V čele extraligy jsou čtyři týmy, vede Olomouc! Sparta vyhrála v Kladně

Foto: Daniel Klement, hc-olomouc.cz

14. října 2022, 19:24

Adam Bagar

V čele Tipsport extraligy jsou po 10. kole hned čtyři devatenáctibodové celky. Po výhře v Hradci Králové vede Olomouc, druhá je Mladá Boleslav, která zvítězila v Litvínově, na třetí místo se propadly Pardubice a po zvládnuté přestřelce v Karlových Varech patří čtvrtá příčka Vítkovicím. V dalších pátečních duelech uspěli oba poslední finalisté – Sparta potvrdila formu v Kladně a Třinec proti Plzni.

Oceláři bodovali popáté za sebou

Do duelu lépe vykročila Plzeň, do vedení ji poslal svou první trefou v sezoně Vojtěch Budík. Třinec ale už za 197 sekund srovnal krok zásluhou Daniela Voženílka a ve druhé části díky přesilovkovým gólům Tomáše Marcinka a Andreje Nestrašila rozhodl. Aleksi Rekonen pak už jen kosmeticky upravil výsledek. Oceláři bodovali popáté za sebou a stoupají tabulkou, indiáni zůstávají předposlední.

Zdeněk Moták (trenér Třince): „Hrál se vyrovnaný zápas, Plzeň byla těžkým soupeřem. Její hráči dobře bruslili, byli odolní v osobních soubojích. Nám vyšla prostřední třetina, kdy jsme šli do dvoubrankového trháku. Nicméně nás oslabilo čtyřminutové vyloučení v závěru druhé třetiny. Ve třetí části Plzeň trošku roztočila motory a my jsme lehce přestali hrát, jako bychom se něčeho báli. Ale jsme rádi, že jsme uspěli a máme tři body."

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Odehráli jsme slušný zápas. Dostali jsme se do vedení, Třinec vyrovnal, ale přesto byla první třetina velmi dobrá. Ve druhé jsme udělali nějaké zbytečné fauly, soupeř nás potrestal dvěma brankami. Měli jsme potom čtyřminutovou přesilovku, kterou jsme nevyužili, ale stále jsme věřili. Ttřetí třetina byla z naší strany velmi dobrá. I když jsme prohrávali, povedlo se nám snížit. Bohužel jsme už nevyrovnali, ale chceme kluky pochválit za nasazení a obětavost. Už byly v naší hře věci, které chceme, a vypadalo to velmi dobře."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC ŠKODA PLZEŇ 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Voženílek (M. Růžička, J. Jeřábek), 23. Marcinko (M. Růžička), 37. Nestrašil (J. Jeřábek, Daňo) – 7. Budík (Kaňák, Mertl), 55. Rekonen (Kodýtek).
Rozhodčí: Hradil, Cabák – Hlavatý, Axman.
Vyloučení: 5:3.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 32:30.
Diváci: 3 534.
Nejlepší hráči: Jakub Jeřábek – Vojtěch Budík.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, M. Doudera, Čukste, J. Jeřábek, Zahradníček, Jaroměřský – Voženílek, Marcinko, M. Růžička – Nestrašil, Hudáček, Daňo – Chmielewski, Lyszczarczyk, Hrehorčák – Svačina, Dravecký, Kurovský. Trenéři: Moták a Országh.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – Budík, Zámorský, Kaňák, Houdek, Kvasnička, Kremláček – Suchý, Kodýtek, Rekonen – Schleiss, Mertl, Blomstrand – Hrabík, Malát, Adamec – A. Dvořák, Bitten, Lang. Trenéři: Kořínek a Bombic.

Přestřelku ve Varech rozsekl Lakatoš

Karlovy Vary ne a ne přenést venkovní výkony na domácí led. Vyhrály už v Třinci, na Spartě, v Boleslavi i Pardubicích, ale před svými fanoušky na první body stále čekají. Proti Vítkovicím jim nestačily ani čtyři góly. Přestřelku v závěru rozhodl Dominik Lakatoš, jenž se stejně jako Petr Koblasa a Peter Krieger trefil dvakrát. Hostům už se vrátil Peter Mueller, zaznamenal dva body za asistence.

Václav Skuhravý (asistent trenéra Karlových Varů): „Zápas se mi hodnotí velice těžce. Prohrávali jsme o dva góly, dokázali jsme pak do konce druhé třetiny vyrovnat, ale ve třetí části jsme udělali individuální chybu, která rozhodla. Potom jsme tam ještě měli přesilovku pět na tři a pět na čtyři, které jsme však nevyužili. Takže soupeř zaslouženě vyhrál.“

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Budu hodně stručný. Přijeli jsme rvát se o body, získali jsme všechny tři a jsme maximálně spokojení. Bylo to mentální vítězství a hráčům děkuji za předvedený výkon.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC VÍTKOVICE RIDERA 4:5 (1:1, 3:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 19. Koblasa (Rachůnek, Bernad), 29. Koblasa (Pulpán, Kohout), 38. Jiskra (Kružík), 39. Vondráček (Hladonik, Mikyska) – 8. Krieger, 28. Krieger (Mueller, Raskob), 35. Lakatoš (Mikuš, Mueller), 37. Gewiese (Chlán, Fridrich), 56. Lakatoš (Dej, Koch).
Rozhodčí: Pražák, Sýkora – Ondráček, Gerát.
Vyloučení: 2:8.
Využití: 2:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 30:26.
Nejlepší hráči: Petr Koblasa – Dominik Lakatoš.
HC Energie Karlovy Vary: Lukeš – Bartejs, Plutnar, Bernad, Dlapa, Pulpán, Rohan, Mikyska – Rachůnek, Gríger, Kohout – Koblasa, Černoch, O. Beránek – Redlich, Hladonik, Vondráček – Jiskra, J. Baláž, Kružík. Trenéři: Bruk, Skuhravý a Šik.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Mikuš, J. Stehlík, Koch, Raskob, Gewiese, L. Kovář – Bukarts, Krieger, Mueller – Dej, Marosz, Lakatoš – Šlahař, Lindberg, Kalus – Fridrich, Chlán, Lednický. Trenéři: Holaň a Philipp.

Bruslaři rozhodli už v první třetině

O výsledku rozhodla litvínovská nedisciplinovanost v první části. Mladá Boleslav ji trestala, i díky třem přesilovkovým gólům vedla po první třetině už 4:0 a vyhnala Denise Godlu z klece. Premiéru v dresu Vervy prožil Matej Tomek, neinkasoval, ale jeho spoluhráči přes velkou stíhací jízdu manko nesmazali. Při střelecké převaze 44:22 pouze snížili na 3:4 a zůstávají poslední, Bruslaři jsou druzí.

Vladimír Růžička (trenér Litvínova): „Problémem byla naše nedisciplinovanost, která rozhodla celé utkání. I přes to, že soupeř naše vyloučení trestal, tak jsme jeli v první třetině dvakrát sami na bránu a nedali jsme gól. Od druhé třetiny jsme začali hrát, drželi jsme se na puku, vytvořili si šance, ale dali jsme jen jeden gól. Kdybychom využili naše šance, tak jsme i přes špatný průběh mohli získat nějaké body. Nechápu, že pořád děláme zbytečné fauly v útočném pásmu. Stojí nás to pak zápasy.“

Ladislav Čihák (trenér Mladé Boleslavi): „Utkání rozhodla první třetina. Hráli jsme dobře a dali rychlé góly. Druhá část nám ale ukázala, že to Litvínov nevzdal. Pustili jsme domácí do hry. Mají útočnou sílu a v útočném pásmu dokáží soupeře zmáčknout. Pouštěli jsme je zbytečně do šancí. Čtyřicet minut jsme byli jasně horší, ale chci tým pochválit za bojovnost a obětavost včetně výborného výkonu brankáře.“

HC VERVA LITVÍNOV – BK MLADÁ BOLESLAV 3:4 (0:4, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 34. Hlava (Š. Stránský, Sukeľ), 51. Zdráhal (Abdul), 58. Š. Stránský (Kudrna, Jaks) – 4. Kantner (P. Kousal), 8. O. Najman (Aberg, P. Kousal), 11. Aberg (Lantoši, Šťastný), 19. J. Stránský (O. Najman, P. Kousal).
Rozhodčí: Micka, Šindel – Lhotský, Špůr.
Vyloučení: 6:7, navíc Strejček – J. Stránský oba 5 minut.
Využití: 1:3.
Střely na branku: 44:22.
Diváci: 3 197.
Nejlepší hráči: Šimon Stránský – Ondřej Najman.
HC VERVA Litvínov: Godla (od 21. Tomek) – Jaks, Zile, Wesley, Freibergs, Strejček, Demel, Šalda – Hlava, Sukeľ, Abdul – Zdráhal, Š. Stránský, Berka – Kudrna, Gut, Straka – Havelka, Helt, Zygmunt. Trenéři: Růžička, Mlejnek a Branda.
BK Mladá Boleslav: Novotný – Pýcha, Pláněk, R. Jeřábek, Lintuniemi, Jánošík, Stříteský, Štich – Šmerha, Lantoši, Šťastný – Aberg, Fořt, J. Stránský – Kantner, O. Najman, P. Kousal – Lunter, Bičevskis, M. Beránek. Trenéři: Čihák a Haken.

Mora loupila v Hradci a jde do čela

Mountfieldu při počtu osmi hráčů na marodce pomohl také veterán Petr Koukal, ale vítězný návrat do extraligy neprožil. Jan Lukáš totiž ozdobil svůj první start v sezoně 42 zákroky a vychytanou nulou. Olomouc vyzrála na Hradec po dlouhých osmi zápasech. První extraligovou trefou rozhodl Joshua James Mácha, pojistku přidal Lukáš Nahodil a do čela tabulky ji poslal Jakub Navrátil.

Petr Svoboda (asistent trenéra Hradce Králové): „V první třetině jsme nehráli náš hokej, který jsme si představovali, a Olomouc nás do ničeho nepustila. Hrála urputně. Od druhé jsme trošku zvedli tempo, ale do vyložených šancí jsme se dneska nedostali. Klukům nejdou upřít snaha a bojovnost, ale měli jsme jinak odfárat první třetinu. Olomouc byla lepší v soubojích a zaslouženě vyhrála. Pokud nebudeme hrát každý večer na hraně svých možností, nemůžeme porazit nikoho.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Podali jsme výborný výkon. Do zápasu jsme dobře vstoupili, Hradec jsme do ničeho nepouštěli a byli dobří na puku. Ve druhé třetině nás Hradec chvilkami zatlačil, ale překonali jsme to. Závěr jsme si trochu zkomplikovali vyloučeními, ale ani po nich jsme neinkasovali, což byl základ úspěchu. Dobře jsme hráli oslabení a blokovali střely, bojovností a obětavostí jsme si výhru zasloužili.“

MOUNTFIELD HK – HC OLOMOUC 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Mácha (Anděl), 38. Nahodil (J. Káňa, Ondrušek), 58. Navrátil.
Rozhodčí: Hribik, Horák – Hynek, Hnát.
Vyloučení: 3:5.
Bez využití.
Střely na branku: 42:22.
Diváci: 3 896.
Nejlepší hráči: Aleš Jergl – Jan Lukáš.
Mountfield HK: J. Růžička – McCormack, Kalina, Rymsha, Jank, Piegl, Nedomlel – Jergl, Kevin Klíma, Okuliar – Lev, Cingel, Smoleňák – Veselý, Koukal, Moravec – Pajer, Štohanzl, R. Pavlík. Trenéři: T. Martinec, P. Svoboda a Hamara.
HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek, T. Černý, Rašner, Škůrek, Řezníček, Švrček, Dujsík – J. Káňa, Strapáč, Kunc – Klimek, Nahodil, Navrátil – Kusko, Menšík, Kucsera – Olesz, Anděl, Mácha. Trenéři: Tomajko a Žabka.

Sparta rozhodla šlágr v přesilovkách

Kladno po 237 minutách a 20 sekundách ukončilo čtvrtý nejdelší střelecký půst v extralize, vedlo 1:0, 2:1, přesto vyprodanou arénu ve šlágru kola nepotěšilo. Doplatilo na časté fauly. Sparta využila hned čtyři přesilové hry a natáhla bodovou šňůru už na šest zápasů, naopak Rytíři padli popáté za sebou. Dvakrát se prosadil Vladimír Sobotka, mezi střelce se poprvé zapsal i Dominik Simon.

Otakar Vejvoda (trenér Kladna): „První třetinu jsme měli dobrou, Sparta tam měla ještě jednu gólovou šanci, kterou náš gólman perfektně chytil. Já nemám problém prohrát, když je soupeř lepší. Mám problém s tím, když mu k tomu pomůžeme. Vyloučení za zákrok za brankovou čárou, jeden gól. Oplácení ve střední třetině, druhý gól. Další oplácení... Mám s tím obrovský problém. Sparta pak možná byla celkově lepší, ale hrozně jsme jí k tomu pomohli. Když jsem viděl před zápasem statistiku přesilovek a naši v oslabení... Krásně se to otočilo.“

Pavel Patera (trenér Sparty Praha): „Kladno vstoupilo do utkání dobře, v první třetině mělo výborný forček a dalo z toho první gól. Pro nás bylo dobré, že jsme do konce první třetiny vyrovnali. Od druhé části už jsme byli lepším mužstvem a zaslouženě vyhráli.“

RYTÍŘI KLADNO – HC SPARTA PRAHA 2:5 (1:1, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 14. Indrák (Machač), 24. Plekanec (Brodecki, Melka) – 16. Sobotka (Krejčík), 26. Konečný (Horák, Polášek), 37. Tomášek (Krejčík), 48. D. Simon (G. Thorell, E. Thorell), 60. Sobotka (Horák, Tomášek).
Rozhodčí: Hejduk, Kika – Frodl, Šimánek.
Vyloučení: 11:4.
Využití: 0:4.
Střely na branku: 33:33.
Diváci: 5 200 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Miroslav Indrák – Vladimír Sobotka.
Rytíři Kladno: Bow – Slováček, Dotchin, Ticháček, Sotnieks, Cibulskis, Babka – Melka, Plekanec, Brodecki – Procházka, Klepiš, Procházka – Beran, Zikmund, Filip – Machač, Indrák, Bláha. Trenéři: Burger, Vejvoda a Mach.
HC Sparta Praha: J. Kovář – Krejčík, Krutil, Polášek, Jurčina, Němeček, Jandus – Forman, Sobotka, Řepík – E. Thorell, Horák, Tomášek – Safin, G. Thorell, D. Simon – Konečný, Vitouch, Přibyl. Trenéři: Patera, P. Martinec a Hlinka.

Utkání HC Kometa Brno – HC Dynamo Pardubice (4:3pp) se už hrálo ve čtvrtek.
Utkání Bílí Tygři Liberec – HC Motor České Budějovice (6:1) se už hrálo 4. října.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Olomouc 9 5 2 0 2 24:15 19
2. BK Mladá Boleslav 10 5 2 0 3 26:18 19
3. HC Dynamo Pardubice 10 4 2 3 1 32:25 19
4. HC VÍTKOVICE RIDERA 10 5 1 2 2 34:28 19
5. Bílí Tygři Liberec 9 2 4 3 0 30:20 17
6. HC Sparta Praha 9 4 2 1 2 28:24 17
7. HC Kometa Brno 10 3 3 0 4 33:29 15
8. HC Oceláři Třinec 9 4 0 2 3 23:23 14
9. Mountfield HK 9 3 1 1 4 18:21 12
10. HC Motor České Budějovice 10 3 0 3 4 23:33 12
11. HC Energie Karlovy Vary 9 3 1 0 5 23:31 11
12. Rytíři Kladno 10 2 1 2 5 17:30 10
13. HC Škoda Plzeň 10 2 1 1 6 26:30 9
14. HC VERVA Litvínov 10 2 2 6 23:33 8

Další program Tipsport extraligy

Neděle 16. října – 11. kolo:
16:00 BK Mladá Boleslav – Mountfield HK
16:30 HC Škoda Plzeň – HC VERVA Litvínov
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha
17:00 HC Olomouc – HC Kometa Brno
17:00 HC Dynamo Pardubice – Bílí Tygři Liberec
17:20 HC Energie Karlovy Vary – HC Motor České Budějovice (ČT sport)
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – Rytíři Kladno

Úterý 18. října – 12. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Olomouc
17:00 HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE RIDERA (ČT sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Dynamo Pardubice
17:30 HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav
18:00 Rytíři Kladno – HC Motor České Budějovice
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary
18:00 Mountfield HK – HC Sparta Praha

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz