• Czech Hockey Games – 2013
  • 29.8.2013 17:00
  • 1. kolo

Pardubická premiéra se nepovedla. Reprezentanti začali porážkou, proti Finům se prosadil jen Irgl

29. srpna 2013, 19:12

Václav Jáchim

Reprezentační sezona začíná letos nezvykle brzy, vzhledem k olympijským hrám startuje ročník už v závěru srpna, kdy ještě nezahájily žádná klubová soutěž. Dalo se očekávat, že se tato skutečnost promítne do úvodu utkání, ovšem hokejisté začali aktivně. Domácí nehnala na zteč zrovna zaplněná ČEZ Arena, nicméně reprezentanti se snažili a na protivníka vyrukovali sympatickým způsobem.

Už ve druhé minutě měl zajímavou možnost Vrána, vzápětí hrozil před Salákem agilní Ramstedt. Chvilku sám zůstal u finské klece Novotný, ovšem skóre se dlouho neměnilo. A to ani po dvou českých přesilovkách. Finové hráli ve čtyřech nejprve vinou špatného střídání, pak fauloval Osala. Jedinou výraznější možnost si vypracoval Irgl, jeho střela se však mezi tři tyče nevešla.

V 17. minutě dostal naopak první početní výhodu soupeř - a trestal. Nedovolený zákrok Barinky potrestal v čase 17:09 Jori Lehterä - 0:1. Útočník ruského Novosibirsku neměl potíže zamést puk do brány poté, co Salák pořádně neviděl a střelu obránce Lepistö jen vyrazil před sebe. Češi se pak pokoušeli odpovědět, do první sirény se jim to ovšem nepovedlo.

Jejich akce postrádaly důraz: co prošlo na finskou klec, to pokryl výborný Atte Engren. Při vyloučení Jormakky se do palebné pozice hrnul Petružálek, ovšem udeřilo na druhé straně. Pekka Jormakka se vrátil z trestné lavice a v čase 25:51 už hosté vedli o dva góly - finský útočník si nacouval před Saláka a šikovně tečoval kotouč za jeho záda. Pak ukázal krásnou dlouhou nahrávku na Petružálka obránce Novák, jenže souhra někdejších parťáků z Dynama Moskva k úspěchu nevedla.

Zatímco český národní tým byl v koncovce  bezradný, soupeře zdobila efektivita. Jori Lehterä přečetl rozehrávku Krajíčka, nabruslil do útočného pásma a na jím vypálený puk nedokázal Salák reagovat - 0:3. Podobný vývoj si Češi nepředstavovali, publikum dostal do varu alespoň Lukáš Krajíček, který svedl bitku s Oskarem Osalou. Oba kohouti obdrželi trest do konce utkání, v české sestavě se následně objevil zlínský Petr Zámorský.

Nedá se říci,že ba se domácí nesnažili, ovšem něco tomu chybělo. Z útočného výpadu minul Vrána, během přesilovky (vyloučen Koskiranta) zakončoval nahrávku Červenky najetý obránce Barinka. Leč všechno marné! Saláka naopak málem překonal Salminen, šikula ruského Nižného Novgorodu se proháčkoval přes beky a trefil tyč.

Marné dobývání Engrenova království probíhalo i v posledním dějství. Českému výběru nepomohla další přesilovka po faulu Kousy, Červenka následně mířil do kmenového brankáře pražského Lva. Protivník vyčkával, nikam se nehrnul, soustředil se na bránění české aktivity. Jenže domácí hokejisty zradila koncovka, dokázali se prosadit pouze jednou. Podobná bolest je přitom zlobila i v minulé sezoně - včetně mistrovství světa.

Kouzlo čaroděje Engrena odčaroval až v čase 52:39 Zbyněk Irgl, který při hře ve čtyřech převzal nahrávku od Červenky, nabruslil si před bránu a parádně skóroval - 1:3. Domácí se pak nadechli k finiši, kotel fanoušků je hnal na zteč. Trenér Hadamczik odvolal Saláka a Češi hráli power play. Bekhend Červenky skončil na boční síti, na Engrena létala jedna rána za druhou. Tlak byl enormní - ale bohužel bez efektu. Hosté si tedy nakonec náskok pohlídali, národní tým začal v Pardubicích porážkou. Další zápas Czech Hockey Games čeká na národní mužstvo v sobotu 31. srpna, od 17 hodin nastoupí v ČEZ Areně proti mistrům světa ze Švédska.

Výsledek prvního utkání reprezentace na Českých hokejových hrách:

ČESKÁ REPUBLIKA - FINSKO 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 53. Irgl (Červenka, Zámorský) - 18. Lehterä (Lepistö), 26. Jormakka (Ramstedt, Kousa), 30. Lehterä.
Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) - Blümel, Lhotský.
Vyloučení: 3:7, navíc Krajíček - Osala oba do konce utkání.
Využití: 0:1.
Diváci: 4360.
Sestavy:
Česká republika: Salák - Krajíček (35. Zámorský), Barinka, Němec, Čáslava, Nakládal, F. Novák - Irgl, Jan Kovář, Červenka - Petružálek, Vrána, Rolinek - Kašpar, Novotný, Hubáček - I. Rachůnek, Koukal, Vondrka - od 44. navíc Holík. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Finsko: Engren - Hietanen, Lepistö, Kousa, Mäntylä, Lajunen, Korpikari, Ohtamaa, Marttinen - Salminen, Lehterä, Osala - Savinainen, Koskiranta, Komarov - Jormakka, Ramstedt, Koivisto - Pakarinen, Wirtanen, Sallinen - od 39. navíc Mankinen. Trenér: Erkka Westerlund.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz