V závěru nám Pardubice nedaly moc čuchnout, přiznává Pýcha

Pavel Pýcha | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Mužstvo Banes Motoru si letos velmi dobře počíná na domácím ledě. Snad i díky výrazné podpoře fanoušků. V posledním utkání třetí čtvrtiny Tipsport extraligy si však svěřenci Ladislava Čiháka a Jiřího Hanzlíka neporadili s lídrem tabulky Dynamem Pardubice, přestože vedli do 46. minuty a ještě v polovině třetí části byl stav nerozhodný.

Několik úvodních střídání režírovali Východočeši, ale potom důrazný Brant Harris otevřel skóre z dorážky. Zakrátko ve vlastním oslabení ujel stále se lepšící mladík Martin Beránek a stav byl už 2:0. „Poslední dobou jsme začátky zápasů hráli spíše pod tlakem,“ ukazuje obránce Pavel Pýcha na výraznou změnu. „Bohužel, nakonec se vývoj otočil ve prospěch Pardubic,“ krčí rameny.

Na hráčích z města perníku nebylo vůbec poznat, že by jimi otřásla dvougólová ztráta. Pohotově zkorigovali ještě v pokračující přesilovce. Od modré čáry se trefil Peter Čerešňák při zakrytém výhledu brankáře Hrachoviny. „Vedli jsme, ale nebyli jsme lepší. Soupeř měl víc ze hry. Myslím ale, že se to srovnalo ve druhé třetině,“ komentuje Pýcha.

V závěru úvodního dějství mohl zvýšit Dominik Simon, kterého k zakončení vybídl Jakub Valský, a bombu Milana Gulaše, jemuž naservíroval puk Jáchym Kondelík, zázračně vykryl exbudějovický gólman Milan Klouček. „V těžkých zápasech, jako byl ten s Pardubicemi, je nutné proměňovat šance. Když stojí proti nám takhle kvalitní tým, nebude těch příležitostí žádné velké kvantum. Musíme využít ty, které nám soupeř nabídne,“ uvědomuje si zkušený bek.

Neskórovali však ani hosté. Vyrovnání měli na talíři devatenáct sekund před první sirénou. Za sekání Pavla Pýchy nařídili rozhodčí trestné střílení, jenže Tomáš Hyka si vylámal zuby na dobře postaveném Dominiku Hrachovinovi. „Rozvezli jsme se ve třech a útočník to vzal mezi nás. Snažili jsme se udělat něco, aby nezakončil. Trestné střílení bylo nařízené asi správně,“ doznává provinilec. „Byl jsem moc rád, že to Hrášek chytil,“ připojuje s úlevou.

„Pardubičtí hráli možná opatrněji, ale s jejich zkušenostmi dokážou zvládat i taková utkání. Jsou trpěliví. Nepanikaří.“

Nástup do prostřední dvacetiminutovky si vzala na starost první pardubická formace, která v obranném pásmu domácích předvedla svoji sílu a její vedoucí Lukáš Sedlák, kapitán týmu a českobudějovický odchovanec, zařídil vyrovnání bekhendem u levé tyčky.

Ve velmi dobře sehrané přesilovce brzy vrátil Banes Motoru náskok Dominik Simon a Jihočeši si získali soupeřův respekt. „Pardubičtí hráli možná opatrněji, ale s jejich zkušenostmi dokážou zvládat i taková utkání. Jsou trpěliví. Nepanikaří. Díky trpělivosti si nakonec došli pro další góly a nedali nám v závěru už moc čuchnout,“ nabízí Pýcha ždibec hokejového slangu.

Proti aspirantovi na titul držely Budějovice náskok ještě skoro šest minut ve třetí části. Potom Peter Čerešňák vypálil od modré, ztečovaný kotouč se odrazem od mantinelu dostal na hokejku praváka Mateje Pauloviče, který ho zpoza zadní čáry poslal do brankoviště a vyjetý Hrachovina ho zpětným pohybem nešťastně přesměroval do klece. „Paulovič určitě věděl, co chce udělat. Dobře přečetl situaci. Bylo to od něho chytré. Ukázal svoji hráčskou kvalitu,“ pokyvuje opora motorácké defenzivy.

Rozhodující momenty nastaly při vyloučení Matěje Tomana, snad přísném, na začátku 51. minuty. Robert Říčka z dálky trefil břevno, načež Peter Čerešňák napřáhl od modré čáry a Tomáš Hyka tečí z výšky zařídil vítězný gól. „Koukali jsme na kostku, ale ze záběrů nebylo poznat, jestli šlo o vysokou hůl. Pokud videokouč nedal pokyn k přezkoumání, byl asi gól v pořádku. V každém případě to pro nás byla velká škoda,“ lituje sedmadvacetiletý obránce s reprezentačními zkušenostmi.

„Tady byli ode mě zvyklí, že jsem dával třeba deset gólů. Není to úplně lehké potvrdit. Ano, moje výkony asi nejsou úplně optimální. Musím se snažit nějak to zvednout.“

Zbývalo relativně dost času na vyrovnání, jenže Pardubice ukázaly, jaký mají obrovsky silný a vyrovnaný tým. „Těžko jsme se k nim dostávali. Vyhazovali nám puky. Když to zamknou, nemáte proti nim mnoho šancí,“ ospravedlňuje marnou snahu hráčů v modrých dresech, jimž nepomohla ani minutu a půl trvající power play.

Pavel Pýcha býval v Budějovicích kapitánem. Dopřál si dvouleté intermezzo v barvách Mladé Boleslavi a před aktuální sezonou se vrátil do mateřského klubu. Zatím na ledě nevyčnívá tolik, jak by se čekalo. „Tady byli ode mě zvyklí, že jsem dával třeba deset gólů. Není to úplně lehké potvrdit. Ano, moje výkony asi nejsou úplně optimální. Tak to někdy bývá ve sportu. Musím se snažit nějak to zvednout,“ praví s odhodláním.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz