• Baltika Cup 2003
  • 18.12.2003 15:00
  • 1. kolo
2 : 3
konec po s.n. 0:0, 2:0, 0:0 - 0:0 - 0:0

Na začátek Baltika Cupu český tým smolně prohrál se Švédy

18. prosince 2003, 15:10

Tomáš Pokorný
Čeští hokejisté začali stejně jako v úterý proti Kanadě náporem. Aktivním napadáním si vypracovali převahu a několik dobrých střeleckých příležitostí, jenže v zakončení byli znovu neúspěšní. Největší šanci úvodní třetiny promarnil hned v první minutě Michal Sup, jenž po rychlé kombinaci s Tomášem Divíškem trefil ve výhodné pozici před brankou pouze Stefana Liva. Hodně pak o sobě dávali na ledě vědět pardubičtí mladíci Kolář, Koukal, Průcha, i oni však vyšli gólově naprázdno. Postupem času začal mít více práce český brankář Adam Svoboda. Velkou šanci Larse Jonssona v 16. minutě ještě zneškodnil, po následném prohraném vhazování v našem obranném pásmu však na ránu obránce Thomase Rhodina od modré čáry už nedosáhl. Srovnat mohl chvíli před přestávkou ve druhé přesilové hře českého týmu Petr Koukal, ale na Liva znovu nevyzrál.

Dravost pardubických „miminek“ přinesla úspěch teprve v prostředním dějství. Poté, co na obou stranách zazvonily levé tyče branek, využil zaváhání švédské obrany Jan Kolář, který před Livem jemně usměrnil ránu Petra Průchy z pravé strany a vyrovnal na 1:1. Při dalším střídání si formace vedená Petrem Koukalem vynutila faul Jonase Frögrena a přesilovou hru zužitkoval střelou po ledě od modré čáry obránce Jan Novák. Čeští hráči pak mohli svůj jednobrankový náskok navýšit dokonce v dvojnásobné početní výhodě, ale 47 sekund trvající přesilovku pět na tři pokazili. V závěru druhé dvacetiminutovky se přiblížil vyrovnání Jonathan Hedström, ale stejně jako v úvodu této třetiny trefil pouze tyčku Svobodovy brány.

Pardubického gólmana překonal podruhé v zápase až ve 43. minutě v přesilové hře Robert Carlsson. Puk sice do branky dopravil evidentně rukou, jenže hlavní rozhodčí Buljanov z Ruska gól navzdory protestům Adama Svobody uznal. Vzápětí prošel skrze českou obranu Stefan Petterson, Svoboda jeho šanci se štěstím zlikvidoval. Seveřané měli v závěru základní hrací doby více příležitostí utkání rozhodnout, v největší šanci se ale v poslední minutě zjevil Petr Průcha, který najížděl sám na švédského brankáře Liva. Zadák Per Hallberg jej zastavil jen za cenu nedovoleného zákroku, který sudí Buljanov potrestal pouze dvouminutovým trestem, zatímco se Průcha dožadoval trestného střílení.

Osmou přesilovku v zápase, která se protáhla do prodloužení, čeští hokejisté ke vstřelení rozhodujícího gólu nevyužili a pak si hodně oddechli, když autor úvodní branky Thomas Rhodin necelé dvě minuty před koncem nastaveného času v ideální pozici přestřelil břevno odkryté české klece. Deset sekund před závěrečnou sirénou udržel Svoboda puk před brankovou čarou po průniku Thomase Johanssona.

Stejně jako v obou letošních vzájemných zápasech v Pardubicích a v Nyköpingu musel i souboj v Moskvě rozhodnout až penaltový rozstřel. O vítězství Tre kronor v něm rozhodl Niklas Nordgren, jenž ve třetí sérii uspěl blafákem do bekhendu, zatímco po něm najíždějící Jan Marek stejně jako před ním Divíšek a Sup neuspěl.

Výsledek:

Česká republika - Švédsko 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 2:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky:
26. Kolář (Průcha), 28. J. Novák (Hejda) - 16. Rhodin (Franzén), 43. Carlsson (Persson), rozhodující nájezd Nordgren.
Rozhodčí: Buljanov - Prochorov, Buturlin (všichni Rus.). Vyloučení: 6:9. Využití: 1:1. Diváci: 1000.

Sestavy:
Česká republika:
A. Svoboda - J. Novák, Hejda, Čáslava, Malinský, M. Čech, Hamr, Blaťák - J. Hlinka, Divíšek, Sup - Balaštík, Mikeska, Marek - Jaroš, Kopecký, Dlouhý - Kolář, Koukal, Průcha. Trenéři Slavomír Lener, Vladimír Růžička, Antonín Stavjaňa.

Švédsko:
Liv - Rhodin, T. Johansson, Magnus Johansson, Hallberg, Lindman, Frögren, Jonsson, Svensson - Hedström, Franzén, Petterson - Nordgren, Persson, Carlsson - Kahnberg, Lundqvist, Tolsa - Söderström, Hagos, Eriksson. Trenéři Hardy Nilsson, Jan Karlsson.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz