Turnaje láme jen tvrdá práce, tvrdí Pešán. Emoce se v něm vaří

Foto: Markéta Křížová

27. května 2021, 22:57

Ondřej Mach

(RIGA, od našeho zpravodaje) Pro fanoušky si nachystali pořádné drama. Čeští hokejisté proti výběru Tre Kronor po čtyřiceti minutách prohrávali 0:2 a měli na krku obrovský nůž. Svěřenci trenéra Filipa Pešána ale ukázali vnitřní sílu a po historickém obratu slaví životně důležité vítězství.

Jak utkání hodnotíte? Shrnout ho po takovém průběhu v pár slovech asi bude dost těžké…
Jsem hrozně rád, že jsme konečně našli způsob, jak vyhrát. Po druhé třetině jsme prohrávali o dva góly a byli v těžké situaci. Ale jeden druhému jsme pomáhali, podporovali se. Hodně nám pomohly přesilovky a díky týmovému duchu jsme vyhráli.

Co si myslíte o předvedené hře v prvních dvou třetinách?
Vlastně si nemyslím, že jsme hráli špatně. Bojovali jsme, byla to pro nás velká bitva. Určitě jsme hráli lépe než v předchozích zápasech. Bohužel jsme ale ztráceli dva góly, protože soupeř skóroval v přečíslení a přesilové hře. Psychicky to pro nás bylo těžké, ale dokázali jsme najít cestu. To je nejdůležitější věc.

„Psychicky to pro nás bylo těžké, ale dokázali jsme najít cestu. To je nejdůležitější věc.“

Můžete popsat emoce po čtyřiceti minutách ve srovnání s tím, co prožíváte teď?
Je to obrovská úleva. Myslím, že jsme dvě třetiny pracovali velmi dobře. Moje emoce nebyly zlé, ale na druhou stranu jsme byli dole o dva góly, takže člověk hledal víru v to, že dobře pracující tým najde cestu. Povedlo se, takže velká úleva. Je to další malý krůček, ale nic jsme nevyhráli. Musíme se dobře připravit na další dny.

Snažil jste se i přes dvougólový deficit zůstat stále pozitivní?
Vzal bych to z druhé strany. Nemůžu se sebrat a přijít před tým zlomený jak tužka, že už je konec, když není. Stejně jako všichni hráči jsme zápas chtěli otočit, pomohla nám hned první přesilovka. Pak už se rozběhl stroj, který fungoval skvěle.

Upínal jste se ke zmiňované přesilové hře na startu posledního dějství hodně?
Určitě to byl impuls. Bohužel nám na vnitřním okruhu vyběhlo, že budeme hrát oslabení. Přesto jsme k týmu mluvili tak, že v přesilovce dáme branku a hned přidáme další. Potom jsme byli zaskočení, že systém ukázal, že hrajeme oslabení. Museli jsme to celé překopat a vyšli jsme na začátek třetiny s tím, že budeme hrát oslabení. Byl to trochu chaos. Ale ta přesilovka nás v podstatě zachránila, moc nás to nakoplo.

Jaký má člověk tep, když v posledních minutách vedete nad Švédskem a musíte se bránit?
(usmál se) Asi vysoký. Snažím se nejančit, ale emoce se v člověku vaří. Pak už to odehrají hráči na ledě, takže se uklidňuju sám, že bych tam musel skočit v lodičkách. Je to práce kluků, kteří to dneska zvládli.

Co výkon Jakuba Vrány? Nejprve to vypadalo, že hrát nebude, pak byl zapsaný jako třináctý útočník, ale nastupoval ve druhé formaci.
Já jsem byl s Kubou domluvený, že do zápasu půjde, a podle jeho průběhu ho budu nasazovat. Ale mít ho na střídačce, to je velký luxus. Začal jsem ho nasazovat v různých formacích víc a víc, hlavně do útočného pásma. Rozehrál se k vynikajícímu výkonu, potom už nebyla žádná šance ho z ledu sundat. Pak tam tedy byla situace v našem obranném pásmu, kdy mu tam na dlouhou hokejku trefili rameno. To jsem se bál, že jsme o něj přišli. Naštěstí se tak nestalo. V závěru už jsem ho pošetřil, aby ve zdraví dohrál. Uvidíme, jak na tom bude dál.

„Snažím se nejančit, ale emoce se v člověku vaří. Pak už to odehrají hráči na ledě, takže se uklidňuju sám, že bych tam musel skočit v lodičkách.“

K fantastickému obratu přispěl také brankář Šimon Hrubec…
Je to skvělý gólman, dal nám šanci vyhrát. Na konci utkání dobře přečetl několik křižných přihrávek a střel z první, naši obránci mu hodně pomáhali s jejich blokováním. Myslím, že jsme byli lepším týmem.

Lukáš Klok v první části zbytečně fauloval, následně jste v přesilovce inkasovali gól. Vítěznou trefou se potom tak trochu vykoupil, že?
Pro tým to byl impuls, že nemůžeme být takhle hloupí a úplně nesmyslně faulovat. Jsou to věci, které můžou otáčet nejen zápasy, ale celé turnaje. Byla to taková veřejná minipoprava. Ale já jeho hře hrozně fandím a respektuji ho jako obránce. Později jsem ho vrátil zpátky do hry a jsem rád, že jsem tak učinil.

Jak jste viděl situaci u čtvrtého gólu Jakuba Fleka? Myslíte, že tím korunoval své výkony na turnaji?
Chtěli jsme tam mít hráče, kteří umí zabojovat v pásmu. Kuba je schopen dojet vyhozené kotouče, to se povedlo. Dobře se sehrála buly, Dominik Kubalík to o prkna krásně dal do středního pásma, aby nebyl icing. Potom už to byl závod o to, jestli tam Kuba bude první. Neznám moc obránců, kteří by tam byli dřív než on.

Je pro vás takový obrat ve výsledku cennější než nějaké hladké vítězství?
Není. Okamžitě bych ten zápas vyměnil za hladší vítězství.

„Dneska jsme ukázali, že tvrdě pracovat umíme a na ledě jsme nechali všechno.“

Věříte, že tohle může být klíčový moment pro vývoj celého turnaje?
Jednoznačně tomu budu věřit, že to může být moment, který láme turnaj. Na druhou stranu víc než tyhle momenty turnaje láme tvrdá práce. Dneska jsme ukázali, že tvrdě pracovat umíme a na ledě jsme nechali všechno. Zaslouženě jsme ten zápas otočili.

Nakolik je pro vás důležité, že nyní máte postup ze skupiny ve svých rukou?
Je to první krok, jak jsem řekl před chvílí. My jsme tenhle zápas v podstatě museli vyhrát. Kromě získaných bodů do tabulky mě hrozně moc těší také předvedená hra. Celých šedesát minut se naše hra stupňovala a měla parametry, které snesou kritiku. Jsem za to šťastný, ale čekají nás další. S tímhle projevem máme šanci. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz