• Extraliga - Playoff
  • 10.3.2003 17:00
  • Čtvrtfinále 4. kolo
  • stav série 0:4

Sparta počtvrté porazila Jihočechy, stínem zranění Havelky

10. března 2003, 19:59

ČTK
Domácí opět zkusili prohodit pořadí svých útoků, aby se jim lépe podařilo eliminovat sílu soupeře. Do první šance zápasu se dostal českobudějovický Michálek, jenž projel sám až před Břízu, přesně zakončit však nedokázal. Také dnešní duel byl v úvodu nečekaně přerušen. Tentokrát to však nebylo kvůli prasklému plexisklu, ale vinou zranění. Štraub narazil na mantinel Havelku a bezvládné tělo sparťanského útočníka museli lékaři odvést z ledu na nosítkách. Podle prvních zpráv by měl mít otřes mozku.

Pro oba hráče tak zápas skončil, neboť Štraub byl za svůj spíše nešťastný zákrok vyloučen na pět minut a do konce utkání. Nabídnutou výhodu však hosté prohospodařili, trenér Hadamczik navíc musel změnit složení dvou útoků a do hry nově nasadil Zelenku. Oba celky hrály zcela otevřenou partii, výbornými zákroky se prezentovali oba brankáři.

Velkou šanci zajistit Jihočechům poprvé v sérii vedení měl těsně před polovinou zápasu Procházka, ale Břízu ani s pomocí dorážek nepřekonal. To již hosté hráli bez zraněného beka Richtera, jenž odešel do kabin po Babkově ataku se zkrvaveným obličejem. Na jeho místo naskočil Hanzlík, ale na hře se to neprojevilo.

Definitivní k.o. zasadila Sparta domácím v druhé polovině druhé části. Za Hudáčka nejprve doklepl puk pohotově Paroulek. Pak putovali na trestnou lavici Rob se Suchánkem a hosté nabídnutou dvojnásobnou výhodu přesně v době jejího konce využili. Smolnou Hudáčkovu pětiminutovku ukončil Tomík a českobudějovická jednička se raději nechala vystřídat. Jeho náhradník Kučera také neměl šťastný vstup do utkání. Hned první Ujčíkova střela totiž skončila za jeho zády.

Závěrečná dvacetiminutovka se tak dohrávala pouze z povinnosti. Budějovičtí se snažili alespoň nezakončit sezonu s nulovou bilancí na straně vstřelených branek. Výborně chytající Bříza však o svou druhou nulu v play off nepřišel. Jihočeši tak Spartě nedali více než jednu branku v sedmém zápase v řadě. Navíc Broš projel pět minut před koncem sám celé hřiště, bez problémů překonal Kučeru a dal pátý gól.

Stínem utkání bylo zranění Petra Havelky, který byl v šesté minutě po Štraubově faulu odvezen z ledu na nosítkách a musel putovat do nemocnice. "Podle prvním zpráv by měl mít otřes mozku. Páteř naštěstí podle rentgenu poškozena není," uvedl sportovní manažer Sparty Miroslav Kuneš. Havelka by měl zůstat do úterý na pozorování v českobudějovické nemocnici, poté se rozhodne o jeho další léčbě.

Havelka však nebyl jediný zraněný hráč hostí. Kvůli tržné ráně v obličeji nedohrál ani Martin Richter, další obránci František Ptáček a Jan Srdínko přišli o zuby. Pavel Šrek vynechal závěr po 'sekeře' Štěpána Hřebejka a je u něj podezření na pochroumané zápěstí.

"Problémem teď pro ně bude i stravování," podotkl na adresu Richtera, Ptáčka a Šreka trenér Kamil Konečný. "Přitom až na Ptáčka, jenž byl zasažen kotoučem, se jedná o zranění způsobená hokejkami," dodal Konečný.

Ve čtvrtém zápase tak došlo na slova kouče Českých Budějovic Jaroslava Pouzara, který po druhém pražské zápasu sliboval sparťanům, že z jihu Čech neodjedou zdraví. "Mrzí mě, že si neodpustili některé fauly. Od některých hráčů bych to opravdu nečekal. Myslím si ale, že je k tomu navedl a vyhecoval. Více se k tomu nebudu vyjadřovat," podotkl útočník Sparty Roman Šimíček.

I přes tyto problémy byli hostující hráči spokojeni, že si s nejmenším počtem zápasů zajistili postup do semifinále. Hrdinou celé série byl Petr Bříza, jenž dvakrát pustil za svá záda jen jednu střelu a zbývající duely byl bezchybný. "Tahle nula byla strašně důležitá nejen pro mě, ale i pro celé mužstvo. I za stavu 4:0 jsme hráli pořád naplno," radoval se Bříza, podle nějž se na výkonu Sparty v první třetině podepsalo Havelkovo zranění. "Všichni jsme na něj mysleli," přiznal Bříza.

Druhým hrdinou série byl Roman Šimíček, který si dnes připsal tři asistence a celkově tak má na svém kontě osm kanadských bodů. "Začátek byl těžký, ale nakonec jsme zápas v pohodě zvládli. Nejen dnešní zápas, ale i celá série byla hodně o střeleckém štěstí a musím přiznat, že co jsme vystřelili, to tam padlo," pousmál se Šimíček, jenž se často zapojoval i do obrany. "Na to jsem byl zvyklý i ve Finsku. Tam se vrací první hráč, který je po ruce," dodal Šimíček.

V kabině Budějovic bylo patrné zklamání, že neuhráli alespoň jedno vítězství. "Sparta hrála výborně, ale bylo to dáno také tím, že v každém zápase vedla," pravil lakonicky Martin Štrba, jeden ze dvou jihočeských hráčů, kteří ve čtvrtfinále našli recept na Břízu.

Podle nejzkušenějšího hráče domácích Rudolfa Suchánka chybělo jeho týmu štěstí. "Pro celou sérii byly klíčové již zápasy v Praze. Navíc bez gólu se vyhrát nedá," přiznal kriticky jedenačtyřicetiletý bek, jenž poukázal také na větší zkušenost hráčů soupeře. "Sezona pro nás ale byla přesto úspěšná. Ze třináctého místa jsme se vyhrabali až do play off," dodal Suchánek.

Důležitým momentem zápasu bylo vyloučení Josefa Štrauba, podle nějž se ale nejednalo o žádný tvrdý faul. "V ten moment jen nějak nevnímal, že by k něčemu došlo. Byl jsme přesvědčen, že to faul nebyl. V televizi jsme poté viděl, že Havelka byl asi metr od mantinelu a já měl ruce dole. Problém asi byl, že Havelka byl unaven ze střídání a špatně upadl na hrazení," popsal střet s útočníkem soupeře Štraub.

Ohlasy trenérů po utkání:

Jaroslav Pouzar (České Budějovice): "Mužstvo udělalo maximum, proto aby uspělo. Celou sezonu jsme byli pod tlakem, abychom postoupili do play off, kde jsme narazili na Spartu. Ta má silnější kádr i mnohem vyšší rozpočet a může si dovolit, co my ne. Dva domácí zápasy jsme ji ale tlačili a musím smeknout před výkonem Břízy, který nás vychytal. Nebýt jeho, Sparta by tady dvakrát nevyhrála. Velkou výhodu Sparty byli také zkušení útočníci, kteří dokáží ustát souboje a prosadit se. To se nám nedařilo."

Kamil Konečný (Sparta Praha): "Mně se utkání hodnotí dobře, protože jsme chtěli dnes sérii ukončit, prodloužit si přestávku před semifinálem a to se nám podařilo. Sice jsme zahráli špatně pětiminutovou přesilovku v úvodu zápasu, což nás poté poznamenalo celou první třetinu, ale od druhé části jsme již byli lepším celkem. Jen nás mrzí pět zraněných hráčů."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz