Velká škoda! Junioři nedorazili Dány a znovu padli. V prodloužení brali jen bod

Foto: Minas Panagiotakis, Getty Images

29. prosince 2016, 21:33

Václav Jáchim

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Velká škoda! Čeští junioři rozjeli výborně důležitou bitvu s Dány, v první třetině měli převahu, leč vytěžili jen jeden gól. Po vyrovnání soupeře se během prostředního dějství trefil Hronek, už se zdálo, že dvacítka vydře potřebné vítězství. Nakonec má ale jen bod. Krag poslal zápas do prodloužení, v něm se hrálo jen 47 vteřin, pak rozhodl From. Dánové po skalpu Finů slaví další výhru, Češi brali zase jen bod - v tabulce jich mají celkem pět. Po volném pátku uzavře dvacítka základní skupinu poslední bitvou. Na Silvestra ji od 19 hodin našeho času čekají Švédové.

Do třetího utkání na mistrovství světa poslal trenér Petr poprvé brankáře Vladaře, ke změnám došlo i ve složení útočných formací. Tu první tvořili Kaše se Špačkem, Chlapíkova řada zůstala beze změn, vedle Nečase nastoupili na křídlech Musil a Stránský. V zasněženém Montrealu si našla cestu do hlediště podobně slabá návštěva jako při utkáních dvacítky s Finy a Švýcary, v úvodní části se hrál svižný hokej s jasnou převahou českého výběru.

Reprezentanti nastoupili s velkou chutí, protivník se v první třetině vzmohl jen na pět střel. Velkou šanci měl Andersson, jenž v sedmé minutě trefil horní tyčku. Jinak vládli Češi. Záhy po startu duelu to z dorážky zkoušel Suchý, pak minul Jašek. V osmé minutě zvedal ruce nad hlavu Nečas, hra pokračovala, ale při přerušení se rozhodčí k situaci vrátili a trefu útočníka Komety následně označili za střelce úvodního gólu. Na brankovišti nejprve zapracoval důrazný Musil, gólman Petersen puk nekontroloval, načež ho Martin Nečas pohotově dotlačil za čáru – 0:1.

Českých hokejistů byl plný led. Výborně bruslili, neustále se snažili o bleskový přechod středního pásma. Při zakončení dobře clonili gólmanovi. Někdy chyběly jen milimetry, například po střele Hronka. Ve 13. minutě si nezkrotil Kaše kotouč na útočné modré a Blichfeld jel sám na Vladaře, ovšem gólman farmy Bostonu parádně zachránil. Krenželok poté putoval na trestnou lavici za posunutí klece, jeho spoluhráči oslabení ukázkově odmakali. Škoda, že junioři nepřidali další trefu. Jaškovi se to povedlo, z brankoviště ovšem sklepl padající puk nohou, rozhodčí po konzultaci s kolegou u videa rozpažili. Těsně před první sirénou byl blízko radosti znovu Nečas, ovšem na zadní tyči nestihl včas přesně zamířit.

Po přestávce soupeř přidal. Dánové zvýraznili počet střel, častěji se hrnuli před Vladaře, který kryl pokus J. Rondbjerga, a pak v přesilovce také střelu Boysena. Když rozhodčí poslali za faul na dvě minuty Kurovského, dánský tým vyrovnal. V čase 28:41 se prosadil Joachim Blichfeld ránou z levého kruhu, Vladař měl zakrytý výhled a nestihl reagovat – 1:1. Češi naštěstí rychle zareagovali, po 108 vteřinách zase vedli. Filip Hronek se v útočném pásmu neukvapil, nabruslil si do palebné pozici a napnul síť – 1:2: Byla to důležitá akce, protože Dánové zabrali a místy byli v české obranné třetině hodně nebezpeční. Na brankáře Petersena, jehož mimochodem z kanadského Red Deeru dobře znají Musil se Špačkem, zkoušel vyzrát agilní Jašek, krátce před koncem prostředního dějství neprocpal puk do dánské klece Kaše.

Těsný výsledek naštěstí platil i po střele N. Andersena mimo bránu Vladaře, čeští junioři mohli sokovi odskočit při přesilovce, když na hanbě pykal Gatz. Jenže buldoci Šoustal s Reichlem nedokázali dorazit puk za Petersena. V 53. minutě pálil nebezpečně Musil, pozorný ovšem musel být na opačné straně i Vladař. Bohužel, v čase 53:24 si česká obrana špatně pohlídala útočníky, Blichfeld nahrál zcela volnému Nikolaji Kragovi a ten neměl problém zamířit do odkryté brány – 2:2. Vzápětí stejní útočníci vytvořili velký závar před českou klecí, Vladař naštěstí odolal.

Finiš třetí třetiny byl strhující, další branku už ale nenabídl. Po utkání se Švýcary hráli Češi i s Dány prodloužení. A znovu neuspěli. Po 47 vteřinách se prosadil šikovný Mathis From,který poslal Dány za další výhrou – 3:2 po prodloužení. Junioři tedy místo potřebné výhry brali jen bod. Před sebou mají poslední utkání v základní skupině: na Silvestra hrají od 19 hodin se Švédskem. 

Výsledek třetího utkání dvacítky na MS

DÁNSKO – ČESKO 3:2 po prodloužení (0:1, 1:1, 1:0 – 1:0) 

Branky a nahrávky: 29. Blichfeld (Boysen, O. Larsen), 54. Krag (Blichfeld), 61. From (Krag) – 8. Nečas (Musil), 31. Hronek (Suchý).
Rozhodčí: Linde (Švédsko), Sheva (USA) – Dahmen (Švédsko), Palej (Rusko).
Vyloučení: 4:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 22:34.
Diváci: 4 536.
Nejlepší hráči: Jonas Rondbjerg – Filip Hronek.
Dánsko: Petersen – Weichel, Gatz, Mieritz, O. Larsen, M. Rondbjerg, Koch, M. Jensen – True, From, R. Andersson – Krag, J. Rondbjerg, Blichfeld – Hoeg, Boysen, N. Andersen – D. Madsen, Ladehoff, Mathiasen-Weise. Trenér: Eller.
Česko: Vladař – Hronek, Hrdinka, Zbořil, Kalina, Krenželok, Vála – D. Kaše, Špaček, Kurovský – Koblížek, Chlapík, Jašek – Musil, Nečas, Stránský – Suchý, Šoustal, Reichel. Trenéři: Petr, Dopita a Svoboda.

Další program MS hráčů do 20 let v Kanadě

Pátek 30. prosince:
02:00 Kanada – Lotyšsko (Toronto)
23:00 Švýcarsko – Dánsko (Montreal) 

Sobota 31. prosince:
01:30 Slovensko – Lotyšsko (Toronto)
19:00 Česko – Švédsko (Montreal)
21:30 Kanada – USA (Toronto)
23:30 Finsko – Švýcarsko (Montreal)

Neděle 1. ledna:
02:00 Rusko – Slovensko (Toronto)

Pondělí 2. ledna:
17:00 1. zápas o udržení (Montreal)
19:00 1. čtvrtfinále (Toronto),
21:30 2. čtvrtfinále (Montreal),
23:30 3. čtvrtfinále (Toronto).

Úterý 3. ledna (Montreal):
02:00 4. čtvrtfinále (Montreal)
23:30 2. zápas o udržení 

Středa 4. ledna:
21:00 1. semifinále (Montreal)

Čtvrtek 5. ledna:
01:30 2. semifinále (Montreal)
19:00 případný 3. zápas o udržení (Montreal)
21:30 utkání o 3. místo (Montreal)

Pátek 6. ledna:
02:00 finále (Montreal)

Poznámka: začátky utkání jsou uvedeny v českých časech, v Montrealu a v Torontu je o šest hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz