Velká pocta! Kapitánka ženské reprezentace bude vlajkonoškou

Foto: Instagram Český olympijský výbor

(PEKING, od našeho zpravodaje) Český ženský hokej v pátek zažije další velký milník. Kapitánka týmu Alena Mills totiž bude společně s krasobruslařem Michalem Březinou při zahajovacím ceremoniálu pekingské olympiády českou vlajkonoškou.

„Tak jako na předchozích hrách jsme chtěli, aby si svého vlajkonoše zvolili sami sportovci," popisuje šéf české olympijské výpravy Martin Doktor. „Takže jsme zjistili, kteří nominanti připadají v úvahu. A poté měli všichni sportovci možnost hlasovat."

Celkově se do ankety zapojilo zhruba 90 sportovců. „Vlajkonoši tedy mají docela silný mandát," usmívá se Doktor. „Myslím, že je to velice dobře vybraná dvojice, která nás bude důstojně reprezentovat."

Pátečního zahajovacího ceremoniálu se zúčastní okolo padesáti českých sportovců, které ještě doplní další členové výpravy.

„Tak jako na předchozích hrách jsme chtěli, aby si svého vlajkonoše zvolili sami sportovci."

České hokejistky jsou na olympiádě poprvé v historii, logicky tedy mají i poprvé svoji vlajkonošku. Z mužské reprezentace dělal vlajkonoše v éře samostatného Česka Jaromír Jágr.

„Já jsem z toho ještě v šoku, abych řekla pravdu," přiznává Mills. „Ještě se mi to nepodařilo vstřebat. Je to obrovská čest. Asi i proto jsem z toho pořád v šoku a zatím mi to nedochází. Mám z toho obrovskou radost, že takhle můžu reprezentovat Českou republiku."

„Ještě se mi to nepodařilo vstřebat. Je to obrovská čest."

Mills s Březinou navazují na opravdu zvučná jména. Českou výpravu na slavnostním ceremoniálu vedli kromě zmíněného Jágra třeba Aleš Valenta, Martina Sáblíková, Šárka Strachová a naposledy Eva Samková.

„Od patnácti let žiju v cizině. Česká vlajka je pro mě spojením s domovem," vypráví Mills. „Bude to pro nás s Michalem možnost reprezentovat celou Českou republiku: nejenom sportovce, ale i všechny ženy, muže, děti. Je to opravdu velká pocta."

„Od patnácti žiju v cizině. Česká vlajka je pro mě spojením s domovem."

Mills je kapitánkou národního týmu a v nedávném žebříčku TSN nejlepších hokejistech světa se umístila na 23. místě. 

Jednatřicetiletá útočnice zazářila nejen v olympijské kvalifikaci, kde vystřílela Češkám historický postup třemi góly ve třech zápasech, ale hodně vidět byla i na srpnovém mistrovství světa: tehdy v šesti duelech skórovala pětkrát.

Foto: olympijskytym.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz