Z Čech až ke spolupráci s USA Hockey. Vizionář Novotný testuje reprezentanty

Foto: Archiv Roberta Novotného

15. července 2022, 16:31

Dominik Dubovči

Americký sen? Spojení s tamní hokejovou federací tuhle definici určitě splňuje. Kdo by nechtěl prorazit do světa, potkávat známé osobnosti, cestovat po USA… Cíl Roberta Novotného byl ale od začátku trošku jiný. Roky pracoval na sobě i na vývoji ideálních nástrojů a modelů pro sportovně-specifické výkonnostní testování talentů. To nejlepší? Zvládá to na globální úrovni.

Pro Roberta Novotného a jeho firmu Athletix je to něco jako draft NHL pro talentovaného hokejistu. Oficiální partnerství s USA Hockey je zkrátka velká věc, která otevírá zajímavé možnosti.

„Vždycky jsme věděli, že chceme spolupracovat s federacemi  a místními kluby, protože pro rozvoj mládeže to dává největší smysl. Ale samotná spolupráce s USA Hockey vznikla trochu se štěstím,“ usmívá se zakladatel projektu.

„Samotná spolupráce s USA Hockey vznikla trochu se štěstím.“

A s nadšením vysvětluje, co se svým týmem vlastně dělá. „Komplexní a objektivní analýza výkonnosti, kterou se snažíme mít co nejvíce efektivní,“ říká.

Testuje tedy hokejisty po všech možných stránkách. „Viděli jsme mezeru v tom, jak to funguje ve světě. Všimli jsme si, že u mládeže a v profesionálních klubech se s tím může pracovat mnohem lépe. A to byla výzva.“ 

„Sice se testovalo v laboratořích, jenže to není specificky hokejové, jen obecné. A výsledku navíc porozumí jen určité procento vzdělaných lidí v oboru,“ všiml si Novotný a rozhodl se to změnit.

Foto: Archiv Roberta Novotného

„Jde o to, získat sportovně-specifická data a udělat z těch čísel informace. Zpracovat je tak, aby mohla pomáhat hráčům, trenérům, rodičům i skautům. Aby jim každý rozuměl – po prvním testování vidím, jak jsem na tom, kde jsou moje silné a slabé stránky. Podruhé vidím pokrok s odstupem času, jak jsem se posunul, co mi fungovalo. Takže skrz měření máte další nástroj ke zlepšení výkonů,“ myslí si rodák z Chrudimi.

„Jde o to, získat sportovně-specifická data a udělat z těch čísel informace.“

Sám vyrůstal u hokeje, měl jasno, že ve sportovním prostředí chce pracovat. Trénoval mládež v Dynamu Pardubice, na dálku se vzdělával v oboru i v zahraničí a věnoval se práci výkonnostního trenéra na ledě a mimo něj. A kromě Athletix se teď věnuje i skautingu.

Prošel si vším možným, aby poznal prostředí. Mezitím přemýšlel, jak ho obohatit. A svůj smysl našel – netradiční cestou chce pomáhat mladým hokejistům v rozvoji. Po celém světě, na všech úrovních.

„Snažíme se podpořit práci místních trenérů a klubů. Testování a analýza dat jsou pro trenéry nástrojem, aby viděli, jak na tom hráči jsou, kde na sobě musí pracovat, a jak se posouvají,“ věří Robert Novotný, mimochodem i velký kamarád Matěje Blümela, teď už hokejisty Dallas Stars.

Díky spolupráci s USA Hockey by se v Americe mohli i potkat, Novotný tam pracovně nějaký čas určitě stráví. Jméno projektu Athletix teď navíc ponese prestižní Turnaj pěti zemí U17, který se v srpnu bude hrát v Colorado Springs.

„Snažíme se podpořit práci místních trenérů a klubů.“

„To je pro nás skvělé, protože přímo na turnaji bude probíhat testování pro hráče z celého Rocky Mountain Districtu. Jsme schopní ukázat a představit, co nabízíme nejen Američanům, ale i účastnícím se federacím,“ vysvětluje Novotný. „Celkově jsme nadšení, USA Hockey perfektně pracuje s výchovou a potenciálem mladých hokejistů, což je přesně směr, kterým se chceme vydat,“ dodává.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený J e f f L o V e c c h i o (@jefflovecchio)

„Sběr a analýza dat se stává důležitou složkou rozvoje. Proto máme z nové spolupráce s Athletix velkou radost,“ řekl i Pat Kelleher, výkonný ředitel USA Hockey.

A kde zafungovalo štěstí, o kterém mluvil Novotný v úvodu? „Původně jsme si plácli s EliteProspects, takže všichni hráči teď mají možnost nahrát si výsledky Athletix na svoje profily – skauti, manažeři, univerzity je pak mají k dispozici. Díky tomu jsme byli součástí turnaje EliteProspects Invitational. A právě v Colorado Springs jsme se potkali s lídry USA Hockey a zjistili jsme, že náš projekt se jim moc líbí. Především díky zaměření na hokej, mobilitě a schopnosti dostat testování mezi kluby, nejen k národním týmům.“

„Cílem je, abychom byli dostupní všem klubům a hráčům na světě bez ohledu na úroveň nebo lokalitu.“

„Cílem je, abychom byli dostupní všem klubům a hráčům na světě bez ohledu na úroveň nebo lokalitu. Testovat začínáme už od dvanácti let. A povědomí o našem nástroji je globální, takže to může být zajímavé i pro české kluky.“

Foto: Archiv Roberta Novotného

Co všechno lze ale v hokeji testovat? Do jaké míry vám můžou pomoci čísla?

„Část na ledě je zaměřená hlavně na bruslení, techniky bruslení a objektivní hodnocení bruslařských dovedností s pukem i bez puku. Off-ice část je velmi komplexní. Soustředí se na všechno od tělesné stavby, pasivní regenerace, kognitivních schopností až opravdu po výkonnostní složky, jako jsou rychlost nebo výbušnost horní a spodní části těla.“

Dokáže si podobnou spolupráci jako s USA Hockey představit i v Česku? „Určitě, pomoci by mohl monitoring nejen na klubové úrovni, ale třeba i jako pomocné vodítko pro výběry do reprezentací.“ 

„Část na ledě je zaměřená hlavně na bruslení, techniky bruslení a objektivní hodnocení bruslařských dovedností s pukem i bez puku.“

Novotný ale nadšení krotí, dál zůstává nohama na zemi. „Přicházíme s něčím inovativním, víme, že rozsáhlou sít nevybudujeme hned. Proto se snažíme jít klubům i hráčům co nejvíce naproti a být jejich partnerem ve všech ohledech.“

„Kluky u mládeže otestujeme bez předchozí platby, abychom to všem nejdřív představili. Když potom chtějí, tak si odemykají jednotlivé výsledky v naší aplikaci. Přestože tím vlastně riskujeme svoje náklady, tak to takhle u mládeže chceme dělat. Větší smysl to dává i pro hráče a rodiče samotné, protože se pustí do něčeho, čemu věří.“

Význam vidí Novotný také v mobilitě a sportovní specifičnosti. „S týmem jezdíme přímo do klubů a všechno testování se odehrává u nich. Veškerá analýza výkonnosti je pak zaměřená a vytvořená speciálně pro hokej.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ATHLETIX ? (@athletix_testing)

„Samostatnou kapitolou je pak vizualizace výsledků. Hodnoty hráče analyzujeme do skóre na stupnici od 0 do 100. Takže rychlost může být 79, výbušnost spodní části těla 83, kognitivní schopnosti například 45. Rozhodli jsme se pro to, aby nešlo jen o přehled vědeckých čísel, ale aby to byly plně srozumitelné informace pro každého.“

Takže zlaté české ručičky? „Vím, že Zdeno Chára a jeho partneři poměrně úspěšně rozvinuli firmu Rezztek v USA, která vyrábí samolepky místo pásek na čepele. Ještě mě napadá Sense Arena, kterou teď v tréninku používá i hodně hráčů NHL,“ zmiňuje Novotný podobné projekty s kořeny ve střední Evropě, které si získaly celosvětové povědomí.

„Hodnoty hráče analyzujeme do skóre na stupnici od 0 do 100.“

„Velmi pozitivně překvapení jsme z přístupu a úspěšnosti projektu v německy mluvících zemích,“ říká Novotný, kterému v týmu pomáhají desítky lidí napříč Amerikou a Evropou, mezi nimi i bývalí hráči NHL Rob Schremp a Jeff LoVecchio.

Tím ale jeho kontakty s NHL nekončí, na galavečeru USA Hockey třeba prohodil pár slov s Billem Dalym, zástupcem komisaře Bettmana.

„Do budoucna bychom si přáli, aby byl náš projekt dostupný hráčům po celém světě bez ohledu na úroveň a rozšířil se brzy do dalších sportovních odvětví. Osobní snem je pak možná křeslo generálního manažera v NHL, kdo ví...“ nepřestává Novotný hledat další výzvy.

Foto: Archiv Roberta Novotného

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz