Weiss si play off s devítkou užívá. Už jen pro fanoušky chceme vyhrát, hlásí

Matěj Weiss | Foto: Markéta Křížová

Od pátku se bude v soutěži devátých tříd bojovat o medaile, vypuknou totiž semifinálové série. Velkou touhu dosáhnout na nejvyšší stupínek mají i mladíci Třince, kteří se v play off mohou opřít také o příspěvek Matěje Weisse.

Opavský odchovanec na sebe upozornil především na Olympiádě dětí a mládeže, kde v dresu zlatého Moravskoslezského kraje vstřelil devět gólů v osmi zápasech. Většinu aktuální sezony už strávil v extraligovém dorostu, ale pro jeho vrchol se nevešel do sestavy a zamířil zpět do deváté třídy.

S tou ve čtvrtfinále postoupil přes Kometu Brno po dvou divokých zápasech. Ten první skončil remízou 6:6, odvetu už ale Oceláři zvládli a postup si zajistili vítězstvím 7:3. Matěj Weiss přispěl v sérii porcí čtyř branek a dvou asistencí.

V semifinále čeká třinecké hokejisty Mladá Boleslav, začínají v pátek na jejím ledě.

Matěji, jaká byla čtvrtfinálová série s Kometou?
Myslím, že v Brně jsme si to zbytečně zkomplikovali. Vedli jsme tam 5:2 a ještě jsme si v šatně říkali, abychom hlavně nedostali rychlé góly. Ve třetí třetině jsme dostali dva za minutu a skončilo to 6:6... Tak jsme do toho doma chtěli dát všechno a jsme rádi, že to dopadlo.

Když si přitom vezmu předchozí průběh sezony, doménou třinecké devítky byla defenziva. Nasbírala jedenáct čistých kont. Co se změnilo, že teď vaše zápasy končí takovými přestřelkami?
To nevím, ale v Třinci se podlě mě hraje takový defenzivní hokej v každé kategorii. Teď v play off, jak se hraje na skóre, jsme věděli, že potřebujeme vsítit nějaké branky. Povedlo se to a jsme v semifinále.

Jaký byl pro vás návrat do deváté třídy?
Já jsem do poslední minuty nevěděl, jestli budu hrát za dorost, nebo za devátou třídu, ale bylo mně to celkem jedno. Samozřejmě jsem chtěl hrát za dorost, protože jsem s ním byl celou sezonu a chtěl jsem mu pomoct. Když mi ale řekli, že jdu do deváté třídy, tak jsem věděl, že bych tam měl být tahoun. Jsem rád, že se mi to povedlo a mohl jsem pomoct nějakými body.

Sestava dorostu byla plná a byl byste na hraně, tak vás radši vrátili do devítky?
My jsme tam byli ještě s Honzou Hrčkem a Dominickem Byrtusem, ten tam zůstal. Řekl bych, že play off dorostu už je hodně o síle, a proto jsme my mladí ze sestavy vypadli.

Vzal jste to v pohodě?
Jo, já jsem byl rád, že jsem si mohl zahrát těch 23 zápasů v Extralize dorostu. Myslím, že mi to dalo hodně.

„Já jsem do poslední minuty nevěděl, jestli budu hrát za dorost, nebo za devátou třídu, ale bylo mně to celkem jedno.“

Teď cítíte, že se od vás hodně očekává?
Trošku byl na mě tlak, že bych měl deváté třídě pomoct. Já mám rád, když se na mě spoléhá. Jsme ale v týmu třeba s Dominikem Řípou a dalšími kluky, kteří hráli na Olympiádě dětí a mládeže, takže máme zkušenostmi s takovými velkými zápasy. Snažím se klukům pomáhat, radit, jak se to bude odehrávat, burcovat je a podobně.

A považujete se za střelce?
To nevím. Já rád i nahraju. Je mi jedno, kolik dám bodů, hlavně že postoupíme. Nejsem takový, že tam jdu, abych sbíral body, hlavně je vítězství. Až potom se můžu podívat na statistiky.

Foto: Markéta Křížová

Play off se hraje na dvojzápasy, kde rozhoduje součet skóre. Zdá se vám to lepší nebo horší než turnajový formát, když máte tu zkušenost z olympiády?
Mně by se nejvíc líbilo, kdyby se hrálo normálně na dva vítězné zápasy, a ne na skóre. Takhle se vám nepovede jeden zápas a potom už to těžko dotahujete.

Vlastně jste ale s dorostem stihl začátek play off, odehrál jste první dva zápasy osmifinále s Jihlavou. Co říkáte na to, že přes ten rozpačitý začátek to kluci dotáhli až do finále?
Myslím si, že Jihlava pro nás byla nejnepříjemnější soupeř. Přijde mi, že jsme líp připraveni na ty papírově silné soupeře. Držím klukům palce proti Plzni, aby to dotáhli. Já bych taky dostal medaili, když mám ty dva starty v play off (usmívá se).

„Dorost je ve finále a muži, junioři i my jsme v semifinále. Je to super!“

Všechno se nakoplo obratem ve třetím osmifinále. Sledoval jste ho?
Jasně. Už jsem ani nevěřil, když jsme třicet sekund před koncem prohrávali. Ale jak se kluci semkli, to bylo neskutečné.

Bylo lepší pozorovat takové drama z tribuny, nebo byste byl radši přímo u toho?
Samozřejmě mě mrzelo, že jsem tam nemohl být s klukama a pomoct jim. I kdybych měl hrát jenom jednu třetinu. Bylo by lepší, kdybych mohl do kabiny a oslavit to s nimi.

Musí se vám dobře koukat na to, jak se letos v Třinci vede všem kategoriím.
No, nevím, jestli se to vůbec někdy povedlo. Dorost je ve finále a muži, junioři i my jsme v semifinále. Je to super!

Foto: Markéta Křížová

S devítkou vás teď čeká semifinále proti Mladé Boleslavi. Víte o ní něco?
Já se musím přiznat, že tam neznám žádné hráče. Hrál jsem proti nim jenom jednou v dorostu. Nevím, co od toho očekávat. Myslím, že budou dobří bruslaři, tak se i jmenují (usmívá se). Ani jsme neměli ve skupině na Olympiádě dětí a mládeže jejich kraj.

Je to spíš o přípravě na vlastní výkon, že?
Jo, musíme hrát svoji hru jako doposud. Přijde mi, že se tady hecujeme ještě víc než v dorostu. Užívám si to. Na zápasech máme i kotel, rodiče nám fandí. Už jenom pro ně bychom to chtěli vyhrát.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz