Ty hodinky jsem chtěl, hlásí Francouz. Pastrňák čekání na gól neřešil

Foto: Michal Eger

15. května 2017, 8:00

Václav Jáchim

(PAŘÍŽ, od našeho zpravodaje) V předchozích duelech s Běloruskem a Slovinskem neměl moc práce, zásahy počítal pomalu na prstech. Během souboje s domácím výběrem si ale Pavel Francouz zachytal pořádně. Gólman ruského Čeljabinsku zářil v dlouhých oslabeních, důležité zákroky vytáhl i při hře v pěti. Když slyší narážku, že se určitě snažil být nejlepším Francouzem na ledě, hned se usměje: "Ty hodinky pro hráče utkání jsem hodně chtěl!"

V kleci se tentokrát musel pořádně otáčet hned od úvodních vteřin. "Francie měla dobrý vstup do utkání, vytvořila si šance, ale naštěstí se nám to podařilo udržet na stavu 0:0. Soupeř se nedostal se na koně. Z první přesilovky jsme dali gól, to nás trošku uklidnilo," hodnotí. Větší počet zásahů pro něj znamenal změnu. "Je to ale pořád o mé hlavě, jestli udržím koncentraci. Já neovlivním, kolik na mě půjde střel," řekne s nadhledem.

Francouz: Forma? I když ji máte, může se vám to tam odrazit

Nejpernější chvíle prožil Francouz při dlouhé přesilovce domácích. Dvě početní výhody byly dokonce dvojnásobné. "Oni na to mají výborné hráče, jsou docela sehraní. Francouze jsme viděli na videu, ale i tak nás párkrát vykombinovali. Hráli jsme však výborně obětavě, kluci padali do střel a týmovou prací to tam prostě utloukli," děkuje na dálku. Jako jediný proti němu trestal české vyloučení Stéphane Da Costa. "Byl jsem u tyčky v takovém horizontálním zákroku a potřeboval se rychle dostat do vertikálního. Bohužel jsem si přiklekl hokejku a on v ten moment vyjel, dal mi to pod beton," popisuje úvodní francouzský gól.

Francouz má za sebou třetí klání na letošním turnaji, kvalitním výkonem si možná řekl o šanci pro čtvrtfinále. Sám to tak ovšem nebere. "Vůbec. Takhle nad tím nepřemýšlím. Jsem rád za každý zápas, který na mistrovství světa dostanu. Je dobré, že se o místo v brance dělíme s Petrem Mrázkem, ani jeden není úplně zatavený. Co bude dál, to se uvidí," povídá.

V brance působí jistě, zdá se, že Francouz má aktuálně dobrou pohodu. "Nevím," usměje se. "Vždycky záleží na situacích, které se stanou při zápase. Na formu totiž moc nevěřím. Protože i když ji máte, párkrát se vám to tam může odrazit... Je spousta věcí, které jako gólman nemůžete ovlivnit. Snažím se dělat svou práci ze všech sil, kluci mi pomáhají a funguje to. Jsem rád, že vyhráváme."

Pastrňák: Není podstatné, kdo vstřelí góly. Osobně mi to je fakt jedno

K vítězství nad Francií přispěl i David Pastrňák. Lídr Bostonu zaznamenal důležitý první gól, byla to krásná trefa z prostoru mezi kruhy. Pastrňák si počkal a nedal brankáři Hardymu šanci. Šlo o jeho první trefu na turnaji, bral ji ovšem normálně. "Není podstatné, kdo góly vstřelí. Dali jsme jich pět, stačilo to na výhru, což je nejdůležitější. Osobně mi je to fakt jedno. Samozřejmě jsou tam výpadky, kdy se můžete zlepšovat. Ale já se cítím dobře a neřeším, jestli musím dát gól, nebo ne," reaguje.

Nejlepší český kanonýr uplynulého ročníku NHL dobře věděl, že branky v jeho podání přijdou. Byly to jen otázka času. Pastrňákova akce z deváté minuty pomohla národnímu týmu k vedení. "Jsem rád, že to tam padlo. Chtěli jsme dobře nastoupit, protože jsme čekali, že domácí poženou fanoušci. Snažili jsme se dát první gól, ale Francie na nás skočila a byla ze začátku lepší," uznává. Později následovala česká oslabení, jež nikdy nepřidají rozpoložení týmu ani jednotlivců. "Kluci, kteří nehrají, vypadnou z tempa. Ale odbránili jsme to výborně," dodává.

Čeští reprezentanti jsou na 13 bodech a potvrzují, že jejich výkony mají stoupající tendenci. "O to se snažíme. Ne každý zápas budeme hrát super. Proti Francii jsme dělali zbytečné fauly, čehož se příště musíme vyvarovat. Vždycky je co zlepšovat," připomíná. Kvalitní zbraní jsou přesilovky, tentokrát reprezentanti využili dvě. "Oběma lajnám to při nich jde. V každém zápase jsme z výhody něco dali, to je podle mě hrozně důležité. Musíme v tom pokračovat." Po skalpu Francie by se hokejisté mohli trošku uklidnit, play off je v podstatě v kapse: "Chceme vyhrát každý zápas a připravit se na čtvrtfinále. Rádi bychom ve skupině skončili co nejvýš," uzavírá.

 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz