Vejmelka má třetí nulu v řadě! Litvínov se zvedá, Vítkovice dál trpí

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

Úterní zápasy Tipsport extraligy mají dva hrdiny: brněnský Karel Vejmelka potřetí za sebou nedostal ani gól, mladý pardubický útočník Matěj Blümel potom nasázel hattrick. Jaké jsou tedy výsledky?

Blümel zase zářil, Pardubice ale prohrály

Dopoledne prodloužil s Pardubicemi smlouvu, večer dal hattrick Mladé Boleslavi. Matěj Blümel prožívá ohromující týdny.

Za posledních třináct extraligových utkání dal už deset branek. Mezitím – mimochodem – skóroval i v národním týmu.

I díky Blümelovi prožívají vydařené období také Pardubice. I když vydařené... To je slabé slovo. Dynamo útočilo na devátou výhru z posledních deseti utkání!

Bohužel pro Dynamo ale v 59. minutě poslal utkání do prodloužení Oscar Flynn. Stejný hráč potom rozhodl nájezdy (až v 10. sérii). Středočeši tak natáhli úchvatnou sérii s Pardubicemi, které porazili podesáté v řadě.

Richard Král (trenér Pardubic): „Utkání se mi hodnotí těžce, jelikož jsme víceméně celý zápas tahali za kratší konec. Po první třetině jsme vedli. Ve druhé jsme se dostávali pod velký tlak, soupeř nás přebrusloval. I přesto, že jsme ve třetí třetině vedli 4:2 a už to vypadalo, že bychom zápas mohli dovést do konce jsme pak dostali smolný gól na 4:4. Více než bod jsme si nezasloužili. Možná ani ten ne.“

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Nevstoupili jsme do zápasu dobře. V první třetině zasloužené vítězství Pardubic 2:0, můžeme být rádi, že to nebylo více. Od druhé třetiny jsme to byli my, začali jsme hrát svoji hru. Myslím si, že dvě třetiny jsme byli lepší, v prodloužení jsme byli lepší, takže dva body jsou zasloužené.“

HC DYNAMO PARDUBICE – BK MLADÁ BOLESLAV 4:5 po samostatných nájezdech (2:0, 1:2, 1:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Blümel (Mandát, Mikuš), 15. Blümel (Paulovič), 27. Poulíček (Paulovič), 41. Blümel (Paulovič, Nakládal) – 26. P. Kousal (Bičevskis), 32. Šťastný (Šidlík, Cienciala), 45. Šťastný (Ševc), 59. Flynn (Ševc, Šťastný), rozhodující nájezd Flynn.
Rozhodčí: Pražák, Úlehla – Špringl, Rampír.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 17:26.
HC Dynamo Pardubice: Kantor – J. Kolář, Nakládal, Mikuš, Hrádek, Ďaloga, Vála, Holland – Paulovič, Poulíček, Blümel – Mandát, R. Kousal, Camara – Kusý, O. Roman, Svačina – Machala, Rohlík, Matýs. Trenéři: Král, Havíř, Sýkora a Rolinek.
BK Mladá Boleslav: Růžička – Hrbas, Ševc, Moravec, Pláněk, Fillman, Šidlík – J. Strnad, Bičevskis, J. Stránský – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, Claireaux, Alderson – Flynn, Najman, P. Kousal – G. Szturc. Trenéři: Rulík a Patera.

Vejmelka znovu čaroval

Třetí čisté konto za sebou! 

To je něco!

Karel Vejmelka po slabém vstupu do sezony zažívá parádní období a řekl si o místo brněnské jedničky pro další týdny. 

Od Zlína nedostal ani gól a svou neprůstřelnost natáhl na 196 minut. Čelit přitom musel 38 zlínským střelám.

Logicky tím pomáhá i Kometě, která – taky logicky – slaví třetí výhru v řadě. Brno rozhodlo o výhře až ve třetí třetině: ve 44. minutě se prosadil Luboš Horký,  v 55. minutě potom Martin Zaťovič a o chvíli později ještě Peter Mueller.

Zatímco Kometa dál letí vzhůru, Berani se trápí. Prohráli popáté za posledních šest kol. V tabulce jsou předposlední.

Už ve čtvrtek oba týmy sehrají odvetu. Nastoupí v brance znovu Karel Vejmelka?

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Vyrovnaný zápas a výborní brankáři na obou stranách. Bohužel jsme nedokázali proměnit pár šancí a soupeř využil naše zaváhání. Sázka na power-play nevyšla. Musíme se připravit na odvetný zápas ve čtvrtek a doufejme, že tentokrát budeme úspěšnějším týmem my. V poslední době nás trápí koncovka, hra byla solidní, ale bohužel bez branky se nedá vyhrát."

Jan Zachrla (asistent trenéra Brna): „Jsme rádi za tři body. Hráli jsme účelný hokej, byli jsme produktivní, neinkasovali jsme ani jeden gól a zápas jsme zlomili na naši stranu. Neříkám, že jsme dominovali, ale v některých fázích zápasu jsme byli efektivnější a proto se nám podařilo ve Zlíně zvítězit."

PSG BERANI ZLÍN – HC KOMETA BRNO 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 44. L. Horký (Valský, Klepiš), 55. Zaťovič (P. Holík, Zámorský), 58. Mueller (Zaťovič, P. Holík).
Rozhodčí: Hradil, Kubičík – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 0:3.
Bez využití.
Střely na branku: 38:29.
PSG Berani Zlín: Kašík – Gazda, Řezníček, Ferenc, Žižka, Nosek, M. Novotný, Dluhoš – Dufek, Fryšara, Herman – Vopelka, Fořt, Kubiš – Šlahař, Honejsek, Okál – Karafiát, P. Sedláček, J. Ondráček.. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.
HC Kometa Brno: Vejmelka – F. Král, Zámorský, Bartejs, O. Němec, Gulaši, Mlčák, Freibergs – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Valský, Klepiš, L. Horký – Kusko, Brabenec, Vincour – Bondra, F. Dvořák, Šoustal. Trenéři: Zábranský, Horáček, Zachrla a Pokorný.

V Olomouci rozhodlo prodloužení

České Budějovice potřetí za sebou v základní hrací době remizovaly. Jenže zatímco v předešlých dvou duelech dokázaly bonusový bod vyválčit, v Olomouci se jim to nepodařilo. V prodloužení rozhodl Jiří Ondrušek. 

Už 21. bod v sezoně získal českobudějovický kapitán Pavel Pýcha, který v Tipsport extralize dál udivuje. Premiéru za Motor si odbyl francouzský útočník Gabin Ville, v sestavě se objevil i navrátilec z Mladé Boleslavi Conor Allen.

Víc než k jednomu bodu ale Motor nedotlačili.

Tak či tak, České Budějovice se zvedají. Potřetí za sebou bodovaly. Dál ale zůstávají jasně poslední.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Po těch dvou porážkách v nastaveném čase jsme konečně překlopili druhý bod na naší stranu. Začali jsme dobře, první třetina byla od nás výborná, ale dali jsme jen jeden gól a oni vyrovnali těsně před koncem. To samé se stalo i v druhé části. Ve třetí periodě se nám na hokejky lepila nervozita, avšak v prodloužení se nám výborná souhra. Soupeř nás nepřekvapil, věděli jsme, že výborně bruslí a bojují.“

Aleš Totter (asistent trenéra Českých Budějovic): „My jsme první půlku zápasu propadali. Pomohla nám přesilovka, od které jsme začali hrát více na kotouči a více jsme si věřili. Od půlky druhé třetiny jsme promíchali sestavu a ve třetí třetině jsme byli lepší. Dostali jsme možnost vyhrát zápas čtyřminutovou přesilovkou, kde jsme se ale i přes závary nedostali do finální fáze. V prodloužení byl na kotouči převážně soupeř. Je to škoda, možná jsme si zasloužili více, avšak jsme pokorní. Třetí zápas za sebou jsme bodovali, což je pro proces, kterým procházíme, dobré.“

HC OLOMOUC – MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 3:2 po prodloužení (1:1, 1:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Škůrek (V. Tomeček, J. Knotek), 24. Nahodil (Bambula), 63. Ondrušek (Kucsera) – 20. Forman (Z. Doležal, Pýcha), 39. M. Novák (Allen, Suchánek).
Rozhodčí: Kika, Šindel – Lederer, Rožánek.
Vyloučení: 3:1.
Bez využití.
Střely na branku: 34:25.
HC Olomouc: Konrád – Švrček, Dujsík, Valenta, Škůrek, Ondrušek, A. Rutar, Vyrůbalík – J. Káňa, J. Knotek, Bambula – Burian, Ostřížek, V. Tomeček – Olesz, Mácha, Kucsera – Kolouch, Nahodil, Gřeš. Trenéři: Moták a Tomajko.
Madeta Motor České Budějovice: Strmeň – Vydarený, Slováček, Pýcha, Plášil, Suchánek, Allen – Christov, Toman, Jonák – Forman, R. Přikryl, Z. Doležal – M. Novák, D. Voženílek, Ville – Michnáč, Prokeš, Karabáček. Trenéři: Prospal a Totter.

Litvínov se zvedá?

Před týdnem porazil Litvínov v prodloužení Karlovy Vary 3:2, a i tentokrát si s Energií dokázal porazit. Dokonce za tři body!

Verva tak ukončila hodně dlouhé období bez tříbodového vítězství. Čekala na něj devět zápasů!

Obecně neprožíval Litvínov ideální období, že by se teď ale začalo blýskat na lepší časy? Chemici uspěli potřetí za sebou. Při svém druhém startu za Litvínov skóroval Lukáš Žejdl. Dvěma góly se potom blýskl obránce David Štich.

Naopak Karlovy Vary jsou v útlumu. Prohrály potřetí za sebou, v posledních devíti utkáních padly hned šestkrát. Sedmý Liberec už má na ně ztrátu jediného bodu.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Do zápasu jsme vstoupili aktivně, ale pokazili jsme si to vlastní nedisciplinovaností. Nabídli jsme soupeři dvě přesilové hry, ve kterých je Litvínov velmi silný a nechali jsme je vrátit se do hry. Měli jsme velmi dobré pasáže ve druhé třetině, ve třetině poslední rozhodly naše chyby, kdy jsme soupeři góly darovali. Náš tlak v závěru už na body nestačil."

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „Pro nás to jsou velmi důležité tři body proti velmi dobrému soupeři. První třetina byla vyrovnaná, ve druhé třetině jsme začali ztrácet puky u modré čáry, ale podržel nás brankář Godla. Ve třetí třetině jsme chodili více před bránu, padly z toho góly. Nakonec jsme to ustáli až do konce a jsme za tři body velmi rádi." 

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC VERVA LITVÍNOV 4:6 (1:1, 1:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 1. O. Beránek (M. Rohan, D. Kaše), 29. Vondráček (D. Kaše, Redlich), 47. T. Mikúš (O. Beránek), 59. Flek – 10. F. Lukeš (V. Hübl, Balinskis), 25. Cibulskis (Helt, P. Svoboda), 42. Štich, 47. Štich (F. Lukeš, V. Hübl), 49. Žejdl (P. Zdráhal), 60. Pospíšil (V. Hübl).
Rozhodčí: Hodek, Hejduk – Hynek, Šimánek.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 43:35.
HC Energie Karlovy Vary: Novotný – M. Rohan, Šenkeřík, Graňák, Weinhold, Pulpán, Zábranský, D. Mikyska – Hladonik, D. Kaše, Flek – Lauko, T. Mikúš, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
HC VERVA Litvínov: Godla – Ščotka, Irving, D. Kolář, Balinskis, Demel, Štich, Cibulskis – Jarůšek, Žejdl, P. Zdráhal – F. Lukeš, V. Hübl, Pospíšil – P. Svoboda, M. Hanzl, Fronk – Zygmunt, Helt, Látal. Trenéři: Országh a Sýkora.

Vítkovická bída trvá

Ne, ani po změně trenéra zatím Vítkovice nenašly způsob, jak vítězit. Tentokrát nestačily doma na Liberec. Ostravané tedy prohráli počtvrté za sebou – dohromady navíc v těchto utkáních skórovali jen pětkrát.

Pod Milošem Holaněm tedy mají nelichotivou bilanci tří výher a hned osmi proher. 

Proti Liberci přitom Vítkovice začaly dobře, vedly po gólu Marka Kaluse. Ještě na začátku třetí třetiny bylo skóre nerozhodné.

Jenže pak Bílí Tygři dokonali obrat a nakonec vyhráli s jasným rozdílem.

Severočeši tedy vyhráli osmé utkání z posledních deseti kol, z toho počtvrté za sebou slaví venku. Ve vyrovnané extraligové tabulce jsou přesto stále až sedmí.

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Vstup do utkání jsme měli dobrý. Pomohli jsme si přesilovkou a šli jsme do vedení, bohužel jsme ho však neudrželi déle. Brzy jsme totiž dostali smolný gól. Dál jsme se ale drželi, kdy nás podržel gólman Dolejš, protože tam byly dva nebo tři nájezdy. Po gólu na 1:2 šlo mužstvo psychicky dolů, už jsme neměli sílu, abychom s výsledkem něco udělali. Je to další zápas, kdy dřeme a bojujeme, ale bez výsledkového efektu. Sráží nás produktivita, to je teď naše největší slabina.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Utkání se mi hodnotí dobře, protože jsme tady vyhráli, ale první třetina patřila domácím, kteří na nás vlétli. Postupem času jsme se zlepšovali a ve druhé třetině jsme nedali dvě, tři jasné šance. Vychytal nás domácí brankář, i když jsme zvolili docela dobrá zakončení. Utkání jsme mohli zlomit dřív, ale střelecky jsme se prosadili až ve třetí části. Hodně nám pomohla druhá branka.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 1:4 (1:1, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 11. M. Kalus (Mallet, J. Mikyska) – 14. J. Vlach (Průžek, T. Rachůnek), 44. Birner (Lenc, Knot), 49. T. Rachůnek (P. Jelínek, Průžek), 55. Lenc (A. Musil).
Rozhodčí: Jeřábek, Šír – Kis, Axman.
Vyloučení: 5:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 22:33.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Gewiese, R. Polák, Kovář, Štencel, Černý, Trška, Doudera – V. Polák, Hruška, Lakatoš – Krenželok, Dej, Schleiss – Mallet, Mikyska, Kalus – Lednický, Baláž, Ryšavý. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.
Bílí Tygři Liberec: Pavelka – Vitásek, Knot, Rosandić, Hanousek, Derner, Kolmann, Havlín – Birner, Musil, Lenc – Rachůnek, Jelínek, Průžek – Vlach, Hrabík, Pavlík – Špaček, Šír, Pekař. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Machovský vynuloval Hradec

Alexander Salák se poprvé posadil na střídačku Sparty. A z blízka tak sledoval, jak jeho nový parťák Matěj Machovský pochytal všech 26 hradeckých střel včetně trestného střílení.

Sparta i díky jeho čistému kontu napravila dojem z předchozích nepovedených duelů – připomínáme, že Pražané prohráli tři z posledních čtyř duelů. Teď ale přemohli Hradec Králové a snížili ztrátu na vedoucí Třinec na tři body.

Utkání rozhodla krátká pasáž: Sparta v rozmezí 16. až 18. minuty odskočila hostům na rozdíl dvou gólů. Trefili se Michal Řepík a mladíček Lukáš Rousek. Později navýšil náskok domácích ještě David Tomášek.

Hradci Králové tak po pěti kolech skončila série zápasů s alespoň jedním získaným bodem.

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): „Proti Hradci jsme hráli daleko zodpovědněji než v posledních dvou zápasech, které jsme ztratili. Potřebovali jsme hodně vyhrát, mužstvo si za šlo vítězstvím. V první třetině se nám podařilo odskočit do vedení, proměnili jsme přesilovku, ubránili oslabení, ale bohužel jsme jich také hráli poměrně dost. Měli jsme i dvě desítky, takže síly ke konci trochu ubývaly. Zodpovědnou hrou jsme ale zápas dohráli do vítězného konce, za tři body jsme velice rádi."

David Kočí (asistent trenéra Hradce Králové): „S naším výkonem jsme zklamaní. Dvě třetiny jsme se nehýbali, nešly nám nohy, nebyl tam důraz a nasazení. Proti týmu jako je Sparta, která hodně bruslí, se pak těžko hraje. Pomohlo by nám, kdybychom dali gól z trestného střílení, ale nemyslím si, že to byl zlomový moment zápasu. Klíčové bylo, že jsme nebyli připraveni na zápas a nehráli tak, jak chceme – důrazně a hodně bruslit. Třetí třetina už byla trošku lepší, ale první dvě byly absolutně bez pohybu."

HC SPARTA PRAHA – MOUNTFIELD HK 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Řepík (Polášek, Tomášek), 18. Rousek (Sukeľ, Vitouch), 50. Tomášek (Sukeľ, Rousek).
Rozhodčí: Lacina, Micka – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 7:6, navíc Jurčina a Němeček (oba Sparta) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 33:26.
HC Sparta Praha: Machovský – Piskáček, Košťálek, Polášek, Jurčina, Němeček, M. Jandus, Kalina – Sobotka, Horák, Řepík – Rousek, Sukeľ, Tomášek – Buchtele, Pech, Říčka – Šmerha, Vitouch, Dvořáček. Trenéři: Hořava a Jandač.
Mountfield HK: Š. Lukeš – Nedomlel, Blain, F. Pavlík, R. Pilař, Jank, Šalda, Čáp – Kevin Klíma, Koukal, Orsava – J. Sklenář, V. Růžička, Jergl – Perret, Cingel, Smoleňák – M. Zachar, Morong, Lev. Trenéři: Růžička starší, Kočí a Branda.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 27

16

3 5 3 100:68 59
2. HC Sparta Praha

29

17 1 3 8 107:65 56
3. BK Mladá Boleslav 28 14 5 3 6 98:66 56
4. HC Škoda Plzeň 28 14 3 5 6 96:68 53
5. Mountfield HK 28 14 2 2 10 81:68 48
6. HC Energie Karlovy Vary 27 12 5 2 8 79:85 48
7. Bílí Tygři Liberec 28 13 3 2 10 81:67 44
8. HC Dynamo Pardubice 28 10

4

3 11 76:84 41
9. HC Kometa Brno 27 10 3 2 12 73:76 38
10. HC VERVA Litvínov 27 5 7 3 12 60:77 32
11. HC Olomouc 28 8 2 4 14 55:86 32
12. HC VÍTKOVICE RIDERA 27 5 4 5 13 59:84 28
13. PSG Berani Zlín 28 7 2 2 17 58:90 27
14. Madeta Motor České Budějovice 28 2 3 6 17 69:108 18

Další program Tipsport extraligy

Čtvrtek 7. ledna – předehrávka 33. kola:
17:30 PSG Berani Zlín – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)

Pátek 8. ledna – 33. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Energie Karlovy Vary
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – BK Mladá Boleslav
18:00 Bílí Tygři Liberec – Madeta Motor České Budějovice
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Olomouc – HC Sparta Praha

Neděle 10. ledna – 34. kolo:
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Dynamo Pardubice
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA
16:00 HC Sparta Praha – Mountfield HK
16:00 BK Mladá Boleslav – HC Olomouc
17:00 HC Kometa Brno – HC Škoda Plzeň
17:00 Madeta Motor České Budějovice – PSG Berani Zlín
18:30 HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz