Už 7 bodů! Tomášek nadchl i Rulíka, v repre válí: Švédská liga mi hodně dala

David Tomášek | Foto: Jan Beneš, Český hokej

(CURYCH, od našeho zpravodaje) Agresivní, ofenzivně laděný systém Radima Rulíka mu očividně sedí. David Tomášek za pět utkání pod taktovkou nového reprezentačního kouče nasbíral už sedm bodů! Co za jeho vynikající formou stojí?

„Je v tom víc faktorů. Samozřejmě hlava dělá hodně. Měl jsem dobré léto, ve zdraví. Švédská liga je velice kvalitní, hodně mi dala. I organizace, ve které hraju. Na klubové úrovni jsem v pohodě, z toho se snažím těžit a přenést si to do nároďáku,“ líčí opora Färjestadu.

Právě i díky Davidu Tomáškovi aktuálně klub z Karlstadu vévodí SHL. Český útočník je šestým nejproduktivnějším hráčem a čtvrtým nejlepším střelcem celé soutěže. Za 25 zápasů zapsal už dvanáct branek a devět nahrávek, cítí se lépe než v minulém ročníku na Spartě.

Loni mi možná po zranění chybělo dost věcí z léta

„Loni jsem byl zraněný a pak mi možná chybělo dost věcí z léta,“ přemýšlí Tomášek, jenž ve Švédsku nastupuje na pozici centra. „Křídlo je lehčí, hlavně v obranné fázi. Ale nevadí mně být na centru, můžu hrát na obou pozicích. Hlavní je, že to teď funguje,“ pokyvuje.

„Na klubové úrovni jsem v pohodě, z toho se snažím těžit a přenést si to do nároďáku.“

Jako středního útočníka jej využívá i Radim Rulík, důvěru splácí vrchovatě. Už po triumfu na Karjale měl za dva zápasy bilanci 3+1, po Švýcarských hrách ji rozšířil na 5+2! Góly přispěl k výhrám nad Finy i Švýcary, při porážce se Švédy měl prsty v brance Pavla Kousala.

Tomášek je silný na kotouči a je znát, jak moc si věří. „Líbí se mi. Je šikovný, má sebevědomí z klubu, které dokazuje i v reprezentaci. Myslím si, že mu změna prostředí prospěla, je teď na vlně a pomáhá jak Färjestadu, tak i národnímu týmu,“ těší šéfa české střídačky.

„Je šikovný, má sebevědomí. Myslím si, že mu změna prostředí prospěla, je teď na vlně a pomáhá jak Färjestadu, tak i národnímu týmu.“

27letý útočník bodoval zatím ve všech zápasech národního týmu v nové sezoně a pokud by se dělala finální nominace na její vrchol – květnový domácí světový šampionát – už nyní, jistojistě by v ní nechyběl. Ačkoliv si v Praze touží zahrát, dobře ví, že je to ještě daleko.

MS? Dopředu moc nekoukám, nějak se to vyvrbí

„Dopředu moc nekoukám, jsem rád za možnost reprezentovat. Snažím se hrát co nejlépe, stejně jako v klubu. Nějak se to vyvrbí,“ usmívá se na závěr účastník letošního MS v Rize a Tampere, jenž si výkony ve Färjestadu řekl už s předstihem o smlouvu až do roku 2026.

Bodování Čechů v nové sezoně 2023/24

1. David Tomášek 7 bodů (5+2, 5 zápasů)
2. Radan Lenc 5 bodů (3+2, 5 zápasů)
3. Daniel Voženílek 4 body (3+1, 5 zápasů)

Kompletní kanadské bodování najdete zde.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz