Vrchol sezony pro ženskou patnáctku. V Ženevě chce zpět evropský primát!

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Nejmladší česká hokejová reprezentace patří do absolutní špičky starého kontinentu. Teď je ale na čase, aby to znovu potvrdila – a ještě „napravila“ výsledek z minulého roku. Ženský výběr do 15 let tradičně uzavře sezonu prestižním turnajem Geneve Futur Hockey Challenge, který je považován za neoficiální mistrovství Evropy. Třikrát v řadě slavily v Ženevě české naděje zlaté medaile, až loni je v prodloužení finálové bitvy porazily finské hokejistky. Cíl je jasný: Vrátit se zpátky na trůn!

Patnáctka má letos za sebou hodně zajímavých bitev proti atraktivním soupeřům. Ve své kategorii nenašla přemožitele, jednu jedinou porážku jí připravily ve Zlíně o tři roky starší Slovenky, i tak ale národní tým slavil na premiérovém ročníku Turnaje Visegrádské čtyřky zlato. V únoru si přivezl prvenství ze Švýcarska, v březnu nedal šanci seniorským výběrům Austrálie a Nového Zélandu.

Ale až teď přichází opravdové měřítko, jasně nejdůležitější akce ročníku. „Máme ve skupině Švédky, Rusky, Francouzky, se kterými normálně přes rok nehrajeme. Každý hraje úplně jiný styl hokeje než třeba Švýcarky, Němky,“ vzpomíná trenér Rudolf Valla na soupeře, které jeho tým letos jednoznačně zdolal. „Nebudou hrát žádného zanďoura, hrají dopředu, jsou nás schopní dostat pod tlak. A všichni výborně bruslí, o tom se ani nemusíme bavit,“ hlásí kouč.

„Holky se na turnaj těší celý rok. Taková konkurence nikde jinde v Evropě v této věkové kategorii není.“

Reprezentantky odstartují ženevskou „výzvu“ ve čtvrtek odpoledne proti švédskému Blekinge, v pátek je pak čeká rovnou dvojice soubojů. Jejich začátky navíc dělí jen čtyři a půl hodiny! Hraje se třikrát 15 minut, aspoň malá úleva oproti klasickým třetinám… „Fyzicky je to opravdu hodně náročné, na konci turnaje jsou všichni vyždímaní na maximum. Navíc se snažíme hrát aktivní hokej a bruslit, žádný zápas nevypustit. Jak začíná jít o všechno, síly rychle ubývají,“ uvědomuje si Valla, jehož svěřenkyně čeká ve skupině kromě Seveřanek také ruská Severjanka Čerepovec.

„Švédky výborně bruslí a hrají tvrdě, Rusky zase technický hokej. Loni jsme vystoupili z autobusu, hned jsme s nimi hráli a dostali deset. Ale pak jsme je měli v semifinále a vyhráli jsme. Měly takový styl, že sjížděly za beky na červenou čáru a obránci hledali najíždějící hráče. Těžko jsme se s tím ze začátku srovnávali,“ vzpomíná trenér nejmladšího výběru.

Pro celou řadu hokejistek jde nejen o vrchol sezony, ale také o vrchol celé reprezentační kategorie do 15 let. Pokud postoupí ze čtvrtfinále, čeká je šest zápasů ve čtyřech dnech, do kterých dají úplně všechno! „Holky se na turnaj těší celý rok, taková konkurence nikde jinde v Evropě v této věkové kategorii není. Čtyři roky po sobě jsme byli ve finále, třikrát jsme vyhráli, až loni jsme v prodloužení prohráli s Finkami.“

Hymlárová s Bucifalovou na seniorské MS? Mají obrovský potenciál!

Jakmile českým nadějím turnaj na samém západě Švýcarska vyvrcholí, o pár stovek kilometrů dál vypukne šampionát seniorské kategorie. A všichni budou bedlivě sledovat, jestli se dospělým Češkám povede urvat návrat mezi elitu. „Určitě bych jim to přál a myslím, že by to měly zvládnout. Kdybychom hráli áčkovou skupinu, zase by to pro český ženský hokej bylo úplně o něčem jiném. Sbírali bychom body do žebříčku, měli bychom lepší pozici na olympiádu, která je pro rozvoj našeho sportu nejdůležitější,“ dobře ví Valla. „Věřím, že holky postoupí. Navíc mají výborného trenéra,“ hlásí směrem k Jiřímu Vozákovi.

Z nominace na mistrovství ve francouzském Rouenu musí mít velkou radost i sám trenér nejmladších. Proč? Nechybí v ní totiž dvě hokejistky, které ještě loni válely za patnáctku – Veronika Bucifalová a Klára Hymlárová. „Celé tři roky, co u nás hrály, to byli v podstatě lídři týmu. A čím byly starší, tím byly lepší. Když končily, psal jsem trenérům do hodnocení, že ve své kategorii patří v Evropě k nejlepším. Třeba Bucifalová loni v Ženevě dvěma góly srovnala to finále na 3:3. Využívali jsme ji i v obraně, na přesilovky, protože má výbornou střelu,“ říká Rudolf Valla.

„Takže mě určitě potěšilo, že jedou na mistrovství. Na jednu stranu mě to překvapuje, ale na druhou ani ne, protože mají obrovský potenciál. I kdyby třeba nehrály, jenom seděly, tak jim to dá do budoucna strašně moc,“ doplňuje trenér ženského výběru do 15 let Rudolf Valla. Tak snad se povede českým hokejistkám na obou frontách!

Nominace českého týmu na turnaj GFHC (Ženeva)

Brankářky:

Karolína Juřicová (Havlíčkův Brod), Kristýna Bláhová (Jindřichův Hradec).

Obránkyně:

Vivien Šmajdová (Cheb), Magdalena Erbenová (Benátky nad Jizerou), Klára Jandušíková, Karolína Hrdinová (obě Cherokees Brno), Adéla Škrdlová (Třebíč), Daniela Pejšová (Most).

Útočnice:

Martina Exnerová (Kladno), Laura Lerchová (Třinec), Sabina Matoušková (Karlovy Vary), Veronika Lorencová (Klatovy), Natálie Mlýnková, Sára Čajanová (obě Zlín), Nikola Dýcková (Vlašim), Kristýna Kaltounková (Jihlava), Karolína Hornická (Liberec), Barbora Machalová (Žďár nad Sázavou).

Náhradnice:

Brankářka: Viktorie Švejdová (Liberec). Obránkyně: Anna Kotounová (Milevsko), Pavlína Vlková (Třebechovice pod Orebem).

Realizační tým:

Team manager: Martin Mašek
Hlavní trenér: Rudolf Valla
Asistent trenéra: Jana Krylová
Kustodi: Josef Polenský, Ivana Mertlíková
Lékař: MUDr. Andrea Jakešová

Program českého týmu v základní skupině

čtvrtek 9. dubna:

16:30 Blekinge (Švédsko) – Česká republika

pátek 10. dubna:

9:00 Česká republika – Francie
13:30 Česká republika – Severjanka Čerepovec (Rusko)

Do čtvrtfinále postupují všechny týmy, stejně jako semifinále se odehraje v sobotu. V neděli ráno jsou na programu zápasy poražených čtvrtfinalistů o umístění, v poledne pak souboj o třetí místo a finále.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz