• ČP Cup - 2003
  • 7.9.2003 17:00
  • 1. kolo
1 : 2
konec po s.n. 0:0, 1:0, 0:0 - 0:0 - 0:0

Mrzuté pardubické loučení: Nájezd Jönssona poslal českou reprezentaci na poslední příčku

7. září 2003, 17:26

Václav Jáchim

Do naší branky se postavil Adam Svoboda, jemuž se na Švédy v minulé sezoně velmi dařilo. Jenže zápas pořádně ani nezačal a pardubický gólman už lovil puk ze sítě. Ve druhé minutě totiž projel do pásma Rudslätt, puku se zmocnil nováček Oduya a z levé strany přes clonícího spoluhráče skóroval. Soupeř se dostal do výhody, hodně se tlačil do našeho pásma. Hra se většinou odbývala před Svobodou, přetížená obrana neustále čelila švédským atakům.

 

Povadlý prapor české aktivity se snažili zvedat pardubičtí mladíci Kolář, Koukal, Průcha, ovšem hrozili víc hráči Tre kronor. V šesté minutě se až do našeho brankoviště probili T. Johansson a Söderström. Tři minutky nato sklouzl z hokejky puk Joelu Lundqvistovi, před nímž byla odkrytá klec. Z našich akcí stojí za zmínku pokus Petra Sýkory, jenž těsně minul, ale hlavně přesilovka pět na tři, která trvala 67 vteřin.

 

Na hanbu putovali nejprve Anger a poté také zadák L. Jonsson. Početní výhody přišla ve chvíli, kdy čeští hokejisté zvyšovali aktivitu. Jenže přesilovku sehráli špatně. Když už se dostali do švédské třetiny, brzy přišli o kotouč. Jediným výsledkem převahy dvou hráčů v poli byla tvrdá střela Tesaříka, kterou ovšem Henrik Lundqvist hokejkou vyrazil.

 

V prvním dějství měli naši reprezentanti střeleckou převahu, po přestávce se také vyrovnal optický poměr sil na hrací ploše. Švédové se už tolik netlačili do protiútoku, mnohdy spíš vyčkávali, naopak čeští reprezentanti našli víc energie, což bylo znát v osobních soubojích. Dařilo se především pardubickému útoku nadějí, které si neustále vytvářely brankové příležitosti. Ať už Petr Koukal, nebo Petr Průcha, jenž dokázal ve 32. minutě vyrovnat. U zadního mantinelu se zmocnil kotouče, prodral se podél pravé tyčky před gólmana Lundqvista a zavěsil.

 

Také Tre kronor měly několik slibných možností. Ovšem při akci Solinga zachoval Adam Svoboda klid. Později skvěle kryl dvě střely Nordgrena, ve 38. minutě se před ním sám zjevil Söderström, jenž ovšem vhodný okamžik prováhal a zadovkou našel pouze hokejky našich zadáků. V závěru prostřední části hry ještě dvakrát zahrozil Michal Sýkora a hezký průnik od odkrytého valu Seveřanů ukázal jeho bratr Petr.

 

Hokej dostal postupem času šťávu. Ve 44. minutě znovu skvěle zasáhl Svoboda proti Solingovi, pak se hezkou tečí uvedl Kolář. Zejména útok reprezentačních nováčků se neustále vrhal do ofenzivy. Hrál aktivně, nutil Švédy k chybám. Trenér Lener stáhl sestavu na tři útočné formace - do hry přestali chodit Marek, Moravec a Procházka, přičemž Patera se přesunul k Balaštíkovi s Beránkem. Na střídačce zůstal také obránce Čech.

 

V 52. minutě si najel do palebné pozice Michal Sýkora, ovšem na Lundqvista nevyzrál. Šikovnou tečí zkoušel naopak vyzrát na Svobodu obránce Ackerström, ovšem pilíř českého týmu stihl včas srazit betony. Při vyloučení J. Lundqvista hráli naši reprezentanti přesilovku, velké nebezpečí ale hrozilo na opačné straně. Do přečíslení se při hře ve čtyřech dostala dvojice zkušených harcovníků J. Jönsson - Nordström, jehož pokus Svoboda bezvadně zlikvidoval.

 

Ani jedna strana gólu nedocílila, duel tedy musel do prodloužení. Nastavenou pětiminutovku začala česká strana odvážně - se třemi útočníky a pouze jedním bekem. Rozhodnout mohli ale Švédové, střela zadáky Oduyi po rychlém výpadu do našeho pásma skončila na tyčce Svobodovy klece. Červené světlo nesvítilo ani po střele Koláře.

 

Před nájezdy sáhla česká střídačka k výměně gólmanů, za Svobodu přijel do branky Roman Málek. Rozjel se proti němu zkušený kapitán Jörgen Jönson a po ledě Málka překonal. Jelikož vzápětí Tomáš Blažek neuspěl, vyhráli zápas Švédové 2:1 po nájezdech. Český tým tedy získal pouze jediný bod, což v konečném součtu znamená, že naše reprezentace obsadila na Česká pojišťovna Cupu poslední příčku.

Výsledek - Česká pojišťovna Cup:

Česká republika - Švédsko 1:2 po sam. n. (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 32. Průcha (Kolář, Koukal) - 2. Anger (Oduya, Rudslätt), rozhodující sam. nájezd Jönsson.
Rozhodčí: Rönn (Fin.) - Barvíř, Blümel (oba ČR). Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 4760.

Sestavy:
Česká republika: A. Svoboda (65. Málek) - M. Sýkora, Benýšek, J. Novák, Hejda, Tesařík, Kántor, M. Čech - P. Sýkora, T. Blažek, Lubina - Beránek, Marek, Balaštík - Moravec, Patera, Martin Procházka - Koukal, Kolář, Průcha. Trenéři: Slavomír Lener, Vladimír Růžička, Antonín Stavjaňa.
Švédsko: H. Lundqvist - Ackeström, Frögren, Oduya, T. Johansson, L. Jonsson, Svensson, Styf - Soling, J. Jönsson, Nordström - Anger, Davidsson, Rudslätt - Kahnberg, Bäcker, Salomonsson - Nordgren, J. Lundqvist, Söderström. Trenér: Hardy Nilsson.

Statistiky, průběh utkání a další zajímavosti ve formátu PDF od společnosti MDSoft.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz