsal Vladimír Dravecký. Část play off odehrál až z pozice třináctého útočníka, v šestém finálovém duelu se ale zařadil k hrdinům. Dravecký sice v obranném pásmu schytal těžký hit, rychle se ale zvedl, zasprintoval ke sparťanské brance a potom zužitkoval parádní pas od Miloše Romana – 0:1 po patnácti minutách. Slovenská čtvrtá lajna se zase jednou postarala o důležitý moment. 

Mazancův a Draveckého příběh tedy znáte.

Co ale takhle ještě story ohledně Vladimíra Svačiny? Ta je totiž ještě zajímavější. Svačina začal sezonu ve Vítkovicích, které mu ale v prosinci řekly Sbohem! Svačina se uchýlil do Chance ligy, odkud si ho pro závěr ročníku vytáhli Oceláři.

Svačina si vybojoval místo v sestavě a v rozhodujícím finálovém utkání potvrdil pověst nájezdového specialisty. Poté, co rozhodčí nařídili trestné střílení kvůli faulu na Martina Růžičku, ukázal trenér Václav Varaďa právě na Svačinu, který nájezd zkušeně proměnil – 0:2.

Posledních čtyřicet minut zápasu, série i celé sezony se ze strany Třince neslo v symbolickém duchu. Oceláři totiž znovu ukázali svoji největší přednost, díky níž vítězili po celou sezonu: řeč je samozřejmě o defenzivě. O vyspělém, zodpovědném a obětavém výkonu. O dodržování pevně nastolené taktiky. 

A také o dobrých výkonech brankářů. Ondřej Kacetl zářil v předešlých zápasech, ve finále podržel Třinec i jeho parťák Marek Mazanec.

Mazanec přišel o čisté konto až v 53. minutě, kdy po kiksu Martina Marinčina v obranném pásmu vrátil Spartu do hry Roman Horák – 1:2.

O2 arena bouřila, úplně se změnila nálada ve sparťanském týmu. Pražané tlačili, ale velký obrat navzdory závěrečné šanci Michala Řepíka nedokonali.

Oceláři si došli pro třetí extraligové zlato za sebou. A Václav Varaďa se s Třincem loučí jako šampión. 

Naopak čekání Sparty na vítězství v Tipsport extralize se protáhne minimálně na šestnáct let. Ani parta okolo Filipa Chlapíka, Vladimíra Sobotky nebo Davida Kašeho dávné prokletí neprolomila.

HC SPARTA PRAHA – HC OCELÁŘI TŘINEC 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 53. Horák (Řepík) – 15. Dravecký (M. Roman), 16. Svačina z trestného střílení.
Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 2:2.
Bez využití.
Střely na branku: 25:19.
Diváci: 17 220.
Nejlepší hráči: Roman Horák – Vladimír Svačina.
Konečný stav série: 2:4.
HC Sparta Praha: Hudáček – Matuškin, Němeček, Polášek, T. Pavelka, Moravčík, T. Dvořák, Jurčina – M. Forman, Sobotka, Řepík – E. Thorell, R. Horák, Chlapík – Buchtele, Kaše, Šmerha – Strnad, Vitouch, Dvořáček. Trenéři: Jandač, Hořava, Hamara a Hlinka.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – M. Doudera, Marinčin, D. Musil, Kundrátek, M. Zbořil, Zahradníček – Daňo, Marcinko, M. Růžička – Chmielewski, Vrána, Svačina – Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, M. Roman, Dravecký – Hrňa. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Sestřih zápasu

Přehled posledních vítězů Tipsport extraligy

2022: HC Oceláři Třinec
2021: HC Oceláři Třinec
2020: neuděleno
2019: HC Oceláři Třinec
2018: HC Kometa Brno
2017: HC Kometa Brno
2016: Bílí Tygři Liberec
2015: HC VERVA Litvínov
2014: PSG Berani Zlín
2013: HC Škoda Plzeň
2012: HC Dynamo Pardubice
2011: HC Oceláři Třinec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz